Учени разработиха алгоритъм, който разпознава саркастичното поведение

Анализира се речта на човека
20 май 2024 09:12, Елка Василева
13
 Учени разработиха алгоритъм, който разпознава саркастичното поведение
Снимка: архив, БГНЕС

Екип от университета в Грьонинген е създал алгоритъм, който анализира речта на човека, за да разбере дали използва ирония или сарказъм, съобщава Мейл онлайн.

Алгоритъмът работи, като изследва височината на гласа, темпото на говорене и енергията в речта, а след това я транскрибира в текст, за да бъде анализирана допълнително за езикови сигнали.

„Извлякохме акустични параметри като височина на тона, скорост на говорене и енергия от речта, след което използвахме автоматично разпознаване на речта, за да я транскрибираме в текст за анализ на настроенията”, казва авторката Сиюен Гао. “След това приписахме емотикони на всеки сегмент от речта, отразяващи емоционалното му съдържание. Чрез интегрирането на тези мултимодални сигнали в алгоритъм за машинно обучение нашият подход използва комбинираните предимства на слуховата и текстовата информация заедно с емотиконите за цялостен анализ”.

Сарказмът, който Оскар Уайлд някога е описал като най-ниската форма на остроумие, но най-висшата форма на интелигентност, е известен с това, че е трудно да се предаде чрез текст, а дори и на живо може лесно да бъде изтълкуван погрешно.

Научният екип заяви, че е оптимистично настроен за работата на своя алгоритъм, но вече търси начини да го подобри допълнително.

“Съществуват множество изрази и жестове, които хората използват, за да подчертаят саркастичните елементи в речта”, добави г-жа Гао. Според нея те трябва да бъдат по-добре интегрирани в проекта им. "Освен това бихме искали да включим повече езици и да усвоим развиващи се техники за разпознаване на сарказъм”, отбеляза тя.

Анализът на настроенията, който се фокусира върху текст, вече се използва за откриване на онлайн реч на омразата и за събиране на мнения на клиенти.

Същевременно разпознаването на емоции, базирано на реч, може да се приложи в здравеопазването, подпомагано от изкуствен интелект, казват изследователите.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Свободно време
Полезни съвети при избора на настолна бормашина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 1 седмица
и това с какво помага на човечеството ?!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Звездичките заменят "моде ратор".
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нивото на филтъра ще е не по-високо от нивото на цензора, който го програмира. Така че или ще пропуска тънката ирония или ще реже всичко до прости изречения със съвсем материален смисъл. А може и да е шменти-капели и някъде по трасето да стои жив човек-***.
8
0
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 1 седмица
Кажете на Мъск, да го интегрира в депутатите алгоритъма.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Диалектите фаща ли ?
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А АЗ РАЗРАБОИХ АЛГОРИТЪМ, КОЙТО РАЗПОЗНАВА ЛИЦЕМЕРНОТО ПОВЕДЕНИЕ!!!
5
2
 
14
 
! Отговори
Зевс преди 1 седмица
Скоро ще почне да се трие автоматично всичко с ирония и сарказъм явно, свобода на словото по евроатлантически.
4
1
 
18
 
! Отговори
Значи сме готови преди 1 седмица
за министерството на истината! :D
3
0
 
9
 
! Отговори
Несаркастично: преди 1 седмица
"Обичам донос.бг и висококвалифицираните, независими,грамотни,ерудирани,качествени,обективни,неплатени и свободни журналисти работещи в него!"
2
0
 
22
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
Ами то човек ако е достатъчно интелигентен може и сам да прецени кога му говорят саркастично, без никакъв алгоритъм :)))
1
1
 
12
 
! Отговори
Айнщайн преди 1 седмица
Има нужда от това изобретение.Следващото ще бъде алгоритъм който да мисли вместо човек защото той(човека) е безнадежден случай