Българите ще се върнат у нас при икономически ръст!

Експерт: Германия - най-предпочитана за емиграция, следва Великобритания
Обновена: 17 фев 2014 14:14 | 17 фев 2014 12:10,
96
Българите ще се върнат у нас при икономически ръст!
Снимка: Bulgaria On Air

Ако има ръст на икономиката и правила, които се спазват, част от българите зад граница ще се завърнат, коментира в ефира на Bulgaria On Air професор Искра Балканска от БАН. Тя подчерта, че подобно завръщане би било добра инвестиция, тъй като тези хора ще внесат не само лични средства, но и ноу-хау.
 
„Ролята на бизнеса тук е много голяма, където определено има нужда от квалифицирани кадри за добри резултати“, посочи Балканска.

Тя уточни, че през последните години голяма част от българските емигранти са напуснали страната освен по икономически причини, но и защото не са успели да намерят реализация на знанията и уменията си.

През последните години Германия се е очертала като най-предпочитана дестинация за българските емигранти. На второ място се нарежда Великобритания, като „по последни данни се оказва, че много малка част от тях се възползват от социалнта система там“, коментира експертът от БАН.

По думите на проф. Балканска българите в Испания се оказали изключително адаптивни. Въпреки ръста на безработицата в иберийската държава, една част от сънародниците ни успявали да намерят работа, дори и по-нископлатена, с цел да останат в страната.

Тя посочи, че по официални данни емигрантските пари, които влизат на година в България, са около 1- 1.5 млрд. евро. Според нея обаче, тъй като не могат да бъдат засечени всички канали, средствата са приблизително 3-4 пъти повече.
„Това е много повече от преките чужди инвестиции, които през последните години не са били постоянна величина“, коментира проф. Балканска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Професор Балканска ??????*** нонсенса.Това е като диетолог Дебелашка.....
30
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Парите ,които се превеждат у нас ,скоро ще секнат. Когато родителите измрат, а децата пораснат и те емигрират, на кой да превеждат пари - на *** ли ?Край!С България е свършено !
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вярно е,то вече ***(скоро основното население) почнаха да работят и създават бъдещето :)) !
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Глада кара хората да мислят по иначе, няма как.
27
2
 
19
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Тази статия я причислявам към вицовете. Просто тия приказки,че щели да се върнат са пълни глупости. Явно вече и наште "предприемачи",усещат,че никой няма да иска да им бачка за без пари и се надяват чрез подобни "статии" барем да върнат малко работна ръка. хахахахахахаххахахахах
26
15
 
1
 
! Отговори
ДО 18 преди 10 години
Да ама няма пари за пенсии, защото на тези пенсионери чийто деца работят в България вадят пари за пенсии и на тези чийто деца работят в чужбина. И научи се защо се нарича БВП как се формира ЗА страната и на глава от населението.
25
3
 
9
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 10 години
Станишев, нито за емигрант нито за гурбетчия става. То тая материя работата му идва,като плява. Кой ще го приюти такъв в чужбина, та и да го научи да работи. :)
24
1
 
8
 
! Отговори
asd преди 10 години
Празни приказки или добри пожелания. При всички случай звучат тъпо изречени от професор. Младите хора, които работят в чужбина, плащат осигуровки там, получават медицински грижи там, ще получат пенсия там, полезни са за икономиката там, харчат и купуват жилища там... По-старите, които са избягали преди години и са отишли да изкарат пари, като остареят и не могат да работят повече ще се върнат, ще платят кредитите, ще вземат социални пенсии и ако са заделили нещо ще доизживеят спокоино старините
23
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, смятам, че е вярно! Много биха се върнали. Ако има икономически растеж и сигурност, какво по-хубаво от родната страна, където си израснал и която е прекрасна.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
19 e mnogo prav. osven tova dezata na tezi hora, koito sa izrasnali v chujbina nikoga niama da se vyrnat v BG. na BG i triabvat oshte 1000 - 2000 god. za da se opravi vsichko kakto e bilo predi komunistite.
21
1
 
18
 
! Отговори
bobo преди 10 години
а дано,ама на дали!!! И за какво да се връщаш в България!!!??? И ... коя икономика ще се съживява-тая дето въобще я няма ли!!! Ама,айде стига с тея глупости бе!!! Аман от наивници!!!
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Blazheni sa viarvashtite? Parvo prinuduha mladite hora I horata s vische obrazovanie da napusnat Balgaria, a sega si fantazirat, che te shte se varnat. Da be, da.... Ti parvo zapochni ot nulata, izgradi neshto i sled tova da se varnesh v Balgaria i da im sluguvash na tezi komunisti - Niama kak da stane tova!!!!!!
19
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дори за почивка не се връщам. Лятото преди бях в Гърция, Италия и Франция. Вече съм на Малдивите и Хавай. Зимата съм в Алпите! Хората са готови да платят, ако имат осигурено спокойствие за почивка, а не бетонена джунгла! България можеше да е туристически рай, но мутрата си е мутра. На него акъла му липсва!
18
4
 
19
 
! Отговори
Alex преди 10 години
Nikoga nqma da se vurna za postoqnno v Balgariq, kolkoto i da se povishat zaplatite. Vuprout ne e samo do parite, a i do spokoistvieto, perspekivite, horata koito si obgraden v chuzbina. V Bg kato se vurna za dve sedmici v godinata i mi se povdiga ot primitivnostta, prostotiqta i obezverenostta na horata, ot ezednevniq stres, ot straha, v koito se jivee. Dori i hora s hubavi zaplati ne sa stastlivi, tova e istinata. Ne, mersi.
17
1
 
20
 
! Отговори
do 4 преди 10 години
Ако не си осъзнал БВП на България се крепи на парите, които пращат тези "готованковци" на роднините си в България, че да имат да водят нормален живот. И тези пари се харчат В България. И тези пари се наричат за плиткоумниците като теб инвестиции от чужбина. Обикновения работник и да се съдере от работа НЯМА да покачи ръста на България. Ако не го решат политиците, няма никога да стане. Така че си кютай в дупката и псувай тези които осигуряват стандарта на България. O sancta simplicitas!
16
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като гледам никой не се връща даже още изчезват!!Ето един пример мутро-курортите цените са като за англичани, французи и германци , а на персонала се дава 500 лв. заплати
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Таз вярва ли си? Ще се върне млад специалист за да слугува на българо-мутренски образ.Това няма да стане.
14
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ха ха ха. ДА ЗАРЕЖА 5 000 ЕВРА ЗАПЛАТА В НОРВЕГИЯ И ДА ДОЙДА В ***? ТИ ДОБРЕЛИ СИ *** ДРУГАРКО? Я ОТИДИ НА ПСИХИАТЪР ДА ТИ ПРОВЕРЯТ МОЗЪКА. В *** КАКВА ЗАПЛАТА ЩЕ МИ ДАДЪТ МУТРИТЕ? 800 ЛВ. ЛИ? НЕ БЛАГОДАРЯ. В НОРВЕГИЯ КАРАМ ТИР АМА ЗА ПАРИ А НЕ ЗА СТОТИНКИ..КОЯ МУТРА В *** ЩЕ МИ ДАДЕ 10 000 ЛВ ЗАПЛАТА?
13
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ХАХАХАХА. Българите ще се върнат обратно, ако на един завършил инженер или лекар дадете 90 хиляди годишна заплата. Това ясно ли ви е. А същите тези след 10 години вече взимат 60 бона евро, т.е. 120 000 лева годишно. Ами след 25-30, когато същите станат ръководители на отделения? Вече клоним към 200 000 лв. Някой от *** кратуни дали знае за тези цифри на запад? С както ще привлечете българина зад граница да се върне във вашата ***?!?!
12
2
 
11
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Засега избора се свежда до това ,кое задължение да се плати първо.

Спонсорирани публикации