Българите ще се върнат у нас при икономически ръст!

Експерт: Германия - най-предпочитана за емиграция, следва Великобритания
Обновена: 17 фев 2014 14:14 | 17 фев 2014 12:10,
96
Българите ще се върнат у нас при икономически ръст!
Снимка: Bulgaria On Air

Ако има ръст на икономиката и правила, които се спазват, част от българите зад граница ще се завърнат, коментира в ефира на Bulgaria On Air професор Искра Балканска от БАН. Тя подчерта, че подобно завръщане би било добра инвестиция, тъй като тези хора ще внесат не само лични средства, но и ноу-хау.
 
„Ролята на бизнеса тук е много голяма, където определено има нужда от квалифицирани кадри за добри резултати“, посочи Балканска.

Тя уточни, че през последните години голяма част от българските емигранти са напуснали страната освен по икономически причини, но и защото не са успели да намерят реализация на знанията и уменията си.

През последните години Германия се е очертала като най-предпочитана дестинация за българските емигранти. На второ място се нарежда Великобритания, като „по последни данни се оказва, че много малка част от тях се възползват от социалнта система там“, коментира експертът от БАН.

По думите на проф. Балканска българите в Испания се оказали изключително адаптивни. Въпреки ръста на безработицата в иберийската държава, една част от сънародниците ни успявали да намерят работа, дори и по-нископлатена, с цел да останат в страната.

Тя посочи, че по официални данни емигрантските пари, които влизат на година в България, са около 1- 1.5 млрд. евро. Според нея обаче, тъй като не могат да бъдат засечени всички канали, средствата са приблизително 3-4 пъти повече.
„Това е много повече от преките чужди инвестиции, които през последните години не са били постоянна величина“, коментира проф. Балканска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БЕЗ ИМЕненормалник -объркал си се ,насочи си злобата към някой политик -ето заради таквиа като тебе Бг е на това положение -защото ги естарх да насочат злобата си срещу политиците а се плюнчат срещу хора ,които са събрал исмелсот да се махнат от Бг /и срещу7 децата им / всяко нещо иам смисъл да се парви -ако има резултат ,-25 години като стоиш в Бг какво промени ?-нищо само угоените бг политици 8скат да имат още *** които да доят до безкрай ..на твоя паспорт да пише *** за доене
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
добре другарко ,добре че ме светнахте ,аз след 2 месеца щото заминавам ,пък вие ми обяснихте че няма да ми хареса и че ще се върна -закъде съм без вас..
89
0
 
0
 
! Отговори
до 59 преди 10 години
До Анонименда ,а тук не-емигрантите какво берат :) -гъби, ти показваш една от основните причини за това българите да напускат България -злобата ,злобната ти малка дущичка не може да разбере как така хора могат да работят и да имат хубав живот засебе си и за децата си без да са човек на някой,без да подкупват и без да целуват краката на БСП/ДП0С...
88
0
 
6
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
ne samo che nikoy nyama da se varne ot tezi koito rabotyat v chujbina ami ste izbyagat i tezi koito vse oshte sa v stranata.pri tezi mekereta politicite nikoy nyama da ostane.
87
0
 
6
 
! Отговори
Див аграр преди 10 години
До ЕДИН ОТ СТРУМСКО. Казваш, да работим за държавата? Аз съм работил за тая държава държавна работа повече от 25 години, частна-около 15.Един счетоводител сметна, че само от осигуровките, които плащаме, че сме се осмелили да работим частно, ако доживеем въобще до пенсия,ще сме подарили на държавата един средноголям апартамент в София.Дали ще го върне някога това, държавата на нас, на децата ни?А другите данъци и такси, които сме плащали, акцизи, винетки....Лесно е да се говори да работим ...
86
1
 
8
 
! Отговори
Див аграр преди 10 години
Мои познати работят в Италия , Франция и Холандия.Единия-като международен шофьор, изкарва там по 1800 - 2000 евро, като върти из целия ЕС. Другия работи като стругар в малка машиностроителна фирма.Като чужденец там получава 2500 евро месечно. Трети мой познат,машинен инженер, като такъв в Ротердам,в малка фирма, получава 3500 евро месечно.Кога ще се върнат? Когато заплатата на първия стане тук 4000 лева, на втория-5000 лева, на третия-7000 лева месечно.Дали ще се върнат скоро?????
85
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ме даразни в БГ простащината и чалгата ( музика за душевно болни хора).
84
0
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Всеки се оправя както може. Различните хора имат различни ценности. В частност аз няма да се върна в БГ дори и евромилионите да спечеля поради факта, че страната е една огромна сива зона. Тук живота ми е много по спокоен и подреден. Да не говорим че не искам децата ми да минават през същите неща като мен. А това разделение на емигранти срещу птатриоти е пълна излагация, но пък българите открай време не са щастсливи ако не са се събрали на седенка от "наши" да плюят "техни". Успех на всички :)
83
0
 
7
 
! Отговори
Имигрант в САЩ преди 10 години
В края на 1989 г. е първата емигрантска вълна,заминават като туристи на Запад,а след като пристигнат там,си подават молба за политическо убежище.Повечето от тях с единствената цел,като се сдобият със западна марка автомобил,да се приберат в България.Единствените,на които Запада учредявал статут на бежанци(Зелена карта),са били български офицери,млади летци, завършили авиационния факултет в Долна Митрополия,американците ги черпили с Кока-Кола и изисквали от тях да начертаят пулта на "Миг-21"
82
2
 
10
 
! Отговори
Мунчо преди 10 години
Е тя тая леля като я гледам на снимката си е турнала розовите о4ила и си мисли 4е вси4ки в бг-то като нея са се угоили и пуснали три ката гуша. Все по някой ояден *** излиза от време на време да ни убеждава колко сме добре и как цъфтим и вържем. Те бежанците стояха два месеца и по4наха да викат 4е тука е по зле от сирия и искат са се махат.....изводите сами си ги правете, щом тия пустинни плъхове се уплашиха от "красивата" ни действителност.
81
1
 
15
 
! Отговори
Deutschland преди 10 години
Горките ми родители, добре, че им пращам средства да се издържат...Още малко и си ги прибирам тук и не ме търсете повече. Все се намира някой български комшия да ме пита: абе ти няма да ли да се върнеш най-накрая? Спрях и да отговарям вече... На едно общество като не му останат други ценности и се вкопчва в крайния патриотизъм... На арогантните съграждани, живеещи също в чужбина: В България са зле, ама няма нужда да обиждате на *** и т.н. По-спокойно с това високомерие.
80
1
 
8
 
! Отговори
В неделя преди 10 години
по Нова показаха ***, избягали в Германия, живеещи като скотове, единият даже двуетажна къща имал в България, които категорично отказват да се завърнат! Ей толкова ни е добре уредена държавата. И разни "експерти" като тази ми баят като Кашпировски *** заклинания...
79
2
 
13
 
! Отговори
Късмет преди 10 години
Единственото нещо, заради което се връщах в България бяха приятелите и природата, сега и двете ги няма.... Едните са се пръснали из целия свят, а природата я съсипаха - не остана нито една причина да идвам, ако бях мазохист може би щях да оргазмирам през час в БГ, но уви - не съм. На малкото останали свестни хора, които поради някакви неясни и за тях причини още са там им желая много късмет, определено ще им е нужен ! (За жалост в БГ и късмета е корумпиран :) )
78
2
 
10
 
! Отговори
Mimi преди 10 години
Jiveq izvun Bg.veche ot 22god.pisna mi da chakam da se opravi za da se varna.Edinstvenoto za Koeto se pribiram e za roditelite si,Taka che
77
0
 
10
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Хайде стига сте се пенявили бе - и едните и другите!!! Кой където иска и му харесва там ще живее, то4ка по въпроса! Аз например пътувам много 4есто по вси4ки континенти, тъй като работата ми е свързана с това и навсякъде има емигранти от къде ли не....да не говорим 4е при англи4аните това си е направо като вродена практика да се преселват на по-топли и евтини места като Малайзиа, Сингапур, Тайланд и т.н.....и България разбира се. Важното е да заявявате смело 4е те българи а не да се криете!
76
12
 
4
 
! Отговори
БЕЗ ИМЕ преди 10 години
На човека по долу който казва че не позволява на децата си да говорят български език,ще кажа само едно:ЧОВЕЧЕ ЗАРАДИ ХОРА КАТО ТЕБ БЪЛГАРИЯ Е НА ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ,ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТЕБ ЛЕВСКИ СЕ ПРЕОБРЪЩА В ГРОБА.НА ТАКИВА КАТО ТЕБ В ПАСПОРТА ТРЯБВА ДА ПИЩЕ .ЕМИГРАНТ - БЕЗ НАЦИОНАЛНА ИДЕНТИЧНОСТ.СРАМ И ПОЗОР ЗА МАЙКА БЪЛГАРИЯ ЧЕ Е ОТГЛЕДАЛА ТАКИВА ХОРА.ДАНО НИКОГА НЕ СЕ ЗАВЪРНЕТЕ В БЪЛГАРИЯ,ТЯ НЕ ТЪЖИ ЗА ВАС
75
21
 
5
 
! Отговори
Алис преди 10 години
Драги родоотсъпници.Стойте си там, където сте си. Таман за хора като нас, които обичаме България, ще има повече място и повече възможности.България ще си я оправим и ще стане държава за чудо и приказ.
74
23
 
4
 
! Отговори
един от струмско преди 10 години
А когато се върнете (защото за 90 % от вас,това ще стане), в БГ няма да има място за вас.Пак ще сте същите мизерници каквито сте сега и ще започнете не от 0 а под нея.За вас ще стане най лощото: ЩЕ СТЕ ИМИГРАНТИ В СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА.ПОЗДРАВИ ОТ СТРУМСКО
73
9
 
2
 
! Отговори
Вивиан преди 10 години
Чудно, много чудно, как всичките емигранти прочетоха статията, че и я коментираха...
72
22
 
7
 
! Отговори
ЕДИН ОТ СТРУМСКО преди 10 години
Защо по дяволите не спрете да критикувате България,и не започнете да работите за нея.На всички ви е виновна България,само плюете и хулите.Стойте си в АНГЛИЯ,ГЕРМАНИЯ,АМЕРИКА и където и да сте.Живейте цял живот по мизерните квартири и се оставяйте да мачкат националното ви самочувствие като толерират общности от Пакистан и Индия които в 21 век все още не знаят как се използва вилицата и се хранят с ръце (става въпрос за Англия).Живейте си там и не се връщайте и ние в БГ не ви искаме.

Спонсорирани публикации