Балканските неуспехи на ЧЕЗ - грешки в стратегията

Ще завърши ли ЧЕЗ в България като в Албания?
Обновена: 28 фев 2013 15:28 | 28 фев 2013 09:01, Елка Василева
98
Балканските неуспехи на ЧЕЗ - грешки в стратегията
Бързо след принудителното излизане на ЧЕЗ от Албания започна и българската криза. Снимка: архив, Reuters

Планът на ЧЕЗ да стане основен регионален играч сред източноевропейските енергийни компании се проваля, след като втора страна за три месеца предприе стъпки за отнемане на лиценза на чешката компания, пише агенция Блумбърг.

Българският енергиен регулатор започна миналата седмица процедура, с която да се отнеме правото на чешката енергийна компания да осъществява дейност чрез електроразпределителната си мрежа, след като високите сметки за ток предизвикаха протести сред населението, които пък свалиха правителството на балканската страна. ЧЕЗ ще представи на 28 февруари годишния си финансов отчет.

Бурните събития в България се случват само седмици, след като властите в Албания иззеха активите на ЧЕЗ и изгониха компанията от страната. Двата случая показват, че ЧЕЗ е подценил опасностите от инвестирането в една от най-бедните части на Европа, посочват анализатори и инвеститори. Акциите на ЧЕЗ поевтиняха с 11 % тази година, което е два пъти повече от спада на основния борсов индекс в Прага.

"Много инвеститори дори още не са проумели принудителното излизане на ЧЕЗ от Албания, а ето че вече са изправени пред българската криза," посочи Ярослав Вибирал, анализатор в чешката банка CSOB. "Това е важно предупреждения за цялата инвестиционна общност," отбеляза той.

Българският премиер Бойко Борисов подаде оставка на 20 февруари на фона на яростни протести, след като българите излязоха на улиците да протестират срещу неочаквания скок на цените на електроенергията. Повишението бе предизвикано от студената зима и забавяне в отчитането на потребената енергия.

Повечето български домакинства използват електроенергия за отопление. "Средното българско домакинство харчи около 95 евро (124 долара) месечно за електричество" според Георги Атанасов, електротехник от град Силистра. Средният доход в България, най-бедната страна член на ЕС, е около 360 евро месечно миналата година.

"Хората бяха изключително ядосани, когато получиха последните си сметки за ток,“ посочи Атанасов в телефонно интервю. "Някои семейства трябваше да платят двойно повече, отколкото обикновено. Просто не могат да си го позволят."

България представлява около 1,5 % от оперативната печалба на ЧЕЗ и загубата може да намали с около 20 крони цената на акция, според оценки на Erste Bank AG. Компанията съобщи миналата седмица, че е инвестирала около 12,8 милиарда крони (655 милиона долара), откакто е влязла в страната през 2005 година и досега е получила обратно 4,8 милиарда крони в дивиденти.

Акциите на ЧЕЗ поевтиняха с 1,1 % във вторник до 607 крони в Прага, което е близо до най-ниското равнище от 2008 година, постигнато миналата седмица, когато акциите струваха 599 крони.

Електричеството с доставка догодина в Германия, където ЧЕЗ изнася част от продукцията си, поевтиня за втори пореден ден до 41,90 евро за мегаватчас, след като достигна исторически минимум от 40,40 евро на 31 януари.

"Българската инвестиция изглеждаше разумна навремето, тъй като тези пазари демонстрираха доста по-голям растеж от Западна Европа и страни като България и Румъния бяха възприемани като безопасни, тъй като са членки на ЕС," посочи анализаторът от Erste Bank Петър Бартек. "Да се надяваме, че няма да приключи като в Албания," допълни той.

България започна процедура за отнемане на лиценза миналата седмица, обвинявайки ЧЕЗ за 21 нарушения, включително нарушаване на закона за обществените поръчки. Регулаторният орган на страната ще изслуша ръководството на ЧЕЗ на 16 април.

ЧЕЗ обяви, че ще обжалва отнемането на лиценза пред български съд и поиска от ЕС да окаже натиск върху балканската страна. Чешкият премиер Петър Нечас определи решението на регулаторните власти като "безпрецедентна стъпка."

ЧЕЗ, чиято централа е в Прага, започна шопинг обиколка през втората половина на миналото десетилетие под ръководството на главния изпълнителен директор Мартин Роман, който купи дялове в разпределителните мрежи на няколко балкански страни, включително Румъния и Турция. Стратегията за разширяване бе прекъсната през
2010 година, тъй като цените на електроенергията се понижиха и компанията реши да се съсредоточи върху планираното разширяване на ядрената централа в Темелин на стойност 10 милиарда долара.

Сега проблемите на балканските пазари, стагниращите цени на електроенергията и сривът на европейския пазар на квоти за изхвърлен в атмосферата въглеводород, заплашват съществено да свият печалбата на ЧЕЗ.

ЧЕЗ е един от главните източници на приходи за чешката държавна хазна, като правителството притежава 70 % от компанията. Тя е платила на държавата около 130 милиарда крони дивиденти, данъци и други плащания през периода 2009 - 2011 година.

"Инвеститорите ще следят много по-отблизо следващите стъпки на ръководството, отколкото преди," посочи Вибирал от CSOB. "От икономическа гледна точка разширяването на "Темелин" не е много разумно на този етап, което поражда още несигурност и съмнения," добави той.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
van van ot balgaria shte izgorite nacialo traite si oshte i v shexia niama da vi izkat boklyci takiva parvo tr.da se spravim s mestnite feodali.
87
0
 
1
 
! Отговори
ГОДО преди 11 години
Чакайте Годо.!Чакайте Годо....! Чакайте Годо.........!А докато чакате,стягайте коланите...браво,постигнахте страхотна фискална политика....браво,имате един от най-ниските дългове!Стегне=те още коланите.....!Браво,чакаме Годо....!Браво,постигнахте най-ниските заплати в Европа,а то-ва привлича Годо....!Браво,потупват ни видни и не толкова видни чиновници!Страните им имат проблеми-голям дълг,никаква фискална политика,големи заплати...а Годо продължава да си стои там.Те не чакат Годо.Той си е там
86
1
 
7
 
! Отговори
1122 преди 11 години
Щели да избягат инвеститорите от България, ай сега да ми обясните кои са инвестирали тука през последните 6-7 години - главно във вериги от супермаркети, дето и те изнасят парите ни, ай моля. Е, има някой дето инвестираха в предприятия, но те са супер малко на брой, а и отдавна са тука и повярвай няма да си тръгнат.
85
0
 
0
 
! Отговори
бесилка преди 11 години
До смърт--ами, кой ви е виновен, че несожихте поне един на бесилкатаааааааа
84
3
 
0
 
! Отговори
Адам преди 11 години
България.Страната, където хора за всяка цена търсят грешките във всички освен себе си, си заслужава да е бедна и без надежда. На хубавото е, как хората псуват на държавата, ненавиждат я, но в същия миг им се национализира всичко. Пази бог да не се предложи либерализация на пазара, което би имало смисъл! Ако наистина ще национализират, много желая на тази страна беди и провали на държавното управление. Политиците и други са само продукт на тома общество и ако това знае само демагогия, да е бедно
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
investor.bgCEZ завърши 2012 г. с печалба от 1,57 млрд. евро...
82
0
 
19
 
! Отговори
До панайот преди 11 години
"а бе къде я виждат тази средна заплата от 360 евро,по скоро е 360 лева"Ще ти кажа как се получава. Пример:99 българи получават по 360 лв, което е 35 640 лв1 българин в надзора на ЧЕЗ получава 36 000 лвТова означава, че 100 българи получават 71 640 лв,(общо)или средната работна заплата е 71640 делено на 100, което е 716 лв и 40 ст
81
1
 
23
 
! Отговори
Житан преди 11 години
Студена била зимата,отчитали повече дни,падналия метеорит в Челябинск също повлиял....АЙ СИКТЕР БЕ !!!!!!!!!!! 10 ДЕНА МИНУСОВИ ТЕМПЕРАТУРИ ЗА ЦЯЛА ЗИМА , А МИНАЛАТА НЯМАХМЕ ПЛЮСОВИ ТЕМПЕРАТУРИ...Тия чехи мислят че като ядем марули пасем и трева!
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЧЕЗ е една доста зле управлявана фирма и това е нормално с оглед на факта ,че е държавна, самите чехи също имат много негативно мнение за нея, но в нашия случай това не е особенно важно, тъй като повечето инвеститори не са запознати с детайлите около компанията, това обаче което всички са видяли и чули е малоумното изхвтрляне на българският премиер, че в рамките на 1 ден лиценза на компанията ще бъде отнет.Това ще доведе до изключително негативни последици за страната в следващите години
79
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Повишението бе предизвикано от студената зима и забавяне в отчитането на потребената енергия."-Абе вие на луди ли ще ни правите бе??-къде беше студената зима,че аз нещо не видях голям студ??
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонименима, за съжаление! Половината "бизнесмени" така правят!
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе щом е държавна компания не ми я хвалете
76
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Неолиберастията трябва да се изкорени веднъж за винаги, ако трябва и с промени в Конституцията. До тогава ЧЕЗ, както и останалите подобни *** ще внасят 0т 2009 до 2011 по 130 млрд крони(около 10 млрд лв)в бюджетите на държавите си, а българските пенсионери и граждани ще имат избор да умрат от глад, студ или да се самозапалят.
75
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега разгадах защо Боко подаде оставката, да ви кажа ли? Ами много просто, за да се създаде анархия в държавата, сега ще попитате това пък защо?Ами още по просто, за да могат разни фирми (ЧЕЗ, Лукойл и др), през това време да изнесат милиардите си зад граници и така да се каже, да ги изперат. И сега ще разиграват театър до 12,05,13. До стъпването в длъжност на следващато правителсво (било то и нормално), ще бъде опоскана държавата, даже и пръста от нивите ще бъде изнесена.
74
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Не е луд който яде баницата, а който му я дава". Незабавна НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ!!!
73
2
 
25
 
! Отговори
панайот преди 11 години
а бе къде я виждат тази средна заплата от 360 евро,по скоро е 360 лева
72
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 11 години
"От икономическа гледна точка разширяването на "Темелин" не е много разумно на този етап, което поражда още несигурност и съмнения" А ние все още искаме да строим АЕЦ "Белене"
71
1
 
20
 
! Отговори
... преди 11 години
Значи можем да си напраавим сметката, след като страна като Албания са изгонили ЧЕЗ ние какво ги търпим още!?
70
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имам познат. Искат им такса "дарение", за да включат построения трафопост в мрежата. Говорим за столицата. На времето една позната газеше лука. Попитах я "Е, докога мислиш да я караш така?""ДОКАТО МОЖЕ"- БЕШЕ ОТГОВОРА.
69
1
 
16
 
! Отговори
ВСИЧКИ преди 11 години
СТИГА САМО ЧЕЗ ! ЕНЕРГО-ПРО ГРАБЕЩО ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ ДА НЕ СА ПО-ДОБРИ?ПЛАЩАМЕ ДДС ДОРИ НА 'НЕВЪЗСТАНОВЯЕМИТЕ ИМ РАЗХОДИ' + ОЩЕ 6 ИЗМИСЛЕНИ НАБАВКИ.

Спонсорирани публикации