Българите ще се върнат у нас при икономически ръст!

Експерт: Германия - най-предпочитана за емиграция, следва Великобритания
Обновена: 17 фев 2014 14:14 | 17 фев 2014 12:10,
96
Българите ще се върнат у нас при икономически ръст!
Снимка: Bulgaria On Air

Ако има ръст на икономиката и правила, които се спазват, част от българите зад граница ще се завърнат, коментира в ефира на Bulgaria On Air професор Искра Балканска от БАН. Тя подчерта, че подобно завръщане би било добра инвестиция, тъй като тези хора ще внесат не само лични средства, но и ноу-хау.
 
„Ролята на бизнеса тук е много голяма, където определено има нужда от квалифицирани кадри за добри резултати“, посочи Балканска.

Тя уточни, че през последните години голяма част от българските емигранти са напуснали страната освен по икономически причини, но и защото не са успели да намерят реализация на знанията и уменията си.

През последните години Германия се е очертала като най-предпочитана дестинация за българските емигранти. На второ място се нарежда Великобритания, като „по последни данни се оказва, че много малка част от тях се възползват от социалнта система там“, коментира експертът от БАН.

По думите на проф. Балканска българите в Испания се оказали изключително адаптивни. Въпреки ръста на безработицата в иберийската държава, една част от сънародниците ни успявали да намерят работа, дори и по-нископлатена, с цел да останат в страната.

Тя посочи, че по официални данни емигрантските пари, които влизат на година в България, са около 1- 1.5 млрд. евро. Според нея обаче, тъй като не могат да бъдат засечени всички канали, средствата са приблизително 3-4 пъти повече.
„Това е много повече от преките чужди инвестиции, които през последните години не са били постоянна величина“, коментира проф. Балканска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За да се оправи БГ трябва да въведем Еврото и левчето да си стане на нормалния курс. В момента е много подценено 1 евро трябва да е не повече от 1.5лв.
50
2
 
15
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
За да може българия да достигне средноевропейското ниво (Чехия, Полша) сега е необходим икономически растеж от най-малко 10% годишно и поне 25 поредни години, нещо което изглежда като инстинска химера с нашите мижави 1 % годишно. С този темп на развитие ние никога няма да успеем да се изравним с тези страни, защото те растат с по 2-3 % на година. А за да настигнем Германия ще ни трябват най-малко 100 години. Едва ли има надежда около 80% от имигрантите да се завърнат някога.
49
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз живея от 23 години в Германия. Единствените българи тук, които са си купили жилища, са тези дошли преди 1980 г. Тогава с няколко интервюта пред Радио Свободна Европа, хората са правили кариера.А днешните емигранти берат шпаргел, берат малини.А с такав работа не можеш да си купиш жилище дори и на село.
48
0
 
9
 
! Отговори
ДНЕС КОМУНСТИ.РУ преди 10 години
Браво другари !! Премахвайте антикомунистическия ми коментар !!! Доказвате, че сте червени ***! Мариета Иванова, анатема, сигурно баща ти е виден комунистически генерал? Сори, ама хората знаят що за стока са комунистите и няма да може да изтриете всички коментари ! :) Айде болест да ви яде от толко злоба и несигурност.. гадни комунисти
47
3
 
7
 
! Отговори
EU преди 10 години
Nikoi balgarin niama da se varne v BG.Dargavata Balgaria se razpada ,do 2-3 godini we "FALIRA" I togava we stane strawno tam.Prosto dori ne mi se piwe za B-G ,vsi4ko e zagubeno -boli me, no tova e istinata.S *** I turci-musulmani dargava ne se pravi,a I malko kradlivi I prodagni upravnici balgari.JALKO ZA "BALGARIA" XUBAVA DARGAVA BEWE!DOKATO IMA KOMUNISTI-SOCIALISTI V BG. BALGARITE WE NAPUSKAT BALGARIA ?????
46
3
 
17
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
при положение,че се устройват трайно там и купуват жилища,децата им се раждат там и завършват,после почват работа.тези хора,вече имат жилища там и искат да са близо до децата си.как ще се върнат.за тези години всичко тук вече ги плаши и им е някак чуждо,средата,децата,жилището им е в чужбина.
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"тези хора ще внесат не само лични средства, но и ноу-хау" - В условията на евроинтеграция и международно разделение на труда, в България перспективни професии са сервитьорка, масажистка, фризьорка, танцьорка, продавачка. За мъжете - шофьор, готвач, охрана, войник, товаро-разтоварач, строителен работник. Който иска да работи квалифицирана работа, да заминава за Северна Корея или Куба.
44
0
 
23
 
! Отговори
завършил ..там преди 10 години
другарко 'не ви знам името и не ме интересува', теглих огромни кредити, работих като вол на 3 работи и успях да завърша сериозно образование в чужбина, което ми костваше 15.000 евро годишно; повечето ги върнах. първото предложение за работа, което получих 'там', беше за 4500 евро месечно, и от любопитство проверих какво е 'тук'. И то в Министерство! - 500 лв след данъци с искане за 3 езика и да си легализирам дипломата, че можело да не я признаят :)..Ще си изгниете от корупция с тези заплати!
43
6
 
2
 
! Отговори
До 39 преди 10 години
А ти много умнико колко от тези пари внесе в осигурителните фондове в България за да може пенсията да не е 165 лв а 500 лв. Защо мислиш само за себе си.Ако не знаеш всяка пенсия се изчислява и от средната осигурителна заплата за страната. Така че колкото повече хора внасят осигуровки толкова по високи ще са пенсиите.Те гърците идват да пазаруват в България щото е по евтино но от това имат сметка само търговците. Та и твоите пари дето си ги похарчил в България имат полза само търговците.
42
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и аз излизах в чужбина, изкарах малко пари (доста по-малко от 120.000 лв.) и ги изхарчих в България.. И горко съжалявам за това..Както и за завръщането си..Единственото, което получих, беше искане да плащам за 3 години назад здравни (макар че съм подал декларация навреме); обяснение, че нямам никога да имам право на пенсия, но съм длъжен да плащам пенсионни заради другите и постоянни обяснения от администратори, че 'като не ти харесва как работи системата, се връщай откъдето си дошъл'.
41
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
колкото ще се върнат бг турци от турция,толкова ще се върнат и българите от западна Европа и америка.докато има живи *** дпс и техните семселета ще бъде така.
40
2
 
22
 
! Отговори
жоро преди 10 години
издръжката на един студент в чужбина за една година струва 36000 лв за какво да се връща за да работи за 1000лв това са пълни глупости иска ви се да има кой да храни *** ама не сте познали
39
22
 
0
 
! Отговори
varg преди 10 години
Ама трябва да са тука за да го постигнат тоя ръст не да бягат като мишки.
38
1
 
4
 
! Отговори
Ашкулсум преди 10 години
"Тя подчерта, че подобно завръщане би било добра инвестиция, тъй като тези хора ще внесат не само лични средства, но и ноу-хау."Аре нема проблем. Щом ще внесат и "ноу-хау". Гледам, че вече са внедрили някоя и друга чуждица чрез професорката си.
37
5
 
7
 
! Отговори
до 27 преди 10 години
Абе ти *** ли си или да? Сега ще ти го обясна по най-простия начин имам 3 излизания в чужбина от тях докарах в България около 120000 лв. , купих си жилище и т.н. та тия 120000 лв. ги изхарчих в БЪЛГАРИЯ, а не в ЧУЖБИНА сега разбра ли нещо или още по-просто да ти го обясна.
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вярва ли си въпросната г-жа професор.Тук е България.Посетил съм много държави и съм се срещал с много българи. Не от хубаво или от желание да пътешестват по света работят като емигранти.Няма да забравя в Чикаго будни умни момчета имащи желание да направят нещо в България са създавали успешен бизнес.В последствие им е отнет с административни мерки и неслед дълго предаден на определени хора свързани с управата.Или създал иновативен продуктс висока стоиност но помолен да го предаде на еди кой си.
35
7
 
6
 
! Отговори
Путлер преди 10 години
"Експерт: Германия - най-предпочитана за емиграция, следва Велкиобритания"Това не може да е вярно! Няма нищо по-хубаво, могъщо и прекрасно от Русията за нашего брата. Е, някои неща са странни по които и да са общоприети стандарти, но все пак това е Русия. Там от всеки ъгъл течат мед и масло... Няма как Германия да е най-предпочитана за емиграция. Това е гнусна фашистка пропаганда....:)
34
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българите ще се върнат у нас при икономически ръст!............Българите им е през оная работа за икономическия ръст. Българите ще се завърнат при УЕДНАКВЯВАНЕ на заплатите с тези на Запад и при УЕДНАКВЯВАНЕ на стандарта на живот с този на Запад. И пак не е сигурно, особено след като децата им са родени там, плащат ипотеки и са се установили трайно.
33
3
 
21
 
! Отговори
По-точно: преди 10 години
Българите ще се върнат у нас при комунистическа смърт!
32
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Миналата година така оставях все, отлагах боядисването на една дървена порта на село и тази година като отидох, пак не се беше боядисала сама и падна, изгни. А чаках някакси да се оправи от самосебе си. Аналогията си я направете сами.