Ако дефицитът в енергетиката е 1 млрд., токът трябва да скочи с 20%

Експерт: Цената да се върне на нивото от 2012 г. за стабилизиране на сектора
Обновена: 15 апр 2014 14:14 | 15 апр 2014 13:26,
73
Ако дефицитът в енергетиката е 1 млрд., токът трябва да скочи с 20%
Снимка: архив, БулФото

Цените на електроенергията за бита ще се повишават, смята Иванка Диловска, ръководител на Института по енергиен мениджмънт.

Според нея е трудно да се прецени с какъв процент цената трябва да се повиши от новия ценови период, който започва от 1 юли 2014 година, защото не са ясни дефицитите в системата.

Още по темата
"Ако говорим за тези прослувути 350 млн. лева (които ЕРП-тата дължат на НЕК и са „прихванали“– бел. ред.), цената на тока трябва да се повиши със 7%. Ако дефицитите са 1 млрд. лева, увеличението трябва да е с 20%", обясни тя.

По думите на Диловска цената на тока трябва да бъде възстановена поне до нивото от 2012 година, преди трите понижения от средно 15%, направени през 2013 година. „Това ще бъде добра първа крачка за стабилизиране на сектора", коментира експертът.

Прихващанията за зелена енергия, които електроразпределителните дружества са направили, имат резон, смята тя.

"Тезата, че прихващанията лишават мините и ТЕЦ-овете от средства, просто не е вярна", обясни Диловска по време на семинар, организиран от ЧЕЗ България. Тя посочи, че по закон изкупуването на зелената енергия се осъществява от крайните разпределители, тоест електоразпределителните дружества, които задължително я продават на обществения доставчик - НЕК.

С други думи прихващането за зелена енергия не би трябвало да поставя Националната електрическа компания в невъзможност да плати на другите производители по веригата.

В момента ситуацията е такава, че ЕРП-тата трябва да изчакат НЕК да вземе решение кога да възстанови разходите за зелена енергия, на фона на това, че държавната компания става все по-ненадежден платец в последните месеци, уточни Диловска.

По разчети на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране през този ценови период (1 юли 2013 - 30 юни 2014 година) 950 млн. лева са необходими за компенсиране на разходите за зелена енергия. Половината от тези средства - 499 млн. лева, трябва да дойдат от продажбата на емисии въглероден диоксид. 81 млн. лева идват от компонентата "Задължения към обществото", плащана на свободния пазар. Останалите 370 млн. лева идват от потребителите на регулирания пазар, плащани по същата компонента.

Размерът на компонентите е определен от енергийния регулатор.

По време на семинара стана ясно, че ЧЕЗ България изкупува от НЕК енергия на стойност 168,93 лева за мегаватчас, а в същото време продава на своите клиенти енергия на цена 152,33 лева. "Това е при оптимален вариант, ако събираемостта е 100%, но тя не е", допълни още Диловска. Дружеството успява да се справя със ситуацията благодарение на корпоративните си клиенти. Според Диловска в момента се наблюдава "бягство от регулирания пазар", защото цените на свободния пазар са по-ниски.

В недобро състояние е и Електроенергийният системен оператор, обясни още енергийният експерт. Според нея цената за пренос не е достатъчна да осигури дейността по пренос на електричество. Припомняме, че преди дни стана ясно, че дружеството е поискало двойно увеличение на цената за пренос на електричество.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МУТРАТА пращаше SMS до медиите и звънеше в ефир, когато се сети,ОРЕШАРСКИ организира открит диалог с медиите.МУТРАТА риташе мачлета и си правеше ПР с лентички,ОРЕШАРСКИ работи тихо без да вдига много шум, но резултатно.МУТРАТА увеличи за 3 години 4 пъти тока (общо с 58%),ОРЕШАРСКИ го намали макар и само с 5%.МУТРАТА беше слуга на Олигархията,ОРЕШАРСКИ служи на народаМУТРАТА ли си искаш, материале или ОРЕШАРСКИ ?
55
2
 
2
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААА преди 10 години
ЧЕСТИТО ,ДРУГАРИИИИИИИИИИИ.......С НОВАТА ПРЕДИЗБОРНА ПРИДОБИВКА!!!!С ЦЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЛИ 20%...ВИ СЕ ВДИГА .../жизненото равнище/...ХА,ХА,ХАААААА...ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ .....!!!!ХАЙДЕ СЕГА ......ПОЧВАЙТЕ ДА СЕ ПАЛИТЕ ОТ РАДОСТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
54
3
 
1
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
На ви БСП свалиха цените с 5% а сега ще ги качат с 20% ДА НИ Е ЧЕСТИТОИ само ни лъжат че ще вземат лиценза на ЕРП-тата и ората се радват Хааа нали старите българи са казали "Гарван Гарваново око не вади"
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо Корнелия Нинова не коментира, а мълчи като ...ка?
52
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ами ще харчите по-малко енергия като ви е скъпоникой не ви е длъжен
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Качете цена на тока, че да наизлязат Морлоките! Февруарските протести и безъбото ‪#‎ДАНСwithme‬ ще ви се видят като абитуриентски бал, а Киев като обетованата земя! Който е ял кюфтета да плаща! Ние не сме яли! Нямаме намерение да плащаме чужда сметка и при покачване и с една стотинка, при първия признак на бунт като февруари 2013, ще бъдем пак вън и на насилието и грабежа ще намерим адекватен отпор, дори да строите пак цялото си МВР, пък ако искате извикайте си и Беркут! Смятате, че всичко е шега? Така мислихте и преди февруари 2013 г...., но не излезе! Желая приятен ден на в
50
5
 
1
 
! Отговори
Мария до 54 преди 10 години
А ти и семейството ти за това ,че ме наскърбяваш първи да дадете фира.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименДоведе ме Крадлив Дедо. Ние му платихме, той ни даде ЧЕЗ-а, а гавазина му, който играеше глав. сек на МВР-то се грижеше далаверата да мине гладко, че да не стане сакатлък
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Шеф на ЧЕЗ, а я кажи сега кой те доведе в БГ, ама не се стеснявай, кажи си?
47
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде го видяха този дефицит? Работя в ТЕЦ и от няколко год. не сме включвали блока, понеже няма потребление. Караме само на топлофикационна част - принудена и комбинирана енергия. АЕЦ-а работи на 55% мощност. Къде е дефицита? А защо не казват, че онези милиарди за дупките в Белене ЕСО и НЕК си ги начисляват в себестойността и респ. в цената на тока? Отклоняват вниманието към ЕРП-тата. А те имат 6% брутна печалба, което е нищо. НЕК и ЕСО също са на загуба заради дупките. Че и лихви ще плащаме още
46
3
 
6
 
! Отговори
българин преди 10 години
Че кво ми дреме, че ЧЕЗ щели да фалират. Ай стига са плащали българите и българските пенсионери. И чешките пенсионери малко да се сгърчат.Като някой ми обясни що е то приватизация да продаваш монопол на друга държава тогава може да ми говори за пазар и пазарни принципи.
45
3
 
5
 
! Отговори
шеф на ЧЕЗ преди 10 години
Ех, ех добре си беше по времето на Боцко. Токът само нагоре, премийте и бонусите също. А сега трябва да организирам семинари, да плащам на някакви експерти да облъчват матряла, че белким ми пуснат някакво скромно увеличениице от 20-30%. Че това е само 2-3 лв. на калпак. *** тия българи големи циции излязоха.Хич не им пука, че не мога да си довърша джакузито, а любовницата ми бивша мис Троянска слива няма пари за СПА и фитнес.
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 51 МарияМаро, вземи си изпий хапчетата. Докладвайте я тази.
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българите трябва да проумеят, че УСА имаха големи разходи в Сирия, и то нерентабилни, сага имат големи разходи в Украйна, без гаранция за успех и все някой трябва да плаща. Кой ще плаща - естествено не американците, а балъци като българите, чрез завишаване сметките им за ток, парно, храна...
42
10
 
0
 
! Отговори
Мария преди 10 години
Само БСП ! Който гласува за друг дано си зарови децата ,а той самият да осакатее за винаги.
41
0
 
12
 
! Отговори
stamata преди 10 години
вдигнете тока ПЪК ОЧАКВАЙТЕ РЕВОЛЮЦИЯ
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"когато има излишък на една стока цената пада надолу"Бе и аз това се чудя как хем има излишък на електроенергия, хем цената на тока всяка година натискат да се повишава?
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 40 АнонименМечтай за заплата ЕВРОПЕЙСКА,мечтай!!!Мечтите никой не може да ти ги отнеме!!!!Докато не се научим да КРАДЕМ КОЛКОТО И КАТО ТЕЗИ НА ЗАПАД-БЛАГОДЕНСТВИЕ И ЗАПЛАТА НЕ ЧАКАЙ!Защото,ТЕЗИ ЗАПЛАТИ СА ПОДПЛАТЕНИ СЪС СЕРИОЗНИ ДЪЛГОВЕ!!Само 2- 3 примера:По данни на ЦРУ за 2011:Холандия-БВП-705,7млрд.дол.ДЪЛГ-2655млрд.дол.златно-валутен резерв-46,2млрд.дол,Ирландия-БВП-181,9 ДЪЛГ-2352 РЕЗЕРВ-1,85,АВСТРИЯ-351,4/883,5/22,2,Англия-2250/9836/82,4,Германия-3085/5624/216,5,Франция-2214/5633/166
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
най лесното е да да кажеш да се вдигне цената на тока, но изобщо тези специалисти мислят ли за това кой ще го плаща и ефекта няма ли да е обратен със свиване на потреблението и , че иде лято и тока ще се харчи по-малко
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви са заплатите в енергетиката, но не само на изпълнителския състав? Не е ли там отговорът на въпроса? И не Ви ли е срам да говорите за увеличаване на цената на тока при тези ниски заплати. Ние искаме да сме изрядни платци, а вие на сила ни правите длъжници.

Спонсорирани публикации