Токът скача с 10% – последно поскъпване за 2012

Чак юли догодина можело да има повишение на цените
Обновена: 13 юни 2012 09:25 | 13 юни 2012 09:25,
171
Токът скача с 10% – последно поскъпване за 2012
Снимка: архив, Булфото

Токът няма да поскъпва до края на тази година след обявения от 1 юли скок с 10%, обяви шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

По думите му това е било минималното поскъпване на тока, без което системата е нямало да може да работи нормално.

"Именно затова не се предвижда скорошно увеличение на услугата, като следващият скок може да бъде на 1 юли следващата година", коментира той пред bTV.

Още по темата

Относно поскъпването на газа, който също от началото на юли ще е със завишена цена, Семерджиев потвърди, че най-вероятно няма да се наложи поскъпване на топлоенергията.

Синьото гориво ще струва с 5% повече, но при скок до тази цифра от ДКЕВР са решили да не променят сметките за парно. Допълнителните начисления ще се направят при следващо увеличение на цената на газа, допълни той.

Председателят на енергийния и воден регулатор обясни още защо се стигна до скок на цените на двете услуги, след като беше обявено, че страната ни е договорила намаление от 11% от "Газпром".

"Ние определяме кое колко ще струва на базата на документи и данни. Обявеното намаляване на газа все още не се е случило официално, с подписи. Не са ни предоставени анекси за подписани договори за по-евтина услуга, така че няма как да намалим цената на синьото гориво", каза Семерджиев, като не се нае да коментира дали наистина е постигната договорка между "Газпром" и българското правителство.

Исканите от "Булгаргаз" 16% увеличение на цената на газа пък били продиктувани от факта, че дружеството трябва да купи необходимите количества за нагнетяване на хранилището в Чирен.

Ангел Семерджиев призна и за проблемите с ВиК дружествата в някои райони на страната. В Добрич например се губели 70-80% от количествата вода, които се пренасят по тръбите.

"Водата поскъпва, само когато има нужда от подобрения на инсталациите. Новите пречиствателни станции също ще увеличат сметките, но хората трябва да знаят, че не плащат за самата вода, а за разходите по доставянето й", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не се лъжа , онова новото министърче с пухкавите джуки и арт образование в световно неизвестен щатски колеж,не каза лби гордо-гордо , как се е преборил с руските енергийни акули и е договорил цна , която е около 15% по-ниска от сегашната !?
63
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Такава мизерия, разсипничество и бандитизъм-убеден съм и през турско не е имало.
62
1
 
17
 
! Отговори
fagy преди 11 години
"Чак юли догодина можело да има повишение на цените"Хахах,че то стана традиция вече.Всяка година на първи юли цената на тока се вдига,ако сте забелязали...
61
6
 
2
 
! Отговори
Ben преди 11 години
Доган е единствената алтернатива срещу комунистите, друго спасение просто няма.
60
0
 
10
 
! Отговори
Nikolay_H преди 11 години
Водата поскъпва, само когато има нужда от подобрения на инсталациите. Новите пречиствателни станции също ще увеличат сметките, но хората трябва да знаят, че не плащат за самата вода, а за разходите по доставянето й"Тогава след като изплатят направените ремонти и подобрения, защо не поевтиняват цените?! Тези вече съвсем за *** ни вземат... От ден на ден все по-алчни стават... А народа обеднява прогресивно. После : "Ама защо младите не искат да живеят в България?"... Е няма как да стане...
59
1
 
13
 
! Отговори
Bery преди 11 години
Наистина тия комунисти се оказаха много по-зле и от бесепарите. Най-доброто е , че се усеща краят на последното им комунистическо и разсипническо управление. Докараха ни просто до последната дупка на кавала не само в ЕС, но и в нормалния човешки свят.
58
0
 
16
 
! Отговори
Расъл у Расник преди 11 години
"минималното поскъпване на тока, без което системата е нямало да може да работи нормално."Под нормална работа да се разбира печалба над 5.5 милиарда на година.
57
1
 
18
 
! Отговори
дОВОЛЕН МАЗОХИСТ преди 11 години
Много се кефя , когата ми вдигат не само цената на тока , а и на всичко останало- храни , горива,дрехи и услуги !Също така се радвам изключително много , когато не ми плащат по няколко месеца заплата,когато е замразена вече три години , а най-се кефя когато мия намалят поне к 15 %! За това искам да благодаря на ГЕРБ!Да продължават смело на пред,нека да са сигурни , че догодина аз,моето семейство и много наши приятели със сигурност , ще гласуваме отново за Бойко и ГЕРБ !
56
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е най-разсипническото и некадърно управление, което сме имали. По-добре Доган-но никога повече *** и милиционтери
55
0
 
11
 
! Отговори
Фех преди 11 години
Тия гербави комунисти просто доунищожиха всичко след социалистите. За разлика от милиционерите, станишевци през мандата си 4 пъти вдигнаха заплати и пенсии/500-700 лв таван-факт/. *** от герп не само че и стотинка не дадоха, но и окрадоха и това, което остана от тях. Само с измислени милиционерски сводки и плюене по предишните хазна не се пълни.
54
1
 
15
 
! Отговори
..... преди 11 години
Господ да ги убие миерзниците мръсни дето само цените увеличават,а заплатите не!! Тяхната вяра гадове...
53
0
 
13
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
Цените тепърва ще започват на растат неимоверно много. 10 процентното увеличение на тока е само началото на един пълен крах на енергетиката в това подобие на държава, наречено България. След 10 години, когато напълно затворим АЕЦ Козлодуй и както няма да имаме АЕЦ Белене, цената на електроенергията ще бъде 8 пъти по-висока от днешната, защото ще трябва да внасяме ток от съседите. Относно газта, мисля, че не е изненада за никой, че поскъпва, защото ГЕРБ само хвърлят прах в очите на хората...
52
3
 
4
 
! Отговори
Венко преди 11 години
след като са вдигнали заплатите с 20%, редно е да вдигнат тока водата, и всичко друго каквото се сетите поне с 10%
51
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чибан рожден ден Бокоооооооо да си жив и здрав да вдигаш цените да ебвааш народа по здраво че нещо са се разпищолили по форумите май надигат кратуни ;) да питат защо имат доход колкото за ток и вода ;)
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"По думите му това е било минималното поскъпване на тока, без което системата е нямало да може да работи нормално."Въх. Не думай, сватя!
49
0
 
21
 
! Отговори
PURPLE KUSH преди 11 години
Скийй СКиййй маафаакаааааа бойко *** бейби нъмбър 1 стънна!!Тука в най-скъпия щат Калифорния тока ни за цяла къща 200 кв. м. на месец е познайте колко??!?! това с включено абсолютно всичко! $50 !!!!!! да маафака 50 долара = 75 българския лъвчета!!!!!! ***!!!!! я чакай чакай а минималната заплата колко е ????? - $1000 !!!!! ЛОООООООООЛЛЛЛЛ оооооооо викате братлета България проспера по времето на боко напиканите ***???!?! МУАХХАХАХ СЛАДУРИ!!! и да слагате минуси истината е такава !
48
0
 
7
 
! Отговори
ГерБКПер преди 11 години
Ей, днес.бг, докога ще ни занимавате с разни глупости? Защо още няма никаква новина за днешния национален празник - рождения ден на Вожда ни?!
47
1
 
10
 
! Отговори
Homosapiens преди 11 години
Споко хора ... още малко и е сме в каменната ера ... тогава няма да има нито енерго нито топлофикация .... " *** народ лесно се упавлява " .... това беш кредото на БСП ... това е и сега и така ще бъд завинаги !!!!!!! това е тъжната истина !!!!
46
0
 
11
 
! Отговори
koko преди 11 години
Е...ти *** . Ами нали тока,водата и газа ще вдигнат ВСИЧКО друго .Май НИКОЙ не мисли за хората
45
0
 
22
 
! Отговори
но комент преди 11 години
Който гласува за партията на монополите ГЕРб е пълен ***!