Токът скача с 10% – последно поскъпване за 2012

Чак юли догодина можело да има повишение на цените
Обновена: 13 юни 2012 09:25 | 13 юни 2012 09:25,
171
Токът скача с 10% – последно поскъпване за 2012
Снимка: архив, Булфото

Токът няма да поскъпва до края на тази година след обявения от 1 юли скок с 10%, обяви шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

По думите му това е било минималното поскъпване на тока, без което системата е нямало да може да работи нормално.

"Именно затова не се предвижда скорошно увеличение на услугата, като следващият скок може да бъде на 1 юли следващата година", коментира той пред bTV.

Още по темата

Относно поскъпването на газа, който също от началото на юли ще е със завишена цена, Семерджиев потвърди, че най-вероятно няма да се наложи поскъпване на топлоенергията.

Синьото гориво ще струва с 5% повече, но при скок до тази цифра от ДКЕВР са решили да не променят сметките за парно. Допълнителните начисления ще се направят при следващо увеличение на цената на газа, допълни той.

Председателят на енергийния и воден регулатор обясни още защо се стигна до скок на цените на двете услуги, след като беше обявено, че страната ни е договорила намаление от 11% от "Газпром".

"Ние определяме кое колко ще струва на базата на документи и данни. Обявеното намаляване на газа все още не се е случило официално, с подписи. Не са ни предоставени анекси за подписани договори за по-евтина услуга, така че няма как да намалим цената на синьото гориво", каза Семерджиев, като не се нае да коментира дали наистина е постигната договорка между "Газпром" и българското правителство.

Исканите от "Булгаргаз" 16% увеличение на цената на газа пък били продиктувани от факта, че дружеството трябва да купи необходимите количества за нагнетяване на хранилището в Чирен.

Ангел Семерджиев призна и за проблемите с ВиК дружествата в някои райони на страната. В Добрич например се губели 70-80% от количествата вода, които се пренасят по тръбите.

"Водата поскъпва, само когато има нужда от подобрения на инсталациите. Новите пречиствателни станции също ще увеличат сметките, но хората трябва да знаят, че не плащат за самата вода, а за разходите по доставянето й", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
12
 
! Отговори
fermer преди 11 години
Всяка поява на този пич сваля подкрепата за ГЕРБ-моля, пускайте го по-често, за да е сигурно, че тези няма да управляват втори път
103
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За да живееш добре в България, трябва да пиеш планинска вода, да си имаш соларен панел да ти я загрява да имаш ток и химическа тоалетна. Трябва да станем напълно независими от енергийните монополи, иначе няма оправия.
102
0
 
10
 
! Отговори
мбуахахахаа преди 11 години
Граждани за Европейско Развитие на България - ахахахахахаахахахааххахаа
101
0
 
9
 
! Отговори
leonsio преди 11 години
"Обявеното намаляване на газа все още не се е случило официално, с подписи. Не са ни предоставени анекси за подписани договори за по-евтина услуга, така че няма как да намалим цената на синьото гориво", каза Семерджиев. !? Ами- изисквайте ги тия анекси- те сами ли да ви ги предложат? Аз не искам да съм зависим от газпром-мазпром! Искам си Белене! Искам да съм независим!
100
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Големите паркове от ВЕИ са на станишев и бкп.
99
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българинът до като не се научи да мисли като европеец ще страда.
98
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо ревете като ощипани моми?!Тока ще скача още,докато се научите на енергийна ефективност.Ревете за увеличение на сметка от 15 лв на месец, а за бензин и нафта на месец давате 300-400 лв. за да си разхождате дебелите ***, но и там ще се научите-има и градски транспорт.
97
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Големите паркове от ВЕИ са на хора приближени на Борисов и Власта , справка Цветелина. Те имат интерес да се вдика цената на тока. Оставка на мутренското правителство и съд!!
96
0
 
9
 
! Отговори
gft преди 11 години
"..губели 70-80% от количествата вода, които се пренасят по тръбите." ... "...Водата поскъпва, само когато има нужда от подобрения на инсталациите.."какви подобрения, какви 5 лева?колкото до тока, малко ни е , трявба поне с 30%, ние ще си плащаме, дано ни дойде акъла в главата, но се съмнявам.
95
0
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 11 години
За природния газ може и да има някакви основания с оглед алчността на руснаците, но за електроенергията трябва да се търсят резерви в:1) намаляване на изкупните цени на всички ВЕИ, а не само на удобните на управляващите2) преговори за квотите за парникови газове (в крайна сметка като вдигнеш тока у нас - всеки минава на дърва...)3) стимули (а не данъци) за хората с изолация, използващи термопомпи/климатици за отопление или живеещи в т. нар. "слънчеви къщи"
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
94 е Цветанов!
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
гейберски гадове
92
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Енегийно ефективно жилище- светодиодни лампи, слънчев колектор,саниране,енергийно ефективни електроуреди ! Намалява се сметката с 55-65% .
91
3
 
13
 
! Отговори
Монката10 преди 11 години
Поредното доказателство, че АЕЦ "Белене" трябва да бъде изграден!
90
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докога смятате само да ревете в интернет ? Роби такива !!! Само се оплаквате, а нищо не предприемате. Хайде сега направете една фейсгрупа, и на протеста 20 човека.Робско племе мръсно и страхливо. С бездействието си заслужавате и данък въздух да ви гласуват.
89
0
 
25
 
! Отговори
Лила преди 11 години
По случай рожденния ден на премиера, токът скочи до небесата! Толкоз за сега, другата година повече!
88
0
 
16
 
! Отговори
Кисел преди 11 години
Ето, това е новина, защото все пак е новост! Досега не бяха ни вдигали нито парното, нито тока, нито водата! Браво! Ще ни се отели вола след поетапното спиране на блоковете на АЕЦ "Козлодуй", след отказа от АЕЦ "Белене", след 15 години седми реактор и скъпа енергия от ВЕИ! На управляващите "Хвала", на всички останали "Честито"! Добре, че поне вчера живота поевтиня с 0.01 на сто, та да имаме пари за сметките за тока!
87
2
 
11
 
! Отговори
до 94 преди 11 години
Ей платен нещастен писач продаде се на мутрите за стотинки.
86
0
 
18
 
! Отговори
leonsio преди 11 години
Честит рожден ден, хепи бъртдей ту ю, милионер във еврооо... и всички екстриии... Хепи бъъъъртдей- Тикво, Тикво, Тииикво..... Вдигайте цените горееее... Браво... Крдене, машинации... и продължават- Бойко Борисов и ГЕРБ загробиха АЕЦ Белене!
85
4
 
14
 
! Отговори
Ще скача още преди 11 години
Много ясно,че ще скача.Българина е ужасно търпеливо животно.Каквото и да правят управляващите ние не излизаме по площадите ами седим и си пишем по форумите.Ближем си раните.Погледнете гърците,колкото и да говорим против тях те и за най-малкото нещо вдигат стачки и пищят до небето.А българите сме като овце само мучим и нищо повече.Срам ме е,че съм българин и че още живея в страна с утихващи функции.Българино спасявай се далеч от тази държава.На кръстопът не се и пикае ния държава сме направили!