Ще му се размине ли на Башар Асад за убийствата?

"Йеменска" сделка не би била възможна в Сирия без участието на Русия
Обновена: 12 юни 2012 15:02 | 12 юни 2012 11:54, Елка Василева
138
Ще му се размине ли на Башар Асад за убийствата?
Башар Асад. Снимка: архив, Reuters

Ще се допусне ли на сирийския президент Башар Асад да му се размине за масовите убийства, както стана с баща му преди 30 години? Някои от обсъжданите сега идеи може да значат именно това - "златен парашут" за изгнание в чужбина. Без обвинения във военни престъпления, без съдебно преследване, без съдебен процес, пише Ройтерс.

За разлика от сваления египетски диктатор Хосни Мубарак, който на 2 юни беше осъден на доживотен затвор, и за разлика от либийския Муамар Кадафи, който беше убит от бунтовниците, Асад "ще предаде властта и ще напусне Сирия". Именно това каза държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън след среща на външните министри на арабски и западни страни в Истанбул.

Идеята е известна като "йеменско решение" и беше лансирана от американския президент Барак Обама на срещата на Г-8 през май. Това е алюзия за споразумението, след което на йеменския президент Али Абдула Салех беше предоставен имунитет срещу съдебно преследване за убийствата на протестиращи. В замяна той предаде властта на вицепрезидента и обяви намерението си да замине в изгнание в Етиопия.

Подобна сделка не би била възможна в Сирия без участието на Русия - най-големият оръжеен доставчик на режима на Асад и другите му двама основни поддръжници, Китай и Иран. Ето защо бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан и понастоящем специален пратеник на световната организация и на Арабската лига за Сирия излезе с предложение за създаване на "контактна група", която да сложи край на конфликта, отнел досега живота на най-малко 10000 души.

Тази група ще включва петте постоянни държави членки с право на вето в Съвета за сигурност - където Русия и Китай блокираха приемането на строги мерки срещу Сирия, както и "страни с реално влияние върху положението, страни, които могат да повлияят на всеки един от враждуващите лагери – сирийското правителство и опозицията", каза Анан в ООН. "Като важна за региона страна се надявам, че Иран ще бъде част от решението".

Клинтън отхвърли това предложение, заявявайки, че Иран помага за оставането на режима на Асад на власт и затова той е част от проблема. Разбира се, същото се отнася и за Русия и Китай, но участие на Техеран би скарало Вашингтон с близкия му съюзник Израел и би направило Обама уязвим за обвинения, "че показва слабост по отношение на Иран", което е неприемливо в разгара на кампанията му за преизбиране.

Ако предложението на контактната група в крайна сметка доведе до изгнание на сирийския президент - а в това има доста голяма условност - къде би отишъл той?

Според доста добре осведомения коментатор на в. "Вашингтон пост" Дейвид Игнейшъс Русия му е предложила убежище и витаят слухове, че Асад вече е прехвърлил в Москва сирийски авоари на стойност 6 милиарда долара.

Всичко зависи от Русия, а не от САЩ. Както каза Фолкер Пертес, експерт по Близкия изток и ръководител на Германския институт за международна сигурност в Берлин: "Докато Москва не каже на Асад, че играта е свършила и че единствено споразумение за оттеглянето му ще гарантира неговата сигурност и тази на поддръжниците му, той е малко вероятно да се почувства наистина изолиран".

Трудно е да се преглътне идеята сирийският лидер да си тръгне безнаказано след 15 месеца на брутални репресии срещу несъгласните и серията от кланета, които станаха причина за възмущение и осъдителни изказвания, вариращи от "отвратителни" и "подли" до "неописуемо варварство".

Но вербалното възмущение не сваля диктатори, ефектът на икономическите санкции за промяна на поведението е ограничен, както показва случаят с Иран, а във Вашингтон и в други столици липсва каквото и да било желание за военна намеса.

Ако на Башар му се размине за убийствата, той ще довърши семейната традиция. Баща му Хафез, от когото той наследи властта, управляваше с масови убийства в още по-големи мащаби.

Макар че Близкият изток като цяло е осеян с места, на които се били извършвани кланета, начинът, по който Хафез ал Асад се разправи с несъгласните от Мюсюлманските братя в град Хама се откроява.

На 2 февруари 1982 г. нападение на армията срещу скривалище на нелегалните Мюсюлмански братя стана причина за сражения в града. Правителството отвърна, като обкръжи Хама с танкове и артилерия и разруши гъсто населения град след 27-дневна операция, довела до смъртта на 10 до 30 хиляди души, в зависимост от това на чии данни вярвате.

Клането до голяма степен остана незабелязано, скрито в една епоха без мобилни телефони, чрез които в интернет да се публикуват видеозаписи, за да може целият свят да види. През 1982 г. арабските съседи на Сирия запазиха мълчание, а реакцията на Запада беше вяла. Страната му се успокои и уплаши, а Хафез остана на власт още 18 години. Той почина от белодробно заболяване. Брат му Рифаат, който ръководеше операцията в Хама, живее комфортно старините си в Лондон.

За разлика от тогава тази седмица имаше вълна от изявления срещу две кланета в Сирия, както и предишните седмици, съдържащи призиви да се потърси отговорност на виновните за това. В изказванията се говореше за наказание за хората, които са влизали по домовете и са разстрелвали и намушквали цели семейства, а не за ръководството в Дамаск, от чието име са били извършвани убийствата.

Башар Асад има доста неща, от които да се страхува в страна, която все повече върви към открита религиозна война, но изглежда Международният наказателен съд в Хага не е едно от тях.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
33
 
! Отговори
DDT преди 11 години
Положително е,че голяма част от коментиращите знаят за дезинформацията и пропагандата на масонско-ционистките медии.Вярно е и това,че алкайда е американсо творение което беше използвано срещу съветските части още през 80-те години в Авганистан,а сега се използва там където е нужно.И какво излезе,най-големите борци срещу тероризма САЩ всъщност са един развъдник за такива подривни елементи.А сирииците какво ги чака като ги демонократизират бедна им е фантазията.
53
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За тези които искат да видят и другата, НЕ-Ройтерс (и НЕ Килари Клинтан) страна на конфликта - да хвърлят по един поглед на sana.sy/index_eng.html (има руски език). Вярно, държавна е но пък случките които са описани са истински. Явно става, как "добрата" опозиция е загрижена за бъдещето на Сирия и спрята бомбени атентати върху стратегически за икономиката на страната обекти като имат за цел да нанесат максимални икономически и общвествени вреди, а отвличанията са като да пазаруваш в супермаркет
52
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Русия като една истинска демокрация винаги е на страната на диктаторите и не и дреме за избитите хора. Иначе досега Асад да е свален и всичко да е приключило с минимални жертви и щети
51
4
 
29
 
! Отговори
По последни данни преди 11 години
До 5-6 месеца ще приключи ликвидацията на терористите в Сирия. Заградени са и няма бягане. Ще бъдат ликвидирани всичи терористи до един, както се полага на всеки терорист.
50
3
 
16
 
! Отговори
Башар преди 11 години
Четвърта Бригада да ги смаже,Махер !!!!
49
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На ройтерс и подобни ционистки пропагандимогат да вярват само *** американци,а вече и те почнаха да се пробуждат
48
4
 
34
 
! Отговори
2 преди 11 години
Върхът е, че гнездото на радикалния ислям е Саудитска арабия, която е верен съюзник и послушен пудел на САЩ. Става очевидно, че САЩ и Израел насаждат отктито радикален ислям в Близкия изток. Някой иска да предизика меле между Ислям и Християнство. Иска да предизвика войни и хаос.
47
4
 
33
 
! Отговори
1 преди 11 години
Вече става ясно кой подкрепя и лансира Мюсюлманските братя. Както 1982г, така и сега това се извършва от Израел. Както стана известно, самата Ал Кайда е създадена и поддържана от САЩ. Първоначално срещу съветските войски в Афганистан. След това се пуска в действие във всяка държава, която има нужда от американско демократизиране. Поводът е, присъствието на предварително изпратени алкадийци.
46
9
 
32
 
! Отговори
Путин преди 11 години
Смачкай ги ,Асад !
45
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много зомбита дуднат из коментарите...Бе не се научихте че освен "западна обективна" има и реална истина!Всяко правдоподобно нещо тръбено от ройтерс и приятели има и неизказана страна която сменя знака на "новините". Слушайте внимателно за скритите детайли! Там е истината!Иначе тия новинарски жабета що смо ги ручали...
44
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой го пише ? РОООЙТЕРС !!! Американските медии са еврейски и принадлежат на няколко души. Каквото решат, това си пишат. Ако искаш да прочетеш в САЩ нещо по-различно, трябва да потърсиш извън страната си.
43
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Родните *** се кефят на убийствата и зверствата нас деца на на сатрапа асад , няма по големи *** от комунистите .
42
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
статията- воня отвсякъде
41
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази статия е отрватителен бъркоч с лъжи. А защо не се споменава, че за събитията от 02.02.1982г вина носи Израел. Точно израелските инструктори са обучавали пак мирни демонстранти с отлична военна подготовка във военната база Ал Мафрак в Йордания. Която е в близост с г. Хомс. И са изпращани там. Операцията на армията е била защита срещу външна интервенция.
40
3
 
51
 
! Отговори
Новина от днес преди 11 години
"Сирийски бунтовници са извършили клането в Хула"- пише авторитетния германски вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Явно са останали истински свободни медии и хора с не-промити мозъци.
39
2
 
36
 
! Отговори
пише Ройтерс преди 11 години
пише Ройтерс пише Ройтерс пише Ройтерс пише Ройтерс пише Ройтерс пише Ройтерсдори малките деца разбраха, че Ройтерс е най-зависимата медия в целия свят, ама от днес.бг явсно още не го знаят или им плащат?
38
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ясно е че тази статия е писал Уорлик. Коментара излишен.
37
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Враговете на Сирия са направили организация ,,Приятелите на Сирия,,. Както казват хората - Господ да ме пази от приятелите, от враговете се пазя сам.
36
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А откъде , тъй нар.бунтовници се сражават с модерна техника и въоръжение ? Масовото избиване на деца и жени / хайде на военни,както и да е / е присъщо на чуждите наемници , криминални типове и главорези от чужди страни ! Кой ги въоръжава и подържа вече цяла година ? Много им се иска на янките да превърнат една цивилизована страна в ислямска джамахирия и чрез нея да влияят на арабския свят !
35
6
 
46
 
! Отговори
hgjktufl преди 11 години
По всички медии ви лъжат най-безочливо за това какво е положението в Сирия, кой е основник за кланетата. Който вярва на всичко е ***. Нали ви е ясно, че зад всичките тези "арабски революции стоят САЩ. Те окуражават главорезите ислямистите, като ги наричат най-цинично "борци за демокрация". Безмозъчните вярващи на дезинформацията не знаят ли, че на Арабския полуостров има държави управителите на които са десетки пъти по-жестоки от Асад. В Саудитска арабия например е шоу рязането на глави

Спонсорирани публикации