Токът скача с 10% – последно поскъпване за 2012

Чак юли догодина можело да има повишение на цените
Обновена: 13 юни 2012 09:25 | 13 юни 2012 09:25,
171
Токът скача с 10% – последно поскъпване за 2012
Снимка: архив, Булфото

Токът няма да поскъпва до края на тази година след обявения от 1 юли скок с 10%, обяви шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

По думите му това е било минималното поскъпване на тока, без което системата е нямало да може да работи нормално.

"Именно затова не се предвижда скорошно увеличение на услугата, като следващият скок може да бъде на 1 юли следващата година", коментира той пред bTV.

Още по темата

Относно поскъпването на газа, който също от началото на юли ще е със завишена цена, Семерджиев потвърди, че най-вероятно няма да се наложи поскъпване на топлоенергията.

Синьото гориво ще струва с 5% повече, но при скок до тази цифра от ДКЕВР са решили да не променят сметките за парно. Допълнителните начисления ще се направят при следващо увеличение на цената на газа, допълни той.

Председателят на енергийния и воден регулатор обясни още защо се стигна до скок на цените на двете услуги, след като беше обявено, че страната ни е договорила намаление от 11% от "Газпром".

"Ние определяме кое колко ще струва на базата на документи и данни. Обявеното намаляване на газа все още не се е случило официално, с подписи. Не са ни предоставени анекси за подписани договори за по-евтина услуга, така че няма как да намалим цената на синьото гориво", каза Семерджиев, като не се нае да коментира дали наистина е постигната договорка между "Газпром" и българското правителство.

Исканите от "Булгаргаз" 16% увеличение на цената на газа пък били продиктувани от факта, че дружеството трябва да купи необходимите количества за нагнетяване на хранилището в Чирен.

Ангел Семерджиев призна и за проблемите с ВиК дружествата в някои райони на страната. В Добрич например се губели 70-80% от количествата вода, които се пренасят по тръбите.

"Водата поскъпва, само когато има нужда от подобрения на инсталациите. Новите пречиствателни станции също ще увеличат сметките, но хората трябва да знаят, че не плащат за самата вода, а за разходите по доставянето й", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не съм чул за стадо овце,разбунтували се, че ги карат на паша на ливада с буреняци, вместо с люцерина. Ние сме си овчедушен народ и си заслужаваме съдбата. И макар, че постоянно чета из форумите смислени и конструктивни коментари, очевидно писани от интелигентни хора, за съжаление всичко си остава във виртуалното пространство.А точно това целят управляващите - сега в интернет сме още по-разединени (всеки сам по сам на компа). Няма да се оправим докато всеки гледа него си....
83
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов на съд за търговия с влияние ,злоупотреба с влат, национално предателство и кражби в особенно големи размери!
82
0
 
7
 
! Отговори
само питам преди 11 години
всяко последно поскъпване на тока и газта е предпоследно.....бравус само така само ми е чудно и дивно, защо се начислява ДДС и на АКЦИЗА включен в цените на акцизните стоки
81
0
 
10
 
! Отговори
Мишел де Резистанс преди 11 години
Да живее нашия любим и обичам Вожд,велик Ленторез и Майка Хранителница,Бойко Булгароктон
80
1
 
10
 
! Отговори
До 94 преди 11 години
Абе ти някакъв мазохист ли си, или някой тарикат крадящ ток???Съгласен бил
79
2
 
13
 
! Отговори
chicago преди 11 години
Ще ви напиша закръглени стоиности на цените на тока в ЕС.Цените са за киловатчас.България -17ст.Румъния - 20ст.Естония -21ст.Това е най евтиния ток.Най скъпия е:Дания -58ст.Германия -49ст.Кипър 41ст.Спрямо покупателната способност на населението най евтино плащат в Гърция,Франция,Финландия,най скъпо е в Кипър,Унгария,Словения.Тези данни са до средата на 2011г.Общо взето тока си е навсякъде с различни цени.Доходите в България обаче са ниски и сметките стават невъзможни.
78
1
 
20
 
! Отговори
Radiacionen tip преди 11 години
"Исканите от "Булгаргаз" 16% увеличение на цената на газа пък били продиктувани от факта, че дружеството трябва да купи необходимите количества за нагнетяване на хранилището в Чирен." А исканиата на българския народ за референдум зЗА АЕЦ Белене? Защото без АЕЦ Белене, още 2015 година, ще се наложи внос на енергия, защото България закрива 2 175 МW мощности от ТЕЦ?
77
2
 
12
 
! Отговори
:) преди 11 години
Да се намали броят на депутатите е удачно само със разстрел.. 160 депутати се контролират много по-лесно от 240, колкото по-малко са, толкова по-лесно се контролират. 240 е идеален брой депутати (световно доказано), стига да не са всички крастави магарета като нашите.
76
1
 
12
 
! Отговори
A1 преди 11 години
За сведение на Костомразците:От 1997-*** до 2001-ва година - само 2(ДВЕ) повишения на тока с по 10% !Заплати и пенсии - нагоре с по 10% два пъти годишно (април и октомври)!
75
0
 
18
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Гарантирано от гроб
74
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
за Белене трябва референдум.все ми е наум, че тока ще поевтинее... Такова чудо не се е случвало
73
30
 
4
 
! Отговори
Съгласен преди 11 години
Напълно съм съгласен с това, че тока трябва да се повиши поне с 10%. Дори си мисля, че 10% е малко. Цените на електроенергията ни са от най-ниските в Европа. Не можем да получаваме европейско качество на обслужване на ниски цени.
72
0
 
17
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
БГ е на опашката, защото управляващите вместо да направят всичко възможно, което е в наш интерес, те обслужват интересите я на американци, я на руснаци, я на европейци и т.н. Никой вече не се грижи за живота на българина и никой не мисли за бъдещето, само за настоящето. Затова и толкова много хора емигрираха в чужбина из ги разбирам. Като завършиш ядрена физика например къде можеш да работиш за добри пари тук, при положение, че се отказаха от АЕЦ Белене и след 10 години АЕЦ Козлодуй го няма..
71
0
 
7
 
! Отговори
майтап преди 11 години
Мислете позитивно де нали това е модерно сега ;) Що се вълнувате
70
1
 
18
 
! Отговори
Расъл у Расник преди 11 години
...когато става дума за електроенергия, най-известните хора са Семерджиев и майката на Семерджиев...
69
3
 
6
 
! Отговори
до 88 преди 11 години
... а на тебе, като направят Белене и ти тръснат примерно 30% увеличение, ще ти стане ли?
68
1
 
6
 
! Отговори
до 86 преди 11 години
... е той парламентът си е пълен с шутове ...форумите също, всъщност
67
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На тези, които не искаха АЕЦ Белене не им стига 10% . Трябва по- голямо увеличение на тока да им дойде акъла в главите.
66
3
 
7
 
! Отговори
емигрант преди 11 години
Избирайте си пак да ви управляват комунисти и си драскайте след това по форумите. 21 век е-къде го има такова чудо. Затова бг на опашката на Европа ще е винаги.
65
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Майката му е излизане от форумите и влизане в парламента с шутове