Кадиев: Фандъкова ще фалира "Топлофикация-София"

Общинарят от БСП предложи 2 идеи за спасение на дружеството
Обновена: 26 фев 2013 14:25 | 26 фев 2013 11:51,
150
Кадиев: Фандъкова ще фалира "Топлофикация-София"
Снимка: БТА

“Топлофикация – София“ ще фалира, ако бъдат въведени мерките на кмета Йорданка Фандъкова, смята общинският съветник Георги Кадиев от БСП, пред БНР. За него решението е всеки потребител да си направи прогнозна сметка колко топлоенергия ще потребява и в края на отчетния период, ако разликата между реално потребеното и прогнозното се различава с повече от 10% - да бъде налагана лихва върху плащанията.

„Това положение съществува в момента в корпоративното подоходно облагане“, обясни още Кадиев. От друга страна самата „Топлофикация“ трябва да дължи лихви на гражданите при надвзети суми, предлага той.

Дълговете на „Топлофикация – София“ растат и това ръководство не може да се справи със ситуацията, а фалира ли дружеството това означава и фалит на „Булгаргаз“, смята още общинският съветник. София няма как да се отоплява по друг начин, освен с ток и при липсата на топлофикационно дружество биха изгърмели и електрическите вериги, защото те не са пригодени да отопляват 400 хил. домакинства, допълни още Кадиев.

„Най-големият проблем на общинското дружество е, че хората не си плащат сметките – около 50% от абонатите не си плащат сметките“, смята той.

Вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова предложи няколко действия, които биха намалили сметките на абонатите на „Топлофикация – София“. Една от тях е да не бъдат начислявани лихви, ако не се плащат прогнозните фактури, но задълженията към топлофикационното дружество да бъдат покрити с изравнителното плащане.

„Топлофикация“ ще получава фактури от „Булгаргаз“ и ще плаща лихви, ако не успее да покрие задълженията си, а с тази мярка има възможност всички хора да не си плащат сметките и да изчакват края на сезона“, смята обаче Георги Кадиев.

Аргументът на кмета е, че няма да бъде чакан края, тъй като сумите ще се натрупат, но Кадиев обясни, че така има опасност потребителите да не платят, а накрая, когато получат големите сметки, също да откажат да се издължат. „Така дружеството се води към несъстоятелност“, смята още общинският съветник от БСП. Според него по-добра опция е сметките да бъдат плащани през цялата година. Тази опция и сега съществува, но тя е пожелателна, а трябва да стане задължителна, смята още той. 

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
8
 
35
 
! Отговори
отговор преди 11 години
Ами умнко,тези закони да не се налагат от ЕС,а?А ми обясни как се краде топлоенергия , че аз не зная,как това става?Какъв е проблемът , ако използваш нелегално радиатор , да ти влезат в дома , да ти съставят акт , да повдигнат обвинение и да влезеш в затвора за КРАЖБА , на общо основание? Щото това кражба , доста абстрактно ми звучи.
107
8
 
33
 
! Отговори
vesko преди 11 години
338000 лв глоба.Това не е ли държавна фирма за, която пазарните отнощения са непознати.Ще дойде частния съдия да събере вземанията с лихвите.Само на мен ли не ми е добре?
106
8
 
39
 
! Отговори
До 111 преди 11 години
Е това са демагогии и разпространяване идеи, които ни докараха до тук. Никой, ама никой и си го набий в главата, не е длъжен да става следовател, полицай, жандарм, инженер по термодинамика или какъвто и да било за да определя кой в етажната собственост краде или не плаща, защото ще се избият хората. Те нямат нито ценза нито образованието за да упражняват подобен контрол. Това е в интерес само на топлофикациите, защото си измиват ръцете и прехвърлят проблема на здравата глава.
105
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
da falirat vsichki!!!kakav e problema????????ei reportercheta prodajni za edna smeshna zaplata lijite gazove!!!
104
9
 
39
 
! Отговори
коментар преди 11 години
Този умник , между другото и бивш шеф на Топлофикация , още ли си мисли , че на нас ни пука за тези,докарали ни да мизерия, политически сили , че и съвети ще ни дава.
103
10
 
39
 
! Отговори
да-да,ама не преди 11 години
Мутромилиционерите от групировката ГЕРБ фалираха държавата тоя реве за сдин ТЕЦ.След ГЕРБ и потоп.Бог да пази България.
102
9
 
40
 
! Отговори
Венелин преди 11 години
Червените кърлежи от къде ще смучат, ако фалира Топлофикация и най-вече Булгаргаз?
101
8
 
36
 
! Отговори
Сбогом монополи преди 11 години
Ами, като дружеството събира всякакви необосновани таксички и глобички на клиентите си е редно да фалира. Всички тези монополи, които са основани на този принцип трябва да си ходят. Сега може да изглежда, че държавата ни е подредена и като фалираме тези фирми губим нещо, което е ценност за всички граждани. Е да, ама не! Използването на непрозрачни методи за таксуване са вид кражба от потребителите и следователно вредни за гражданите. Довиждане монополи!!!
100
12
 
35
 
! Отговори
По принцип преди 11 години
До обективен - ей , неграмотни ли сте всички , що ли ? Ако всички се откажат от топлофикация - през зимата режима на тока ще е не както в соцвреме 3 към 1 , а 1 към 11 , или казано по-просто - в София ще се радваме на два часа ток дневно , при това с уговорката - ако електропреносната мрежа издържи и не падне още след първия 11-часов интервал на тъмно и студено !
99
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
108 изхода за вас е ако ме питаш а и за Топлофикация е в образиуването на дружества за етажна собственост и догговри на топлофикация с тези дружества , тя доставя до абонатната ,а после нагоре какво се случва си е ваш проблем , ше се биете ли ще се колите ли , проблема е между вас основно , другото е енергия регулатор да държи сметка за загубите на Топлификация по трасето и това как се оразяват те на цената.
98
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
столетната партия, която твърди, че няма нищо общо с Българската КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ - сега пое курс към сваляне на кметовете по места, нали така другари, така ви научиха едно време в партийните школи в братска Русия - ДЕРЗАЙТЕ ЗА БЛАГОТО НА РУСИЯ И ЗА СОБСТВЕНИТЕ СИ ГУШИ!!! НИКОГА НЕ ВИ Е ПУКАЛО ЗА "малкия" човек, няма нужда да се пънете!!!
97
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не не знаеш какво искаш , значи се връщаш за един месец така ли , една седмица ти трябва за да се сгреее апартамента като хората , особено ако ти е по ниска пемпературата на водата .
96
9
 
37
 
! Отговори
До номер 93 преди 11 години
Основния проблем не са доходите, а липса на адекватна правосъдна система. Това е основния фактор при една демокрация. Ако съда и прокуратурата работеха нито сметките щяха да са такива, нито значителна част от хората осигурени на минималните прагове, нито комшиите щяха да свалят радиаторите и да крадат от коректните ползватели на топлото.
95
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кадиевци и йотови червени мазни и противни - искам избори утре, за да усетите ясно, че няма да гласуваме за вас!!! никога, никога, никога, никога повече червената олигархия няма да управлява тази страна! господа протестиращи - идете пред палатите на олигарсите, като търсите справедливост, там са парите ви и тия на родителите ви - преди много години едни червени другари, същите като днес, ги подредиха в едни червени куфари и ги дадоха на техните момчета
94
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
103 ти като си купувал апартамента не си ли го знаел това , винаги горните етажи са по скъпи а този над абонатната е на делавера от топлото всичко си има цена
93
8
 
33
 
! Отговори
. преди 11 години
Знам аз какво искам , защото самия аз имам парно и ти казвам , че топлината е колкото да не умреш от студ , добре че не живея в момента в България и мръзна само 1 месец , парното е по-евтино да , когато не те ограбват и когато е топло.
92
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
102 не знаеш какво искаш , и все пак централното отопление си остава най-евтиното стига да не се крадете едни други във входа
91
8
 
36
 
! Отговори
алооо преди 11 години
Кадиев, да те питам само как два еднакви апартамента като квадратура, единия на 1 етаж над абонатната станция а другия на последен ....ен...ти етаж плащат различна цена за "тръби", като този на 1 етаж, който се топли от абонатната дори, плаща по-малко а през него минават всички тръби? Е как да платиш такава "сметка"?????
90
9
 
40
 
! Отговори
. преди 11 години
5 пари не давам за топлофикация, нека фалира , искаме евтин ток...не студени радиатори !
89
9
 
39
 
! Отговори
геср преди 11 години
Не ме интересува какви ще са последствията от фалита, по-трудно отсега за нас няма накъде. Искам да ги видя всичките там на заплати от по 500 лв.

Спонсорирани публикации