Путин сбъдна мечтата си - направи Евразийски икономически съюз

Споразумението беше подписано от лидерите на Русия, Беларус и Казахстан
Обновена: 29 май 2014 15:35 | 29 май 2014 12:37, Елка Василева
347
Путин сбъдна мечтата си - направи Евразийски икономически съюз
Александър Лукашенко, Нурсултан Назарбаев и Владимир Путин. Снимка: Reuters

Президентите на Русия, Казахстан и Беларус Владимир Путин, Нурсултан Назарбаев и Александър Лукашенко подписаха договор за създаване на голям търговски блок, за който те се надяват, че ще се противопостави на икономическата мощ на САЩ, Европейския съюз и Китай, предаде Ройтерс.

Договорът за създаването на Евразийски икономически съюз (ЕАИС) трябва да насърчи икономическите и търговски връзки между бившите съветски съседни републики.

Документът ще влезе в сила от 1 януари 2015 година, отбелязва ИТАР-ТАСС.

"Разбира се, нашата среща днес има особено и - без да преувеличаваме - епохално, историческо значение", каза Путин в казахстанската столица Астана.

Руският президент каза, че споразумението извежда сътрудничеството между трите страни на ново равнище, като изцяло се зачита техният суверенитет, информира Асошиейтед прес.

Според Путин новият съюз ще помогне да се сформира привлекателен център за икономическо развитие и ще позволи на трите страни участнички изцяло да използват икономическия си потенциал и силата на позициите си на световния пазар.

Назарбаев заяви, че за него новият съюз е "мост между Изтока и Запада".

Беларуският президент Лукашенко каза, че създаването на Евразийския съюз ще се превърне в бъдеще в основа на политическото, военното и хуманитарно единство на Казахстан, Русия и Беларус.

Новият съюз е развитието на Митническия съюз, съставен от трите страни. Освен свободната търговия той координира финансовите системи на страните и регулира промишлената и селскостопанската им политика наред с трудовия пазар и тяхната транспортна система.

Казахстанският президент Нурсултан Назарбаев отбеляза, че Алмати вече трябва да се разглежда като финансов център на Евразийския икономически съюз. Той припомни, че според постигнатите договорености наднационалният орган за регулиране на финансовите пазари на Евразийския икономически съюз ще се намира в Алмати.

Нурсултан Назарбаев посочи, че Евразийската икономическа комисия ще се намира в Москва и ще бъде икономически център на съюза, а в Минск ще бъде Евразийският съд.

Казахстанският президент предложи към 1 юли да бъде разгледан въпросът за присъединяването на Армения към Евразийския икономически съюз.

Същевременно президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев заяви, че страната му планира да се присъедини към Митническия съюз до края на 2014 година.

Путин подчерта, че Русия подкрепя стремежа на Киргизстан и Армения по пътя към евразийската интеграция.

Планира се лидерите на Русия, Беларус и Казахстан да участват във висшия евразийски икономически съвет още два пъти до края на годината - през октомври и декември, за да приемат допълнителните документи, необходими за пълноценното функциониране на Евразийския икономически съюз след първи януари 2015 година.

Създаването на ЕАИС ще позволи в перспектива да се повиши финансовата устойчивост на страните членки, допълни Путин след подписването на договора за създаването на този съюз.

ЕАИС може да договори преференциален търговски режим с Виетнам, Израел и Индия, както и да укрепи сътрудничеството с Китай, каза още руският президент, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Путин, чиито надежди да си осигури място в историята с този съюз пострадаха от отказа на Украйна да се присъедини към новия блок, отрича съюзът да е опит за възстановяване на съветската империя, която рухна през 1991 г.

Трите държави, влизащи в новия съюз, имат заедно население от над 170 милиона души и брутен вътрешен продукт от около 2,7 трилиона долара. Казахстан и Русия са производители на петрол, пише БТА.

Освен Украйна други бивши съветски републики също отказват да се присъединят към съюза, въпреки че Армения и Киргизстан обмислят възможността за включване, отбелязва Ройтерс.
 

Вижте повече във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A be az shet chudia shto v USA masovo se obryshtat dolari v rubli...
175
3
 
10
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Тук един ме пита кога съм ходил в Русия и че обиколил Европа и САЩ. Момче излез и изкарай кравите на паша до края на селото и се успокой.
174
0
 
15
 
! Отговори
до 210 преди 9 години
Президент Объединенной авиастроительной корпорации Михаил Погосян заявил, что Россия продаст Китаю пакет современных вооружений, в котором будут истребители Су-35, зенитные ракетные системы С-400 и неназванный тип ракет класса корабль-корабль, сообщает сегодня mil.news.sina.cn.
173
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
218, отговори първо на моите въпроси, ако обичаш :)А за метрото взеха руски, защото първите бяха руски. А и западните са твърде скъпи.Но трамваите са полски и според мен са по-хубави от мотрисите на метрото. Наистина са много хубави и като дизайн, и като всичко.
172
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Казахстан е много богат на нефт и газ.Белорусия ще ги цицка като ***.
171
1
 
14
 
! Отговори
До 217 преди 9 години
ДВа въпроса?Къде са произведени влаковете за метрото в София?Коя държавна организация ще строи атомни централи в Турция, Иран, Индия?
170
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Два въпроса към феновете на Русия: 1. Колко е дълга магистралата Москва-Санкт Петербург?2. Коя държава произвежда "гордостта на РЖД"?И без Гугъл, ако обичате :)
169
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VZEMI NA JENA TI VIBRATOR 4E KATO TE NQMA....--------------Гурбутчията няма жена, той има тъпкач.
168
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия тримата не са само диктатори. Те са мегакрадци в световен мащаб. Нищо чудно да са най-богатите хора в света. За *** отдавна се говори.
167
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен203Продължи, не бъди скромен. Този супер компютър май влизал в стотицата на света. Голямо постижение.Защо си отрязал част от изречението ?Благодаря своей мощности "Лобачевский" войдет в тройку суперкомпьютеров, работающих в университетах России и в сотню крупнейших суперкомпьютеров мира.
166
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истински мъже, симпатяги и тримата! Меките китки от Америка и ЕС могат само да им завиждат!
165
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПС. #201Имах предвид друг коментар под същия номер,но явно коментарът вече е изчезнал.
164
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лика прилика са тия тримата. Вождове, диктатори. Остава само Северна Корея да се присъедини.
163
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-долу един неграмотен "евразиец" пише със сарказъм за новооткриващи се заводи за лампови компютри в ЕАИС. Получи инфо - излез от пещерата:В Нижнем Новгороде был запущен один из самых мощных суперкомпьютеров в мире - "Лобачевский". Первые результаты его работы в тестовом режиме уже готовятся к внедрению в области медицины.
162
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНомер "201",гнусните евреи към които реферираш си ги има и в Русия,в не по - малко количество,още повече по - малко власт ! Съвременният свят като цяло е устроен с еврейски идеали,или по - точно "анти-идеали".Когато и последните морални ценности на хората бъдат заличени,победата ще е пълна.В свят който ултиматум са парите,е меко казано НАИВНО да имаш доверие на каквото и ще да е правителство,независимо на Запад или Русия.Още повече когато знаем кой управлява световните финански !
161
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахаха, че те тия може и да си кръстят съюза "Между-Вселенски Супер-Хипер Велик Съюз", ама пак ще си е същата смешка :)Може би единственото по-смешно от този съюз са българските русофилски ***, които се възбуждат само от приказки за казармата и за руската мощ :)
160
2
 
0
 
! Отговори
До 179 преди 9 години
До до ИванЗначи ако си някъде в ресторант със семейството си и дойде еднам утра, с още двама, по 130кг. и те заплашат и искат да станете и да ви вземат масата, ти ще застанеш на тяхна страна, защото са по-подготвени в боя?!!Това ли искаш да ни убедиш???
159
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименNAI GOLEMIQ TEROSRIST E USA PROMITI MOZACI PROSTI ,A 4ERNATA *** OBAMA DAGO ***
158
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е велик ум от школата на КГБ, катализира светкавичния разпад на Русия. Типичното за всички ченгета е мисленето тип "Никой друг освен мен няма да унищожи държавата ми". Не мога да си обясня как оценяваш шансовете си срещу 10 пъти по-голямо население и около 30 пъти по-голяма икономика, освен ако не мислиш като терорист. Путин е световен терорист и ще бъде третиран като такъв. Хубавото в случая е, че смешните му демонстрации ще дадат следващия тласък в развитието на САЩ и ЕС.
157
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бънди, кога за последно си бил в Русия?Щото аз в Америка съм бил и мога да споделя впечатления от първа ръка. Европа също съм пообиколил, хич да не е.Хайде, кажи как е в Русия, да обменим впечатления. Какво ти хареса, обиколи ли провинцията (това в Русия е важно!), как са хората?Мой близък познат работеше в международна компания в Москва, разправял ми е това-онова, да видим дали и ти ще кажеш същото?

Спонсорирани публикации