Кога е време да искате увеличение на заплатата?

Усетете подходящия момент и действайте
Обновена: 10 апр 2013 20:17 | 10 апр 2013 20:16, Мария Дуковска
15
Кога е време да искате увеличение на заплатата?
Снимка: Sxc.hu

Въпросът за финансовото ни състояние е жизненоважен. Без прилично заплащане за труда, който извършваме, трудно бихме оцелели в този материален свят. Още по-трудно става, когато сме недоволни от сумата, която получаваме. Тогава идва моментът да поискаме заслуженото (според нас) увеличение на заплатата.

За да постигнете реален ефект с искането си обаче, е добре да се съобразите с няколко неща, така че да не раздразните шефа и да увиснете не само без увеличение, а дори със санкция за дързостта си. Имайте предвид:

Бюджетът

Ако имате възможност, изчакайте момента, в който компанията ще разгледа финансовото си състояние и прогнозира приходите за следващия период от време. Това е най-подходящият момент, защото така или иначе шефовете ще говорят за пари, разходи и приходи и е по-лесно да включат в бюджета вашето увеличение.

Покажете предимството си

За да имате тежест при предстоящия разговор за повишение на заплатата, добре подгответе своята длъжностна характеристика и я допълнете с нови ваши умения или задължения. Освен текущите ви задачи, наблегнете на новите си задължения, като подчертаете добрите си резултати.

Изслушайте шефа

Винаги при такъв род разговори шефът ще започне да ви обяснява колко зле е финансовото състояние на фирмата, как не е моментът за увеличение, че дори и персонал се съкращава и т. н. Изслушайте го внимателно и с уважение. Изчакайте подходящия момент след него и направете своето изложение. Представете искането си и го подплатете с реалните резултати на вашия извънреден труд.

Пийте вода

Приготвяйки се за срещата с началника си, предварително изпийте поне половин литър вода. От притеснението е възможно да се дехидратирате, а това ще ви направи неспокойни и ще забави реакциите ви. В този момент трябва да сте в кондиция, доказвайки колко подготвен и важен кадър сте за фирмата.

Останалите съвети прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искате увеличение и после като във вица.Петров влязъл при шефа и казал, че иска увеличение.Шефът: ОК, ама първо сварши една работа.Петров: Каквото кажеш, шефе!!!Шефът: Върни се в стаята си, включи си компютъра влез в джобс и почвай да си търсиш нова работа!!!Е, така се получава увеличение в Бг! Та аз си мълча и се надявам, че шефовете сами ще се сетят, че ако поискам увеличение не се знае дали няма и аз да имам задачка да вляза в джобс.Иначе желая успех на престрашилите се!
7
4
 
12
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
бате, споко, аз вземам 2000лв ама дравето хи4 ме няма, нямам жена, а родителите ми само проблеми правят.в тая наща държава - все си преебан, съдба :)
6
3
 
16
 
! Отговори
Беден работещ преди 11 години
Писна ми да работя за 400 лева. Oще утре ще поискам 9999 лв. заплата.
5
2
 
38
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
АКО ИСКАШ ДА РАБОТИШ СЪБОТА И НЕДЕЛЯ.....СМЕЛО МОЖЕШ ДА ПОИСКАШ УВЕЛИЧЕНИЕ.....
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До примерноДе дават такива големи заплати? Ти да не работиш в ЧЕЗ?!!!
3
7
 
21
 
! Отговори
6matka преди 11 години
Тук е пълно с крет*ни, даващи съвети за всичко - но незнаещи нищо !!!Колко пъти авторът на статията е успял да "извоюва" увеличение на заплатата си, по тези - посочени от него самия методи ?!! :)
2
3
 
15
 
! Отговори
примерно преди 11 години
от 500 на 550лв...евентуално.
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако ударя и някоя бира, дали това ще помогне?

Спонсорирани публикации