2 млрд. по света се радват на родно кисело мляко

Изнася се в Канада, Япония, Китай, Тайланд, Финландия
Обновена: 5 авг 2013 14:03 | 5 авг 2013 13:01,
49
2 млрд. по света се радват на родно кисело мляко
Снимка: Булфото

Над 2 млрд. души в света консумират кисело мляко, приготвено от оригинална българска закваска, обяви пред БТА Васил Зографов - изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум" - единственото държавно предприятие в млечния бранш, което е и лидер в млечната индустрия.

Уникалният продукт се изнася в Канада, Япония, Китай, Тайланд, Финландия и други страни.

По думите му тайната на българската закваска е, че съдържа живи микроорганизми на два бацила - лактобацилус булгарикус ("българската пръчица"), открит от д-р Стамен Григоров, и термофилният стрептокок.

Именно на тяхната симбиоза се дължи специфичният вкус и аромат на оригиналното българско кисело мляко.

"Само у нас се използва жива закваска, други страни прилагат генномодифицирани стартерни продукти", твърди Зографов.

Според него с тях се постига необходимият срок на годност на млякото, но не и здравословните му качества.

"Употребата на кисело мляко с българска закваска многократно увеличава възможността човешкият организъм да старее по-бавно", уверява Зографов и допълва, че това се дължи на т.нар. българска пръчица, която влияе пряко върху микрофлората на човешкия организъм и извлича всички вредни вещества.

Смята се, че киселото мляко е дар от най-старите обитатели на нашите земи – траките. Изследване на фондация "Д-р Стамен Григоров", която стопанисва единствения у нас музей на киселото мляко в трънското село Студен извор, сочи, че разпространението на продукта в съседни и по-далечни на България страни е започнало през 1345 година.

Родното кисело мляко обаче добило широка известност в Европа, след като бил излекуван френският крал Франсоа Първи (1515-1547 г.), който страдал от болест на стомаха. Именно оттогава датира и първото отбелязано съобщение за лечебните свойства на българското кисело мляко, твърдят от фондацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
7
 
! Отговори
DJERI преди 10 години
SAMO DETO NAVSQKYGE PI6E, 4E E YUOGURT I ES I NAVRED I NIKOI NE ZNAE,4EE BYLGARSKO.I TOVA NE MOJAXME DA ZA6TITIM KATO MARKA.DOLNA PRODAJNA SGAN SA TOVA POLITICITE.
21
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не изнасяме кисело мляко а изнасяме готова закваска,която само тук в България може да става а те със собствено мляко си произвеждат неограничени количество кисело мляко-ясно!? Ами четете внимателно и тогава коментирайте!!!
20
2
 
20
 
! Отговори
читател преди 10 години
Пълни измишльотини!Всеки щам може да се произведе където желаеш.Ипозват се стотици.Във всяка страна според вкуса.А в България, най-вече вносни.До кога ще пишат драскачите за тези митове - шопска салата и кисело млеко.Да добавят и ***...Нашите мандри първо да се научат да правят поне 3-4 вида сирене, а не да пробутватот какви ли не ***.
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БУАХАХАХАне били компютри а компоти......Вие чувате ли се, пълни глупости..... ако поне 1 милион знаят че *** съществува пак ще е успехСледващото какво е? Българин открил компютъра ли, само дето въпросния човек никога не е знаел къде се намира *** и многократно го е заявявал, да не говорим че откритието му минава в дълга съдебна битка трящу други изобретатели на компютъраБСП почна с партийните партенка от весник Работническо Дело колко сме великиПоздрави от Сидни Австралия
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вече само в България няма къде да изядеш хубаво и истинско кисело мляко. Много ми е смешен този надпис кисело мляко, а всъщност никой никъде не вижда животни за да може да има и мляко.
17
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някои хора прочитат написаното но не прочитат смисъла в него. Хората просто изнасят зад граница "жива закваска" и там хората с нея си правят кисело мляко. 2-та милиарда са доста изсилени но не и невъзможни. Остава въпроса при наличието на такава "закваска" в България, защо ние ядем кисели млека които са пълни с какво ли не само не и мляко(натурално), къде са животните и кой съсипа животновъдството за сметка на внос на подобни продукти? До кога ще се храним с "добавки" вместо с храна???
16
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турция вече води съдебни дела срещу България за киселото мляко и ако влезе в ЕС България ще има сериозни проблеми със защитата на търговската марка, защото Турция претендира, че патентът е турски и иска таксите да са за Турция.
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
2млрд галактики консумират бг кисело мляко
14
0
 
2
 
! Отговори
Допълнение преди 10 години
към номер 1: Европейската комисия разрешава използването на diacetil като ароматизатор във всички европейски страни. Но в последно време Европейският орган по безопасност на хранителните продукти е направил декларация, която гласи, че диацетил заедно с други ароматизатори ще бъде отново проверен от научна експертна група по ароматизатори и хранителните добавки.
13
0
 
19
 
! Отговори
ЛЛ преди 10 години
Че къде са парите от продажбите , ние трябаше да сме доста богата държава ако това беше истина , 2 млрд. по 1 лев , ехееееееее
12
0
 
29
 
! Отговори
:))))) преди 10 години
То едно кисело мляко ядем, как едно време за три дни се вкисваше а сега трайността му е няколко месеца, нека експерта да обясни това явление, а също така как всички марки кисели млека , които са на нашия пазар са гъсти като като най- гъстото овче мляко, че даже и по гъсто и лепкаво, като обърнеш кофичката не иска да пада :))))))))))))))) нека кажат какво всъщност има в киселото ни мляко
11
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние ядем измислено мляко,а как го ядът въпросните два милиарда извън България не знам.Няма да се зачудя ако скоро на някоя кофичка с кисело мляко срещна надпис "Произведено в Китай",както стана с мартениците и добруджанския боб.
10
5
 
22
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Такъв отчет само в БСП може да измисли.
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако наистина беше така, и плащаха за патента или квото да е там, всички щяхме да караме S Класи и да живеем в вднофамилни къщи
8
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде сега глупости. 2 Милиарда души ядели мляко, произведено в България. А що не казахте колко милиарда крави има в България?"Кисело мляко от България се изнася в страни с население 2млрд." може би е по-вярно. Но това, че изнасяте 500 кофички за Китай не значи, че цял Китай яде кисело мляко.
7
1
 
33
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 10 години
Сегашното кисело мляко се прави от нишесте, консерванти и сгъстители, и стои твърдо като гипсова отливка без грам саламурена водичка отгоре. Даже вече не е кисело, а сладнее и има много дълга трайност, за разлика от 72-та часа на истинското кисело мляко. Тези 2 милиарда балъци не знаят какво изпускат. ;)
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия луди ли са?! Разбира се, че това не е вярно. Ако беше така, печалбите на млекопроизводителите щяха да напълнят хазната с данъци. Както казва номер 1, това е сурогатно мляко и няма нищо общо с истинското заквасено мляко.
5
0
 
25
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
До АнонименЦитат7"Бактериите, за разлика от хората, не е възможно да бъдат излъгани с "хранителни" заместители." - много добре написано, даже ме разсмя. Много "силно" изречение и много точно.
4
0
 
33
 
! Отговори
Немо преди 10 години
Това е чудесно.Неприятното е, че както вървят нещата, скоро може да се налага да внасяме "Българското " кисело мляко от чужбина.
3
0
 
22
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Заглавието е подвеждащо. 2 млрд. души могат да се радват на българската закваска, но млекото не е българско.Информацията за френския крал Франсоа Първи я чета за първи път.Дано това българско производство не бъде фалирано и продадено и да си остане национално и печелившо.

Спонсорирани публикации