Слънчевата енергия виновна за по-скъпия ток

Бившият министър Румен Овчаров обясни скока с отказа от "Белене"
Обновена: 2 юли 2012 14:53 | 2 юли 2012 11:07, Бойчо Попов
343
Слънчевата енергия виновна за по-скъпия ток
Снимка: Reuters

Извънредното поскъпване на енергията от първи юли с 13% вместо с 10% се дължи на нереалистичните прогнози от страна на операторите за цената на тока от слънчевите инсталации и заради пика в това производство през последната година.

Това съобщи в интервю за bTV председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, коментирайки последното решение за поскъпването на тока, което предизвика негативната реакция на обществото.

Още по темата

Като припомни процедурите при определянето на новите цени, които се формират въз основа на аргументирано представените предложения на Националната електрическа компания (НЕК) и на електроразпределителните дружества, Семерджиев припомни, че още през февруари тази година се е разбрало, че миналогодишните прогнози по изкупуването на тока от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) са били подценени.

Семерджиев призна, че присъединените соларни инсталации към общата енергийна система на страната се оказали над предварително планираните, в резултат на което НЕК е трябвало да осигури по-голям ресурс при покупката на тока от тези инсталации.

Така от 3,72 лв. за мегават цената, по която се е изкупувал токът до първи юли 2012 г., след тази дата тя е скочила на 11,10 лв. вместо планираните 8 лв.

Според ангажиментите на страната до 2020 г. енертията от ВЕИ в общия енергиен микс трябва да достигне 16%, затова и с промените в закона за енергетиката беше заложено изискването за задължително изкупуване на тока от слънце, вода и вятър.

В тази връзка Семерджиев припомни, че високите цени при слънчевата енергия бяха предизвикани от скъпите фотоволтаични инсталации.

"Тъй като всички новоприсъединени фотоволтаици са изградени с все още скъпите панели, затова в момента наблюдаваме този пик в цената на крайната енергия", поясни шефът на ДКЕВР.

Семерджиев не пропусна да обясни, че с двойното поевтиняване на соларните панели, което се наблюдава от 2011 г., ще последва спад в стойността на добиваната енергия, който обаче ще се отрази в цените за потребителите след време.

Депутатът от Коалиция за България и бивш министър на енергетиката Румен Овчаров застъпи друга теза за причините, довели до сегашното поскъпване на тока.

В интервю пред Нова телевизия Овчаров обясни, че основната причина за поскъпването е отказът на страната да изгражда втората ядрена централа, в резултат на което държавната компания НЕК тепърва трябва да плаща на руската страна компенсации за този отказ.

Задълженията на НЕК вече достигат 2 млрд. лв., които трябва да бъдат покрити, коментира още Овчаров.

Депутатът призна, че поскъпването на тока се дължи и на задълженията по производството на ВЕИ, но той припомни, че тези ангажименти са поети от всички държави в ЕС и са свързани с общата стратегия за инвестиции в алтернативна енергия.

Според Овчаров основната причина за това стихийно поскъпване на енергията се дължи и на липсата на ясна стратегия за развитието на енергетиката в страната.

Още новини за икономиката на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
0
 
5
 
! Отговори
аз знам истината преди 11 години
ВИНОВНИ СА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ ОТ ПЪРВИЯ ДО ПОСЛЕДНИЯ ЗА ТИЯ 22 ГОДИНИ . И НЕ МИ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ ,ЧЕ СЪМ В ТОАЛЕТНАТА И ДОБРЕ МИ СЕ ПОЛУЧАВА ПРОЧИСТВАНЕТО ................... КОЙ БИЛ ВИНОВЕН , МОЛЯ ТИ СЕ - Е.АСИ ВЪПРОСА ..........................................................
243
0
 
13
 
! Отговори
Хич не им пука преди 11 години
Пак богатеят на гърба на бедния,мизерен и гладуващ български народ.Но си го заслужаваме щом не стачкуваме.Не с 13 % с 33 % а ни вдигнат тока българите имат пари люпат семки,пият бира и ракия и пишат по форумите.Това важи и за мен.Защото съм ***,необразован българин.Ако имах малко сиво вещество в главата вече да живея някъде другаде а не в *** където вече е по-зле и от Пакистан.
242
1
 
6
 
! Отговори
Господа министри преди 11 години
Те сега всички политици ще си прехвърлят едни на други топката,къде е вината за високия ток.Просто искат някои фирми да се видят в много,много пари.И Борисов показа,че не му пука за народа.Но и на самия народ не му пука за него.Може само да го плюем по форумите и накрая пак гласуваме за него.Какво очаквате от бивш пожарникар.Вместо да гаси пожарите на Бистрица той ръководи държавата както може.Неговата приятелка има фирма за зелена енергия.Тя ще се види в пари.И подобаващо ще му благодари и на
241
6
 
16
 
! Отговори
/m преди 11 години
Има и няколко лъжи на ДКЕВР, които е добре да се разпознават1. Европа не ни задължава да имаме висока квота на ВЕИ . Идеята е препоръчителна, но не и задължителна.2. Европа не ни задължава да имаме хипер висока изкупна цена на тока от ВЕИ. Това се прави за да могат определен кръг хора да си умножават милионите за няколко дни.3. Потреблението не се ограничава с по-висок ток, защото българинът и без това няма накъде повече да мизерства
240
7
 
23
 
! Отговори
/m преди 11 години
Айде да се замислим и над тези три неща:1. Изкупната цена на ток от ВЕИ е два пъти по-висока от същата в държави като Германия, Испания, Франция и Дания2. Цветелина (винетката) си построи наскоро парк с фотоволтаици3. Всяка година, същият Ангел Семерджиев ни повтаря, че токът не е бил вдигнат достатъчно и това "налагало" да се вдигне още
239
0
 
4
 
! Отговори
Дре преди 11 години
до 270: това не е печка на въглища, която може да се мести и слага където си искаш. Площадката на Белене беше почти изградена - разрушиха всичко. ОВОС и други разрешителни бяха вече факт - сега в Козлодуй всичко на НОВО, ако че вече има АЕЦ на площадката. Някои неща отнемат технологично време (години!!!), за това се мисли в преспектива, но БГ политиците са лишени от дългосрочна визия.
238
7
 
9
 
! Отговори
Dark Knight преди 11 години
Стига с този популизъм! Замислете само над три неща:1. Токът, който се произвежда и сега е предостатъчен за нашите нужди, та даже и го изнасяме, не ни е нужна нова АЕЦ! Няма смисъл да се дават пари за нещо, което не ни е нужно в момента2. Със само половината пари от планираните за АЕЦ Белене могат да се санират жилищата и да се намалят огромните загуби- енергийната ни ефективност е под всякаква критика. 3. Ако решим да строим АЕЦ Белене,трябва да строим и още фотоволтаици, заради 16%-та квота
237
0
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Много хора пишат по темата но все неграмотни което е отчайващо.Малко факти.АЕЦ-Козлодуй произвежда около 30% от електроенергията в България.Държавна компания.ТЕЦ-овете на Марица-Изток 1,2 и 3 произвеждат около 30% от електроенергията чрез изгарянето на въглища.Частно предприятиеОколо 25% от електроенергията се произвежда от ТЕЦ-овете в големите градове,работещи на природен газ.Частни предприятия(без ТЕЦ-София)Около 15% от електроенергията се произвежда от ВЕЦ,соларни панели и ветрогенератори.Частни предприятия.От 1997г. има директива за насърчаване развитието за добива на енергия от възобновяеми източници в ЕС и до 2020г.дела на тази енергия трябва да е минимум 20% от потреблението на всяка страна в ЕС.Имате компютри и интернет,прочете малко преди да напишете поредния си бисер в мрежата.
236
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
някъде си чул нещо ама изобщо нищо не си разбрал
235
3
 
5
 
! Отговори
ан преди 11 години
ВЪВ ГЪРЦИЯ ПРОДАВАХА ТРАНСФОРМАТОРИ ЗА КАРАВАНИ. В ПОЛЕВИ УСЛОВИЯ ПОЛУЧАВАШ 220 ВОЛТА. НА ТЕЗИ УСТРОЙСТВА ИМ СЕ ПУСКА НА ВХОДА 12 ВОЛТА ОТ АКУМУЛАТОР ЗА КОЛА. НА ИЗХОДА ИЗЛИЗАТ 220 ВОЛТА. В ТОЗИ ТРАНСФОРМАТОР МОЖЕ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ. ТЕЛЕВИЗОР КОМПЮТЪР МИКРОВЪЛНОВА ПЕЧКА ЗАРЕЖДАНЕ НА ТЕЛЕФОНА И ОСВЕТЛЕНИЕ. С ТОЗИ ТРАНСФОРМАТОР СЪМ ОТ 2 ГОДИНИ. ДРАСТИЧНО МИ СВАЛИ СМЕТКИТЕ ЗА ТОК. АКУМУЛАТОРА АКО Е НОВ ЩЕ ГО ЗАРЕЖДАТЕ ВЕДНЪЖ В МЕСЕЦА. АКО Е ПО СТАР ДО 3 ПЪТИ В МЕСЕЦА.
234
0
 
1
 
! Отговори
ДжейДжей преди 11 години
А..и се увеличава с 13%, за да може после, ако някоя заблудена овца повдигне глава, вездесъщия Бойко да може да каже: "Не, не може такова увеличение, аз веднага ще заема, ей сега ще наредя на телефона да се обади където трябва", и на другия ден: "Поскъпването неправомерно, ще остане само с 10%"
233
2
 
0
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
пак си чел вестник "дума"
232
0
 
2
 
! Отговори
ДжейДжей преди 11 години
Съвсем случайно разбрах, че за една новопостроена фотоволтаична централа (разбирай преди 2 месеца), е сключен договор за изкупуване на ел.енергия на -0.56лв/Квтч. За 20 години !!! А централата е направена по европейски проект.Направете си сметка още колко % ще се вдигне тока, че да могат монополистите да си върнат разликите от изкупната/продажната цена. ...........
231
0
 
7
 
! Отговори
ПУРКО преди 11 години
Ами- поинтересувай се малко, бай Иване, нали пишеше някакви цени, дето така и не ги сметна... Ама, хайде, да не те мъча: За построяването на -ви блок на АЕЦ Белене са необходими 3 години, а на -ри блок още 4 години, докато строежа на седми блок на АЕЦ Козлодуй може да започне след най-рано 12 години. Засега- толкова от мен.
230
5
 
0
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
какво пречи този блок да се сложи в Козлодуй
229
0
 
3
 
! Отговори
ПУРКО преди 11 години
Иванчо, смяташ ли? То не е само да шляпнеш една снимка и да ровиш из гугъла. седи си на свещи.
228
2
 
0
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
266 anonimus Ти, като не си комунист- що не се хванеш?
227
2
 
8
 
! Отговори
leonsio преди 11 години
Алоооо, Айнщайн- май на теб акъла ти е като героят от филма! АЕЦ Белене повишава независимостта на българската енергетика от външни зависимости и е най-добре приетия в Европейския съюз ВВЕР-модел на реактор от трето поколение, с най-високата възможна степен на безопасност /3+/ и най-дълъг проектен ресурс на блоковете от 60 години. Струва 6,3 млрд. евро, докато същата централа, която в момента се изгражда в САЩ, с 2 блока и пълна инфраструктура, ще струва 26 млрд. долара! Иванееее, Бай Иванеее
226
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като си мълчим и си траем ще я вдигнат не с 13%,ами направо с 33%!Я какво направиха две хиляди човека на Орлов мост-ами ако излезем 10-15хиляди пред парламента,дали няма да се вразумят малко?!
225
0
 
2
 
! Отговори
ПУРКО преди 11 години
Щом твърдиш, че ми е малко акъла- ти ги сметни- така всички ще научим истината! Благодарим ти предварително, байо!