Слънчевата енергия виновна за по-скъпия ток

Бившият министър Румен Овчаров обясни скока с отказа от "Белене"
Обновена: 2 юли 2012 14:53 | 2 юли 2012 11:07, Бойчо Попов
343
Слънчевата енергия виновна за по-скъпия ток
Снимка: Reuters

Извънредното поскъпване на енергията от първи юли с 13% вместо с 10% се дължи на нереалистичните прогнози от страна на операторите за цената на тока от слънчевите инсталации и заради пика в това производство през последната година.

Това съобщи в интервю за bTV председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, коментирайки последното решение за поскъпването на тока, което предизвика негативната реакция на обществото.

Още по темата

Като припомни процедурите при определянето на новите цени, които се формират въз основа на аргументирано представените предложения на Националната електрическа компания (НЕК) и на електроразпределителните дружества, Семерджиев припомни, че още през февруари тази година се е разбрало, че миналогодишните прогнози по изкупуването на тока от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) са били подценени.

Семерджиев призна, че присъединените соларни инсталации към общата енергийна система на страната се оказали над предварително планираните, в резултат на което НЕК е трябвало да осигури по-голям ресурс при покупката на тока от тези инсталации.

Така от 3,72 лв. за мегават цената, по която се е изкупувал токът до първи юли 2012 г., след тази дата тя е скочила на 11,10 лв. вместо планираните 8 лв.

Според ангажиментите на страната до 2020 г. енертията от ВЕИ в общия енергиен микс трябва да достигне 16%, затова и с промените в закона за енергетиката беше заложено изискването за задължително изкупуване на тока от слънце, вода и вятър.

В тази връзка Семерджиев припомни, че високите цени при слънчевата енергия бяха предизвикани от скъпите фотоволтаични инсталации.

"Тъй като всички новоприсъединени фотоволтаици са изградени с все още скъпите панели, затова в момента наблюдаваме този пик в цената на крайната енергия", поясни шефът на ДКЕВР.

Семерджиев не пропусна да обясни, че с двойното поевтиняване на соларните панели, което се наблюдава от 2011 г., ще последва спад в стойността на добиваната енергия, който обаче ще се отрази в цените за потребителите след време.

Депутатът от Коалиция за България и бивш министър на енергетиката Румен Овчаров застъпи друга теза за причините, довели до сегашното поскъпване на тока.

В интервю пред Нова телевизия Овчаров обясни, че основната причина за поскъпването е отказът на страната да изгражда втората ядрена централа, в резултат на което държавната компания НЕК тепърва трябва да плаща на руската страна компенсации за този отказ.

Задълженията на НЕК вече достигат 2 млрд. лв., които трябва да бъдат покрити, коментира още Овчаров.

Депутатът призна, че поскъпването на тока се дължи и на задълженията по производството на ВЕИ, но той припомни, че тези ангажименти са поети от всички държави в ЕС и са свързани с общата стратегия за инвестиции в алтернативна енергия.

Според Овчаров основната причина за това стихийно поскъпване на енергията се дължи и на липсата на ясна стратегия за развитието на енергетиката в страната.

Още новини за икономиката на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
284
0
 
0
 
! Отговори
тони преди 11 години
аец белене виновна за по скъп ток
283
0
 
4
 
! Отговори
Боб преди 11 години
Моля Ви, някой да разкаже, колко печели държавата от фотоволтаичните централи, при производство на зелена енергия в баланса вредни емисии във въздуха (от тец) които се бълват ежедневно в огромни количества! Ако нямаше производство на зелена енергия ще плащаме супер високи глоби,като замърсители на въздуха! Заради соларните централи тока е скъп, ПЪЛНИ глупости и поредна заблуда за хората! Докога лъжи?
282
3
 
3
 
! Отговори
Национален-Социалист преди 11 години
Да прав е.Отказа от АЕЦ Белене води до тежки финонсови загуби от компенсациите които трябва да платим на руснаците и изграденото досега.ГЕРБ-Значи Граждани за Европейско Робство на България /също и Американско робство/.
281
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бг борсата е абсолютният показате за НУЛЕВИЯТ Интерес на инвеститорите към Бг.НУЛЕВ!!!Бг борсата е НАЙ-ЗЛЕ представятщата се борса в света.Тези наредени емисии(купувачи са бг банки принудени от правителството да купуват)рано или късно ще рухнат и тогава ще лъснат голите бокови ***.
280
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боко сам се закопа за следващите избори с много неща..няма отърване..ковтито е че неостават много варизнати за гласуване..всичките в момента с от зле по-зле барабар и с бойко, особенно онея смешници "мафиоти" дето до вчера ми били в затвора, а днеска партия ми правят..яяяяяяяяяяяяяяяяяяяяяя на бесилото..стига пеерастий!
279
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ви е честито на всички поддръжници на тоя *** Бойко. Това е само началото, след спирането на проекта Белене и липсата на евтина елтернатива, тези поскъпвания ще са по няколко всяка година, а като затворят и Козлодуй ( Повярвайте, ако е Бойко е на власт ще го затвори ) тока ще стане 2лв. Утре пак гласувайте за тоя.Средна заплата 500лв, парно за 1 месец - 500лв, ток-200лв, вода - 50-60лв, храна и дрежи не ви трябват, децата ще си ги отглеждате като тревички, на вода и слънце
278
0
 
1
 
! Отговори
Thomas91 преди 11 години
Отивам да паля камиона и да горя бебета тюлени! Ще ти се е на еко цените и простотиите, знаех си, че така ще стане, но не мислех, че ще е 13%та увеличение, това е направо смешно!
277
0
 
2
 
! Отговори
Мдааааааа....... преди 11 години
За всичко е виновен Шопен . Могло е и да не напише , така актуалната днес , погребална музика .
276
0
 
9
 
! Отговори
варварите на 21 век преди 11 години
България не е единствената страна която внедрява производство на енергия слънце/вятър. Това ще бъде бъдещето на светлината.. Навсякъде със закон от държавата се насърчава това производство и никъде крайния потребител на ел енергия не плаща. Закона задължава монополистите да поемат изкупуване на по-скъпа и продаване на по евтина енергия.Но България първо няма закон и второ *** глутници унищожават всичко в зародиш. Кой е луд да инвистира в слънчеви колектори, генератори на *** земя!
275
1
 
8
 
! Отговори
Челен опит преди 11 години
Преди 10 дни бях на почивка в Обзор.Малко семейно хотелче.Собствениците ми се оплакаха как българските туристи сутрин като излизали на плаж пускали топлата вода в баните и климатика и отваряли вратите на балкона.И защо?За 15лв.на нощ.Толкова сме долни,толкова обичаме да мразим,че това е част от живота на българина.Отнася се за всички поставили + или - под коментара.
274
1
 
10
 
! Отговори
Не е вярно !! преди 11 години
Няма как тока да поскъпне заради соларна и вятърна енергия. Това се прави от много години в много страни. Навсякъде частния ток се изкупува на по-висока цена от монопола и се продава на по ниска, с цел да се стимулира инвестиция в производството на еко енергия, но това се прави със закон от държавата. Тук правителството като служители на олигарска система направиха лек живота на законотворците, позволиха им да затворят очите и да дадът възможност на монопола да играе роля на посредник, който от тази работа слага огромна сума в джоба си от сметките на народа. По този начин те затварят възможноста на частния производител да развива дейност която аз наричам - Бъдещето на светлината. Това ще бъде, колкото и да ни се иска или не иска. Точно тук правителството трябваше да се намеси, не със споразумения и наредби а с държавен закон, който да насърчи частните инвесиции в производство на соларна енергия без това да се отрази на крайния потребител. Това става много лесно на място където се градят закони в полза на обществото
273
0
 
17
 
! Отговори
Венелин преди 11 години
Соларните панели издържат за сега най-малко 25 години. Няма никакъв проблем да се заменят след това с нови, които ще са много по-евтини. И въобще тока от тях не е толкова скъп, колкото се разправя - скъп е, защото някои са се уредили с високи цени за изкупуването му! (съответно високи печалби)
272
1
 
2
 
! Отговори
до Математикус преди 11 години
Знаеш сам,че не е възможно една държава да разчита само на АЕЦ за да се захранва с ел.енергия.Само в Марица-Изток работят 20 000 души,а заетите в енергетиката са 70 000 души.Не сме толкова богати за да позволим да закрием толкова работни места заради АЕЦ.Не гледай само сухите цифри,ако беше толкова лесно и просто,АЕЦ-Козлодуй щеше да е построен още преди 10г.Нали.
271
1
 
4
 
! Отговори
ЕНЕРГИЙНИ СМЕШНИЦИ преди 11 години
НЕРЕАЛИСТИЧНИТЕ прогнози/ПРЕДСТАВИ от страна на операторите за цената на тока от слънчевите инсталации.ИСКАНИТЕ НЕРЕАЛИСТИЧНИ ЦЕНИ НА ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ ВСЪЩНОСТ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ОТ ДКЕВР.
270
3
 
7
 
! Отговори
Процентчо преди 11 години
Обясненията: "Бившият министър Румен Овчаров обясни скока с отказа от "Белене"."Ужас, ужас. В противен случай ще трябва да върне няколко десетки милиона, взети за благодарност от руснаците.
269
2
 
2
 
! Отговори
до Математикус преди 11 години
Всички ние искаме да имаме евтина електроенергия,но не можем да си позволим нова АЕЦ защото е много скъпа и защото потенциалните изпълнители не дават точна цена за нейното изграждане.Каза електромобили и това е позитивно.Когато се говореше за електомобили преди 10-тина години всички се смееха,както се смеят на вятърната,слънчевата и водната енергия.Това са нови технологии,които се разработват да бъдат по ефективни и въпрос на време е да бъдат конкурентни на ядрената енергия.Замисли се.
268
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дълбоководната циркулация на океанските течения е спряла, иде 1000 години арктически студ Една от помпите, която движи глобалната циркулация на океанските течения, спря отново. За втори път от 10 години насам. Откритието сюрпризира учените, които не са сигурни дали тя отново ще заработи.
267
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама то глобалното затопляна да не излезе глобално застудяване!
266
7
 
5
 
! Отговори
По света и у нас преди 11 години
Зелената енергия се налага поради глобалното затопляне на планетата в резултат от нарастването на въглеродните емисии в атмосферата.Това на екозащитниците им е ясно като бял ден,но нито един не излезе да защити зелената енергия...защо ли.Питам се защо от Европа продължават да си затварят очите за 10-15 годишните трошки дето караме,бълващи вредни газове и тровещи хората.Подобни автомобили никога няма минат технически преглед в чужбина.Къде са еколозите тук и защо си мълчат...?
265
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
rymen ovcharov edin ot glavnite paraziti v balgaria iznydvash korympirano vlechygo pri teb se vlizashe samo s fishek natapkan s pachki pod masata.***.mrasen komyniaga predatel.

Спонсорирани публикации