Кадиев: Фандъкова ще фалира "Топлофикация-София"

Общинарят от БСП предложи 2 идеи за спасение на дружеството
Обновена: 26 фев 2013 14:25 | 26 фев 2013 11:51,
150
Кадиев: Фандъкова ще фалира "Топлофикация-София"
Снимка: БТА

“Топлофикация – София“ ще фалира, ако бъдат въведени мерките на кмета Йорданка Фандъкова, смята общинският съветник Георги Кадиев от БСП, пред БНР. За него решението е всеки потребител да си направи прогнозна сметка колко топлоенергия ще потребява и в края на отчетния период, ако разликата между реално потребеното и прогнозното се различава с повече от 10% - да бъде налагана лихва върху плащанията.

„Това положение съществува в момента в корпоративното подоходно облагане“, обясни още Кадиев. От друга страна самата „Топлофикация“ трябва да дължи лихви на гражданите при надвзети суми, предлага той.

Дълговете на „Топлофикация – София“ растат и това ръководство не може да се справи със ситуацията, а фалира ли дружеството това означава и фалит на „Булгаргаз“, смята още общинският съветник. София няма как да се отоплява по друг начин, освен с ток и при липсата на топлофикационно дружество биха изгърмели и електрическите вериги, защото те не са пригодени да отопляват 400 хил. домакинства, допълни още Кадиев.

„Най-големият проблем на общинското дружество е, че хората не си плащат сметките – около 50% от абонатите не си плащат сметките“, смята той.

Вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова предложи няколко действия, които биха намалили сметките на абонатите на „Топлофикация – София“. Една от тях е да не бъдат начислявани лихви, ако не се плащат прогнозните фактури, но задълженията към топлофикационното дружество да бъдат покрити с изравнителното плащане.

„Топлофикация“ ще получава фактури от „Булгаргаз“ и ще плаща лихви, ако не успее да покрие задълженията си, а с тази мярка има възможност всички хора да не си плащат сметките и да изчакват края на сезона“, смята обаче Георги Кадиев.

Аргументът на кмета е, че няма да бъде чакан края, тъй като сумите ще се натрупат, но Кадиев обясни, че така има опасност потребителите да не платят, а накрая, когато получат големите сметки, също да откажат да се издължат. „Така дружеството се води към несъстоятелност“, смята още общинският съветник от БСП. Според него по-добра опция е сметките да бъдат плащани през цялата година. Тази опция и сега съществува, но тя е пожелателна, а трябва да стане задължителна, смята още той. 

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
9
 
42
 
! Отговори
ер преди 11 години
Фалирането да започне още сега!
87
9
 
43
 
! Отговори
един преди 11 години
Кадиев, Топлофикация ще фалира именно ако не се предприемат мерките, които Фандъкова предлага. Ако се даде възможност на хората, които не ползват парно да не плащат "тръби" те ще си плащат за изразходваната вода например, както и много хора биха си плащали сметките ако са само за реално изразходваната енергия а не някакви измишльотини. Тем май другаде те стиска чепика а ????
86
11
 
34
 
! Отговори
обективен преди 11 години
до 89Фалирането на Топлофикация ти го представяш като някакъв Апокалипсис едва ли не. И разбира се също ръсиш глупости, Топлофикациите в цялата страна е невъзможно да фалират, освен ако няма решение за подобна случка. Второ ценралните топлофикации са доста по- неефективни от местните по кооперации. Проблема в случая са комунарските "жилища" наречени със също толкова грозната дума- панелки. Хората прекрасно могат да се топлят с камини и дърва, със сигурност е ПО ТОПЛО, казвам го от опит:)
85
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИСКАЙТЕ ПРАВИТЕЛСТВО С ЯСНА ПРОГРАМА ЗА ЗАЕТОСТ И ДОХОДИ, ТВА Е ДРУГОТО САМО ША СЕ НАРЕДИ, ЕНРГИЯТА В ПРАВИЛНА ПОСОКА, ИНАЧЕ ША СИ ХОДИТЕ НАПРЕД НАЗАД КАТО *** И КВО ОТ ТВА
84
8
 
35
 
! Отговори
жотева преди 11 години
Докато народа не влезе в съдебната палата и вземе участие при изпълнението на присъди за корумпирани мафиоти олигарси и октоподи както е в Америка /народен съд/ ще се продължава с тази наглост от тяхна страна Едно е да се подкупи един съдия а друго е дасе подкупят 30 народни представители Също така да има и бързо производство Тогава да ги видим тези господа дали ще смеят така нагло да ни ограбват
83
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
260лв за панелка през топлия месец Януари това е сметката за 60 квадрата.Това е като да те ударят в грамажа на пазара ,но умножено по 1000 .Виждате ли разликата на пазара имаш избор и където те излъжат няма да пазаруваш повече ,а с топлофикация не е така те лъжат и пак лъжат ,а избор няма. Ами ако беше студена зима с -20 градуса тогава сметка ми щеше да е четирицифрена.Дано фалират по скоро и никога вече да не идват.
82
8
 
37
 
! Отговори
ггг преди 11 години
Ще ни разплачат с тази новина....... Щом не опрощават сметки и ние няма да им прощаваме. Нека фалират.
81
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДОХОДИ, ДОХОДИ И ПАК ДОХОДИ, ЕЛЕМЕНТАРНО, ТВА Е ПРОБЛЕМО, ТЪРСЕТЕ ХОРА, КОЙТО ДА РЕШАТ ТОЗИ ПРОБЛЕМ, КАЗАХ ВИ ТЕЦО И ЕРП-ТАТА НЕ СА ВИ ПРОБЛЕМ, ИМА ЦЕНА И ТЯ ТРЕБЕ ДА СЕ ПЛАТИ, ДОХОДИТЕ И БЕЗРАБОТИЦАТА СА ВИ ГОЛЕМИО ПРОБЛЕМ, ЗЕМЕТЕ СЕ СЕЩАЙТЕ
80
8
 
35
 
! Отговори
обективен преди 11 години
В Германия капитализма също е "див", ако изобщо може да се ползва подобна дума, останала в речника от времето на комунистическото "светло" бъдеще. Доходите на населението практически НЕ МОГАТ да нараснат защото количеството на паричната маса циркулираща у нас, ПРАКТИЧЕСКИ НЕ го позволява. С думи елементарни фондовете на държавата бяха обрани и превърнати в другарски куфарчета още в началото на 90- те години!
79
8
 
40
 
! Отговори
Някой преди 11 години
Някой нещо не е разбрал! Иска се премахването на "узаконени" практики при определянето на цените на парното, които са в противоречие със здравия разум- прогнозни дялове, сградни инсталации а от там и неадекватно отчитане! Искаме индивидуални топломери, а не дялови топлоразпределители! Искаме да плащаме за собствен разход на топлоенергия, а не чужд! И други!
78
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АВЕ ТАПАЦИ, ПИСНАХ ТЕ МИ, КАЗАХ ЧАЛГАТА НЕ ПРОЩАВА, БОРЕТЕ СЕ ЗА ДОХОДИ, ТВА ВИ Е ПРОБЛЕМО, ТЕЦ ТРЯБВА ДА ИМА ШОТО ША СЕ ОМИРИШЕТЕ, ШОТО ША СПРЕТЕ ДА СЕ КЪПЕТЕ, ЗЕМЕТЕ МАЛКО ДА ВКАРАТЕ МИСЪЛ У КРАТУНИТЕ.
77
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
vestnikataka.bg/2013/02/атака-предлага-законодателни-промен/ataka.tv/видео/пресконференция-на-пп-атака-25-02-2013г-c2003.html
76
8
 
39
 
! Отговори
фбгд преди 11 години
Щом не могат да опрощават сметки - да фалират. Самите сметка по принцип са си гавра, така че никаква милост към тези, които ни изкарват на улицата.
75
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АВЕ ПАНЕЛКА, КАТО ФАЛИРА ТЕЦО, ЗИМАТА ША ГО ДУ*АШ, АКО МИСЛИШ, ЧЕ ША СЕ СГРЕЕШ НА ПЕЧКА МНОО СИ ЕЛЕМЕТАРЕН, ПОСЛЕ ТОКО ША ТИ Е ПРОБЛЕМ, СЕ ША СИ У СПИРАЛА, ПРОБЛЕМО ТИ Е НЕ В ТЕЦО, НЕ У ЕРП-ТО, ПРОБЛЕМО ТИ Е ЧЕ НЕМАШ ДОХОДИ, А НЕМАШ ДОХОДИ ШОТО Е ДИВ НЕНОРМАЛЕН КАПИТАЛИЗЪМ , ШОТО ЗНАИШ ЛИ КОГИ В ГЕРМАНИЯ ША ТИ ЗАБАВЯТ ЗАПЛАТАТА И НИКОГА, ЗНАЕШ ЛИ КВО Е НИКОГА
74
19
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чуй народа БОЙко, БОЙко не чувА,чуй, бе бойче, чуй бе,БОЙко пак не ще,Бой ще папаш, чедо,по кухата тиквА,тъпо си ***,глупава мутрАБОЙко се ***,плаче за затвор,що пари изпра,и сложи прокурор,тая няма да я бъде,хората измряя,иде, БОЙко, иде,иде вече края..
73
8
 
33
 
! Отговори
марга преди 11 години
смятам че ако потребителите сами си отчитат уредите ще бъде по добре ако идват отсъответните дружества ще трябва да плащаме за идването им отчитам че има хитрецино през април ще платят накуп а за тримесечното отчитане на чез 150 лв по три450 лв което не е възможно аз съм на парно така мисля аз никого не задължавам всички вече имаме интернет и не е проблем ние да си свършим работата
72
11
 
34
 
! Отговори
съд за длъжниците ! преди 11 години
СЪ ЗА МРЪСНИЦИТЕ КРАЛИ ОТ СЪСЕДИТЕ СИ И НЕ ПЛАЩАЛИ СМЕТКИТЕ СИ ,,,И СЪДИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛ ЗА ТЯХ,,, !!!ВПРОЧЕМ ТАКА Е И ПО ЗАКОН -ДОРИ И ПРИ ФАЛИТ НА ФИРМАТА ...ДЛЪЖНИЦИТЕ СЕ ТЪРСЯТ И СЛЕД ФАЛИТА !!!
71
8
 
37
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Разпределителните дружества също дойдоха при тези, които сега реват за власт . Грешка на кабинета в оставка е че не посмя да им отреже корените на монополите, опита, но неуспя, нито с Лукойл (воя тогава беше огромен), даже ни убеждаваха че ако ги нямало руските горива и линейките и полицията нямало с какво да се движи, ГРАЖДАНСКАТА и ВОЕННА авиация!!! Да си представим каква КАРТИНКА сме тука в България, всички институции яко купуват с "държавни" пари бензин от руската фирма...с тока сигурно е съ
70
10
 
46
 
! Отговори
Мира преди 11 години
Няма как да сме нормална държава, щом ако реша още утре мога да се разведа със съпруга си, но по никакъв начин не мога да се разведа с ТОПЛОФИКАЦИЯ! И питам аз, за каква сградна инсталация става дума, след като тя е платена още при закупуване на апартаментите от живущите в блока. Абонатната станция също е калкулирана в цената на апартаментите. За такса мощност да не говорим. Аз се отоплявам във всички стаи с маслени радиатори. Имам малко дете и в никакъв случай не мога да си позволя да го държа на студено. Тъй че, по скоро Топлофикация трябва да ми плаща на мен, че топля бабите в съседните апа
69
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя Кадиев, много се е загрижил за Топлофикация, защо ли? Ами да фалира бе господин Кадиев да фалира.

Спонсорирани публикации