Българите ще се върнат у нас при икономически ръст!

Експерт: Германия - най-предпочитана за емиграция, следва Великобритания
Обновена: 17 фев 2014 14:14 | 17 фев 2014 12:10,
96
Българите ще се върнат у нас при икономически ръст!
Снимка: Bulgaria On Air

Ако има ръст на икономиката и правила, които се спазват, част от българите зад граница ще се завърнат, коментира в ефира на Bulgaria On Air професор Искра Балканска от БАН. Тя подчерта, че подобно завръщане би било добра инвестиция, тъй като тези хора ще внесат не само лични средства, но и ноу-хау.
 
„Ролята на бизнеса тук е много голяма, където определено има нужда от квалифицирани кадри за добри резултати“, посочи Балканска.

Тя уточни, че през последните години голяма част от българските емигранти са напуснали страната освен по икономически причини, но и защото не са успели да намерят реализация на знанията и уменията си.

През последните години Германия се е очертала като най-предпочитана дестинация за българските емигранти. На второ място се нарежда Великобритания, като „по последни данни се оказва, че много малка част от тях се възползват от социалнта система там“, коментира експертът от БАН.

По думите на проф. Балканска българите в Испания се оказали изключително адаптивни. Въпреки ръста на безработицата в иберийската държава, една част от сънародниците ни успявали да намерят работа, дори и по-нископлатена, с цел да останат в страната.

Тя посочи, че по официални данни емигрантските пари, които влизат на година в България, са около 1- 1.5 млрд. евро. Според нея обаче, тъй като не могат да бъдат засечени всички канали, средствата са приблизително 3-4 пъти повече.
„Това е много повече от преките чужди инвестиции, които през последните години не са били постоянна величина“, коментира проф. Балканска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
,,Немогат да намерят реализация на нашият пазар"Еми госпожа не ви ли е ясно, че в България да ти се даде шанс да се развививаш някоя област или направиш успешна кариера в някоя фирма, трябва да си на някой човек.
70
15
 
15
 
! Отговори
Франция преди 10 години
Мене не ме бройте! Мерси! Децата ни - също - не им разрешаваме да говорят български - на този език вече нищо не може да се научи. След няколко години и парите ще ви спра!
69
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Извенете ,но каква новина е това ?Госпожата била посочила даже и на децата известни факти и истини от битието в България.....Връщането в БГ може да се случи по емоционални причини....и пак ...как да се храниш и издържаш децата си само с емоции....Стига стези *** "новини".Вероятно тази жена не е отправила коментара си към народа ,а към скапаните български политици!!!!
68
1
 
18
 
! Отговори
поздрави от франция преди 10 години
Никога няма да се върна- нито аз, който съм тук от 7 години, нито сестра ми, която е тук от 2, нито родителите ми, които скоро си намериха работа тук и ще се местят в най-скоро време. В България не остана нищо заради което си струва да се върнеш- ФАКТ!
67
2
 
16
 
! Отговори
Сакскобурготски преди 10 години
Ако беше още комунизъм, българите щяха да ходят само на гурбет и като си купят кола да се връщат в България, където имат жилище, хубава работа, семейство. А сега къде да се върнат?
66
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Държавата е абсолютно корумпирана и маргелинизирана!Как да се върнеш?И оттам нататък всичко гние.....Жалко за хубавта ни Родина!Комунизмът е чумата на човечеството!
65
2
 
20
 
! Отговори
Канадеца преди 10 години
Ще се върна в България когато свърши петрола в Албърта,федералното правителство на Канада фалира,България стане олимпийски шампион по хокей и когато БСП спре да се гушка с ДПС.Тоест НИКОГА!!!
64
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако някой се върне ще е по чисто емоционални причини, разумни такива няма. Анализи по тая тема отдавна са излишни. Никой не иска престъпност, корупция, неграмотност и простащина навсякъде, толерирани от власта щото те я крепат. И от това бягаме, не само от безпаричието.
63
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Госпожо Професор! С голямо уважение към труда Ви!Но това ,което казвате е нещо ,което всеки знае в България и даже казано от Вас ,с извинение ,звучи досадно.Аз съм на 50 години и от 12 год. работя в чужбина.И кога мислите ще се завърна?Хиляди са като мен.Въпросът е,Вие имате ли някакъв реален поглед,как и кога в България ще заработят политиците( а и не само) за да се върнат хора в читава възраст та да я бъде БГ.Има ли идеи и реални нагласи те да се сбъднат.Оптимизмът ми е много умерен...жалко...
62
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато направят този икономически ръст, българите ще избягат или измрат и ще останат само турци сирийци. 25 години го чакаме и все го няма.
61
1
 
11
 
! Отговори
а преди 10 години
Кой ще се върне *** госпожа ? На кой от управляващите е по-важна България от кражбата на огромни количества пари ??
60
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Емигрантите от Куба и до ден днешен биват сърдечно посрещани в САЩ и на тях американците не предлагат, както на българите след края на Студената Война, да обръщат картофите в McDonald's. Кубинците емигрират в САЩ, защото там ги подготвят да разрушат комунизма в Куба и да лансират приватизацията, а за това американците дават мило и драго. Но България за тях е прочетен вестник и устройване на българи на добре платена работа, е излишен разход.
59
0
 
12
 
! Отговори
Марта преди 10 години
Другар Ко вие циганизирахте държавата сега искате умните да са доволни, трябва да има някакъв баланс иначе пари всички имат само се оплакват, нямат акъл и добро възпитание Всичко това на нас умните ни коства много нерви..
58
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още плюйте по "емиграните" ( в модерните условия на ЕС, такова понятие няма! ) , а се оказало че ви хранят утрепаната държава. Лошото е, че и *** бюджет формират..
57
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Времената, когато с няколко интервюта пред "Радио Свободна Европа", имигрантите са правили кариера, са вече анахронизъм. Днешните имигранти берат аспарагус, берат малини. Задача на пропагандата е, по форумите в българското интернет пространство, клакьорите да убеждават невежите, че там на Запад българите така се устроили, че вече си купили жилища и децата им следвали в престижни университети.
56
4
 
27
 
! Отговори
НУЛА ! преди 10 години
Няма никога да се върна в България, нито ще позволя на децата ми да се върнат. Икономически ръст, смях в залата..... :)))) Въпреки ТРАГИЧНОТО финансово положение, емиграцията в момента ДОРИ не е икономическа, а ценностна и социална, няма НИТО едно работещо нещо, което съставлява държавата - сигурност, съд.система, образование, здравеопазване, култура, спорт, ценности - всичко е кръгла НУЛА . Да оставиш децата си е такава дупка трябва да си кретеноиден *** с садистични наклонности
55
1
 
17
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
Абслютна лъжа е, че няма да можете да купите имот в Германия дори с нискоквалифициран труд. Лично познавам 2 души, които вече са го сторили и то във град като Франкфурт. В немските и австрийските селски райони имотите са изклютелно евтини, може да се купи къща за под 50 хил. евро, а те се печелят за 7-8 години дори с нископлатена работа дори като боклукчия. (справка предването на Мартин Карбовски)
54
2
 
13
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Анонимен 53 Няма да помогне.Икономически ръст се постига чрез хората,а тука просто липсват. Та ако чакате на *** и пенсионерите да правят икономически ръст е пълен смях.
53
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мда, как няма да си оставя хубавата работа и условия и ще тичам, тичам да се върна в калта...
52
2
 
31
 
! Отговори
Поздрав от USA преди 10 години
Няма да се върнем Другарко, няма!Развийте икономиката за *** и турците- вашите избиратели!