Любомир Дацов: Политиците нямат визия за управление

"Когато направиш толкова груби грешки с бюджета, трябва политическо наказание"
13 май 2024 21:30, Красимир Ангелов
12

11% увеличение ще има за всички пенсии, увери служебният премиер Димитър Главчев.

"Не е ясно защо съществуват правила и защо съществува това швейцарско правило, когато то се спазва, когато на някого му изнася. Това вече не изглежда бюджет. Ако промените и решенията продължат да се взимат по този начин - няма нужда от Министерство на финансите. Вече има изкуствен интелект, достатъчен е един робот и още 5-6 човека, които вече ще правят бюджет", каза лаконично финансовият експерт Любомир Дацов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му не може да има по-добро разпределение на бюджета от политическото.

"Как ще накаже избирателят политиците, които направиха този бюджет? Когато направиш толкова груби грешки с бюджета, трябва политическо наказание. Ние в момента ще имаме и европейски, и национални избори, и реално ние се провалихме за влизането в Еврозоната. Но още миналата година беше ясно, че при този вид политика няма как да се влезе в Еврозоната, а ако беше станало - щеше да е по някаква случайност", допълни Дацов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че няма как да покрием критерия за инфлацията.

"Няма как да помпаш дефицит и да смяташ, че няма да имаш по-висока инфлация в сравнение с другите. Няма как да играеш на ръба на бръснача с дефицитите и да очакваш, че при малки изменения на условията няма да се получи проблем при бюджета. Имаше абсолютно единодушие по отношение на параметрите, че БВП е надут, за да оправдаят по-високи доходи, всички роптаеха срещу изпреварващия ръст на заплати и безпринципното увеличение на минималните доходи във всяка една категория", коментира финансовият експерт.

Дацов е категоричен, че бюджетът няма как да бъде оправен.

"Лошото е, че и избирателите, и политиците смятат еднакво - и на едните, и на другите не им пука много за държавата. Всеки гледа какво ще е в собствената му чиния. Това е много зле за държавата, защото това означава, че няма хоризонт пред нея. Но не мога да виня пенсионерите и тези, които са на бюджетна издръжка. Виня Министерството на финансите и политиците за това, че нямат визия за това как да управляват", добави той.

"Ние бяхме глупави навремето да се борим да има нисък дълг, защото ако бяхме оставили дългът да е висок - сегашните политиците нямаше да си развяват коня. Асен Василев е основният виновник за състоянието на бюджета, защото той наложи този тип мислене в последните години", поясни Дацов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от Политика
Доц. Киселова: Промените в Закона за хазарта бяха приети не по правилата на Конституцията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Политиците никога не са имали визия за управление, дори и по времето на социализма. Шеф на Микроелектроника-ООД беше един кандидат на ЦК на БКП и ни докара до под кривата круша.
11
0
 
0
 
! Отговори
Шопендар преди 1 седмица
Там е проблема,че в България няма истински политици,а тия в парламента дори не знаят значението на тази дума.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Политиците нямали визия?!Тазгрле тоя откри топлата вода. А между другото тоя не е ли политик?! Ааа, бил ама преди и сега не му изнася та се прави на невинен.Този беше зам.министър на Милен Хотелчев ако не помните. А сега ми се прави на света вода.
9
0
 
3
 
! Отговори
Libre comme air преди 1 седмица
След като законово се смачка дребния и среден бизнес с *** бг.решения и се унищожи всичко читаво като производство остaна саво търговията..ддс и услуги които обаче не правят икономика....!!!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
E na paзreлe, чe nocoлcтвoтo uмa визия, тa ga ru cъrлacyвa, eraccu...
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вероятно говори за ПП,ква визия за тия ,откраднаха. Над 9 милиарда и все още не са арестувани
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя е само за министър на Бойко.Постната пица ще ви се види гурме манджа.
5
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре,че не си финансов м-р,иначе пенсионерите ще си умрат от глад.
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дацов,заминавай за Европа,да си харчиш евраците.Аз мога и с левчета.
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Имат визия бе - да изпълняват квото им кажат от Посолството. Живеят, за да обслужват Посолството. Това им е визията за управление.
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Виж какво,Дацов!Асен Василев е първият,който накара пенсионерите да се почувстват хора,унижавани години наред от предишни управляващи.И не ми дреме дали и кога ще влезем в еврозоната.Гърците с 300 милиарден дълг мислеха най-напред за хората,после за дълга.Затова винаги са били по-добре от нас.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Имат, плюене по другарчето, лъжи и наглост до безобразие!