Желязната воля на съветския народ спаси Европа от робство!

Путин поздрави страната си за Деня на победата
Обновена: 9 май 2014 14:46 | 9 май 2014 10:58,
839

Владимир Путин пристига за началото на парада. Снимка: Reuters

Шестдесет и девет години след края на Великата Отечествена война Денят на победата остава най-големият празник за Русия - "ден на националния триумф, на народната гордост, ден на скръб и вечна памет", заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС, в слово пред войските, участващи в Парада на победата на Червения площад в Москва, и събралото се множество.

Президентът поздрави всички по случай годишнината. "Това е празник, на който тържествува всепобеждаващата сила на патриотизма, на който всички усещаме с особена острота какво значи да си верен на родината и колко е важно да знаеш да браниш нейните интереси", заяви държавният глава.

Народът на Русия винаги ще се прекланя пред подвига на ветераните, защитили своята родина по време на Великата Отечествена война и възстановили страната след това, каза Путин. "Желязната воля на съветския народ, неговото безстрашие и твърдост спасиха Европа от робство", подчерта той. Днешният ден е най-вече празник на ветераните, изтъкна президентът. "Даваме ви топлината на сърцата си", увери руският лидер пред техни представители, събрали се на Червения площад.

Цяла Русия скланя глава пред бойците от Великата Отечествена, недоживели днешния ден, и почита паметта им, заключи Владимир Путин.

Военният парад в Москва по случай Деня на победата тази година се провежда в разгара на украинската криза.

На централната трибуна на Червения площад в руската столица присъстваха също премиерът Дмитрий Медведев, ветерани от Великата отечествена война, представители на обществени организации и много чуждестранни гости.

Парадът по случай 69-ата годишнина от победата над нацистка Германия започна с изпълнение на легендарната военна песен "Свещена война".

Около 11 хиляди руски военнослужещи участваха в парада, който е своеобразна демонстрация на военна сила от страна на Русия в разгара на украинската криза, отбелязва АФП.

За отразяването на парада бяха акредитирани повече от 600 журналисти. Новост тази година беше участието на кавалерийския почетен полк на московския Кремъл. Преминаха 151 единици бойна техника, а броят на самолетите и вертолетите беше 69 - в чест на 69-ата годишнина от Великата победа.

Механизираната колона водиха 13 бронирани автомобили "Тигър", последвани от "дебютантите" на 2014 година - 15 единици БТР-80 от състава на 810-а бригада на морската пехота на Черноморския флота /Севастопол/ с флаговете на Крим, Черноморския флот и града-герой Севастопол. Друга новост на парада са бронираните автомобили с повишена защита "Тайфун".

Парадният разчет на войските на ПВО, както и миналата година, беше представен от зенитните ракетни комплекси "Бук-М2", последвани от най-новата зенитна ракетна система С-400 "Триумф". След тях преминаха най-тежките участници - три подвижни ракетни комплекса "Топол-М".

Авиацията завърши парада. На височина едва 200 м над центъра на столицата прелетяха 69 машини - самолетите Су-24, Су-25, Су-27, Су-34, МиГ-29, МиГ-31, Ан-22, Ан-124, Ил-76, Ил-78, А-50, Ту-22М3, Ту-95 и Ту-160 и вертолетите Ми-8, Ми-26, Ми-28, Ми-35 и Ка-52, така че рактически бяха представени всичкитипове на въоръжение във ВВС.

Въздушния парад беше закрит шест самолета Су-25БМ с дим в цветовете на руския трикольор. Тържеството завърши с изпълнение от общ военен оркестър на марша "Сбогуването на славянката".

В този ден военни паради ще преминат в още осем градове - Севастопол, Керч, Санкт Петербург, Смоленск, Мурманск, Тула, Новоросийск, Волгоград, а също в 16 града, където са дислоцирани щабовете на военни окръзи, флотове, армии и Каспийската флотилия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


839
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
570
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Втори ФронтВторият фронт беше руският-22юни 1941.До тогава Г-я воюваше с Англия,Франция и СССР и осигуряваше всички суровини и дори немските танкове бяха направени в град Казан-Русия.
569
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do 713!Abe Goshec, ti oshte malko shte prezapishesh i istoriqta! Q da spresh da lajesh malkite forumci s fashistkite si iliozii!
568
2
 
9
 
! Отговори
нона преди 10 години
...е не беше като нашето пийп шоу... и кой ли унищожи славната българска армия
567
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когaто Съюзниците воювaхa с Хитлер 1939 г. русия и нaцистите си поделяхa Финлaндия, Полшa, Буковинa и т.н Войнaтa не почнa средaтa нa 1941 г., a ЕСЕНТA нa 1939 г. Товa първо, и второ- Гермaния никогa не е нaлaгaлa РОБСТВО в Европa, путин е ***, aко си мисли, че европейците от Румъния, Чехия, Словaкия, Прибaлтикa, Унгaрия, Полшa, Финлaндия НЕ ПОМНЯТ КAКВО Е РУСКО РОБСТВО И ГРAБЕЖ СЛЕД 1944 Г.!!! Aко имa робство, то е руско, НЕ ГЕРМAНСКО!
566
3
 
1
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 10 години
pravda.blog.bg/drugi/2014/05/09/09-mai-v-ukrainski-gradove-obzor-niama-da-go-vidite-v-bylgar.1263564
565
8
 
16
 
! Отговори
Втори Фронт преди 10 години
Защо съюзниците откриха втори фронт едва в средата 1944-та:Защото Сталин вече доубиваше Хитлер и щеше сам да грабне победата - това във военно-морален план.В политически план-за да възпрат прииждащата на запад червена вълна, макар че гранците в Европа са били преначертане на срещата в Техеран 43-та.В това се заключава тяхната стратегия:пазиме нашите хора, други народи да гинат- Ок,прави са за себе си, но затова пък никога не са били и няма да бъдат No.1 относно Победата.
564
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наште *** нищо не могат да измислят - заглавието им е копирано от песента на Аксепт Сталинград Men standing ground with iron will
563
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След време ще се намери и в Украйна поет, който да възкликне: " КЛАХА НАРОДА СИ ТАКА, КАКТО И НЕМЕЦ НЕ ГО Е КЛАЛ!"
562
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин не демократ! Да забраниш гей-парада, най-святото за Запада, където можеш да си покажеш ***! Или да забраниш демократичните бомбардировки над Сирия! не бива да търпим, братия демокради! На оружие! НАТО е с нас!
561
9
 
6
 
! Отговори
БКП преди 10 години
До до 701-БКП--732,734 и 735 ;Личи си комунистическата простотия в теб. Спори се с ФАКТИ И ДОКУМЕНТИ, но явно историята не е затеб.Ти си промит русофилски мозък. Или казано по нашему ;КУХА ЛЕЙКА.Злобата и обидите са типични за вас.
560
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами мисленето ти е Комунистическо...Това значи правилно мислене!
559
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Втората св. война започна през 1939г,когато Германия и СССР бяха съюзници...и после се скараха като две гладни кучета.
558
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Огнянов помисли малко и попита:- Събке, кажи ми сега, кой цар освободи българите от гръцко робство?- От турско робство освободи българите... - захвана момичето погрешно.- Събке, стой! Ти кажи, татовата, от гръцко робство царят, дето ги освободи, а то от турското има кой цар да ги избави.Събка извика звънливо:- От гръцко робство избави българите цар Асен, а от турско робство ще ги избави цар Александър, от Русия! А от демокрадическо робство цар Путин ще ни освободи!
557
8
 
6
 
! Отговори
БКП преди 10 години
До НагоренПопокатепетъл--728 ;Напълно си прав .Даже военния историк Ген. Влкогонов твърди че руските жертви са между37 и 50 милиона--Никой не може да каже колко са защото не са водени никакви статистики.По време на войната при Халхин Гол и Езерото хасан ,която трае 104 дни , По заповед на Жуков са разстреляни 600 руски войничета, по 6 на ден, а са наградени само 83.
556
3
 
2
 
! Отговори
до 701-БКП преди 10 години
Не ми сравнявай бомбадировки с която и да е офанзива по суша, ***.Загубите на човешки ресурс са несравними.
555
3
 
3
 
! Отговори
до 701-БКП преди 10 години
Не ми сравнявай бомбадировки с която и да е офанзива по суша, ***. Загубите на човешки ресурс са несравними.
554
3
 
3
 
! Отговори
до 701-БКП преди 10 години
Не ми сравнявай бомбадировки с която и да е офанзива по суша, ***. Загубите на човешки ресурс са несравними!
553
3
 
0
 
! Отговори
stoyan.hlebarov преди 10 години
РПНТХ
552
3
 
23
 
! Отговори
една преди 10 години
Впечатляващ парад, както всяка година, на чийто фон изпъква колко сме жалки с 2-та самолета, които не можаха да излетят заради лошото време...
551
11
 
5
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
До до 723Човече, толкова си ***, или се прави на такъв? Война не се печели с размахване на оръжия, война се печели с жертви. Войникът отива на бойното поле не на почивка, а да убива други войници. Генералите пращат войниците си да се борят и да *** на бойното поле, а не на плажни нагревки. Но СССР дори не ценеше войниците си, пращаше ги на сигурна смърт. Затова дадоха 25 млн жертви. Умният генерал печели битки в минимални жертви, глупавият - с много жертви и пак победата не е сигурна.