11% от българите готови да продадат гласа си

НЦИОМ: ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака“ сигурни за следващия парламент
Обновена: 19 апр 2013 15:01 | 19 апр 2013 13:12,
247
11% от българите готови да продадат гласа си
89% от анкетираните не биха взели пари за гласа си. Снимка: архив, Булфото

Ако изборите за Народно събрание бяха днес, със сигурност в следващия състав на парламента попадат ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака".

За ГЕРБ биха дали гласа си 23,9 на сто, за Коалиция за България – 17,5%, за ДПС – 6,2% , за "Атака" – 5,2%.

Сериозни шансове да попадне в парламента запазва и "Движение България на гражданите", което получава подкрепата на 3,1 на сто от анкетираните.

Социолозите отбелязват, че изследването е направено в самото начало на кампанията и по-нататъшният й ход ще бъде решаващ за "Демократи за силна България и БДФ", както и за НФСБ на Валери Симеонов.

НЦИОМ регистрира тенденция към известно повишаване на електоралната подкрепа за Коалиция "Център-Свобода и достойнство" (НДСВ и НПСД), за Коалицията от партии "ГОРДа България", за РЗС и за ВМРО. Социолозите обаче не смятат, че е коректно в началото на кампанията да се правят прогнози за представянето на новоучредени партии и коалиции, които гравитират около и под изборния праг.

Запазват се основните тенденции по отношение на електоралната тежест на ГЕРБ и на БСП. За последните шест месеца ГЕРБ неизменно получава по-висока подкрепа от БСП. Към 15 април НЦИОМ регистрира устойчиви в сравнение с март дялове на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". Няма значима промяна и в разликата между ГЕРБ и БСП - към 15 април тя е 6,4%.

Несъстоялата се коалиция между ДСБ и Съюз "Единство" не повлиява върху електоралната подкрепа за КП "Демократи за силна България и БДФ". От година насам няма значима промяна и в електоралния дял на НФСБ.

11% от българите признават, че биха гласували срещу заплащане, а 89% твърдят, че не биха взели пари при никакви обстоятелства. Това сочат резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи на НЦИОМ.

4,7% от готовите да гласуват срещу заплащане посочват, че биха продали гласа си на всеки, който им плати. Това са основно роми и необразовани хора, както и избиратели, които изобщо не биха гласували, ако не им се плати за това.

Останалите 6,6% от готовите да продават гласа си твърдят, че биха взели пари само от партията, на която симпатизират.

Социолозите не регистрират зависимост между стандарта на живот на интервюираните и декларираната от тях готовност да гласуват срещу заплащане.

В началото на кампанията за парламентарните избори през 2009 г. 9,5% от имащите право на глас българи са заявявали, че биха гласували срещу заплащане, се посочва в изследването.

71% от участвалите в изследването твърдят, че биха подали сигнал, ако станат свидетели на нарушения на изборите.

Подобна позиция по-често от останалите заемат високообразованите, хората със стандарт на живот около и над средния и жителите на градовете областни центрове.

29% от интервюираните не биха сигнализирали, ако станат свидетели на нарушения в изборния ден. Това твърдят предимно нискообразованите, бедните, представителите на етническите малцинства и жителите на малките градове и селата. Именно в тези групи най-често се срещат хора, готови да гласуват срещу заплащане, отбелязват социолозите. 

Готовност за гласуване декларират малко над 60 процента от имащите право на глас българи и на базата на това социолозите на този етап прогнозират изборна активност около 55 на сто.

Най-висока готовност да гласуват декларират хората на възраст над 60 години, образованите и заможните, както и жителите на селата и на градовете-областни центрове. Две трети от онези, които не възнамеряват да гласуват, изтъкват като основен аргумент съмненията си за честността на изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
11% от 7 милиона, демек 1 милион ***!
181
3
 
1
 
! Отговори
weso преди 11 години
неверни и стари соц. данни показват в статията. и платени естествено. особено що се отнася за кунева, при която с всеки ден, нараства подкрепата за нея като единствена алтернатива на крадците-убийци, упавлявали ни до сега. и така ще бъде до края, яно е!!!
180
1
 
4
 
! Отговори
Dundi преди 11 години
Не си продавайте гласа!
179
1
 
2
 
! Отговори
Плащанто преди 11 години
Плащането не е само в пари. Защо само него заклеймявате, а ходите на безплатните концерти, ядете безплатно спонсорирано от дадена партия и т.н. Да забранят на партините пропаганди да има музика. Да забранят по време на филмите по телевизията да има партиини реклами. Нали именно така гледаме закупените филими от телевизиите , купили са ги с парите от платените реклами. Малко популиски ми се струва това не си продавайте гласовете за пари, продайте ги за кебапчета или "безплатна" култура.
178
1
 
1
 
! Отговори
до 217 преди 11 години
и АЗ ТОВА ПРОКЛАМИРАМ.... Но не е изгодно за журналистите, телевизиите, и т.н. Телевизиите не се ли продават, като пускат платени реклами на политиците? Локигата така я виждам аз. Всички могат да вземат пари от партиите, само не и народа. Той единственно трябва да плаща. И в момента в които някои се осъзнаее, че нещо не е добре в тази система се заклеймява. Какво значение има дали си взел пари или не , за това закого ще гласуваш ? Гласуването е по съвест. Плащането е дарение или доход.
177
2
 
5
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Лесно се премахва купуването на гласове-да се плаща на всеки , който гласува.Иначе казано да се субсидира НАРОДА а не партиите.
176
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако продам гласа си значи съм по голяма*а от този който го копува
175
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
така както е тръгнало някой ден ще продам жената си и двете си деца
174
3
 
2
 
! Отговори
Ицака преди 11 години
И аз искам да го продам, но за повече от 50-60лв.
173
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хора,отворете си очите!Четири години увеличаване цените на хранителните продукти,бензина ,тока, а нашите заплати замразени!!!Какво ни обещават днес!!!Как да им вярваме!!Как стана така ,че сме най-бедната държава в Европа?И за това ли ни е виновна кризата??Не, истината е една - некадърно управление!!!Долу ГЕРБ!
172
2
 
0
 
! Отговори
повече преди 11 години
Спецът Янко Станев може да ви отговори.
171
1
 
4
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Гласовете се обезцениха до 0 лева! Предполага се че сривът в бизнеса е от осъзнаването че не се броят.
170
8
 
7
 
! Отговори
Помнете СРС Сливен преди 11 години
Мутри и *** под крилото на червената шайка срещу нас, Българите.....документирано със СРС престъпление .Никога повече червени и турци на власт!Българи я за Българите!
169
5
 
16
 
! Отговори
спас преди 11 години
Такива като вас оставиха Боко да унищожи държавата!
168
7
 
4
 
! Отговори
Бъни преди 11 години
Продавайки своя глас, продавате всяко право на мнение - за това и смятам, че тук пишат бездарни и неграмотни привърженици на БСП, които целят да всеят смут сред хората, стратегия типична за червените от дълги години...
167
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много повече сме тия дето сме готови да продадем гласовете сии без това в българия те нямат значение
166
7
 
2
 
! Отговори
ANONIM преди 11 години
Ako ne glasuvame za GERB, togava za DOGAN i STANISHEV, ili CARIA, ili SIDEROVili imate druga ideia.Izvinete zabravih Kostov, Hubavoto NADE i KO. Ot sumati godini vse kriza.Imam edno detei ne sym vzimal detski za nego, zashtoto to ne e ot ROMITE. Te im e po lesno da kradat, da .... praviat deca, da im piat detskite i da cakat izbori.NAZDRAVE na vsicki. Shte dam vot na doverie na GERB.
165
5
 
9
 
! Отговори
гроши преди 11 години
Социологическа агенция "Афис":ГЕРБ запазва предимство пред БСП, но партията на бившия премиер Бойко Борисов е изчерпала потенциала си. БСП разполага с резерви, които би могла да оползотвори до края на предизборната кампания.
164
3
 
12
 
! Отговори
кало преди 11 години
До ГорскияЕ нали точно ГРОБ купуват гласове, даже ги хванаха, глупавите калинки.
163
10
 
3
 
! Отговори
az преди 11 години
ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака NQMA da pozvolim tiq nacionalni predateli da vlqzat

Спонсорирани публикации