Каролев: Предстои спадане на лихвите и по кредитите, и по депозитите

Той прогнозира и стабилизиране на икономиката
Обновена: 2 дек 2013 14:17 | 2 дек 2013 09:51,
4
Каролев: Предстои спадане на лихвите и по кредитите, и по депозитите
Снимка: архив, Dnes.bg

Догодина ще има добра новина за кредитополучателите и лоша за хората, които имат депозити, заяви Владимир Каролев в ефира на Нова телевизия. Според него вече е започнало понижението на лихвите по кредитите и очаква по-сериозно намаление по ипотечните и потребителските кредити, особено за новите клиенти.

По кредитните карти едва ли ще има промени, смята икономистът.

„Средната цена на ипотечните кредити е между 8 и 9%, макар да има и по-високи, и по-ниски лихви. Очаквам намалението да бъде с 10%, тоест до малко над 7 на сто”, заяви той.

Каролев очаква и стабилизирането на икономиката, което ще намали риска за банковата система взет кредит да не бъде върнат, което също е основание за намаляване на лихвите. През тази година ръстът на икономиката ще бъде над 1%, а догодина, в зависимост от ситуацията в Европа, ръстът ще бъде между 2% и 3%, прогнозира той.
В момента банките имат свръхликвидност и затова ще започна тенденцията за намаляване на лихвите и по депозитите, заяви още икономистът.

Според него популистките предложения относно отношенията между клиентите и банките са „затихнали”, но предложи да бъде увеличена прозрачността. Каролев отново посочи, че не може да бъде определян референтен процент на кредитите, защото пазарът трябва да определи цената.

Още икономически новини вижте в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Неспяща преди 10 години
Заглавието на материала и първото му изречение си противоречат!!! Шекерлиева, не си се наспала ли?
2
1
 
18
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Малеййй закъхарил се за банките и плаши пестеливия българин и това ако не е платен репортаж здраве му кажи!!!! Не ми пука г-н Каролев нито имам пари на депозит нито имам кредит нито имам намерение да давам повод на крадците банкери да ми вземат къщата, както вие с Хърсев предлагате.
1
1
 
22
 
! Отговори
zeus преди 10 години
Че те лихвите по депозитите не са спирали да падат от няколко години, по към процент и малко на година, иначе за кредитите се ослушвате;)

Спонсорирани публикации