3 бомбардировача В-52 на САЩ са прехвърлени в Европа

Единият ще участва в тържествата в Нормандия
Обновена: 5 юни 2014 14:23 | 5 юни 2014 11:45, Елка Василева
178
3 бомбардировача В-52 на САЩ са прехвърлени в Европа
Снимка: архив, Reuters

САЩ са прехвърлили временно в Европа три от своите стратегически бомбардировачи В-52, способни да носят ядрени бойни глави. Това съобщиха вчера пресслужбите на американските военновъздушни сили и Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ (СТРАТКОМ), цитирани от ИТАР-ТАСС.

Както те уточниха, самолетите са разположени в база Феърфорд, графство Глостършър (Великобритания). Престоят им там "ще продължи приблизително две седмици", отбелязва пресслужбата на американските ВВС.

За този период въпросните стратегически бомбардировачи ще извършат тренировъчни полети в сферата на оперативната отговорност на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ. Планира се екипажите на тези бомбардировачи "да се запознаят с базите в региона и провежданите там операции", заяви пресслужбата.

Посочва се също, че прехвърлените във Великобритания три бомбардировача, които са от американските бази Барксдейл (щата Луизиана) и Майнът (Северна Дакота), не носят въоръжение.

От своя страна СТРАТКОМ описа целта на прехвърлянето на бомбардировачите в Европа като "подготовка и интеграция с въоръжените сили на САЩ и съюзниците в региона".

Освен това единият от тези бомбардировачи на 7 юни ще участва в тържествата по повод 70-годишнината от съюзническия десант в Нормандия, информира командването.

Пресслужбата на ВВС от своя страна отбеляза, че американското министерство на отбраната "ежедневно провежда тренировъчни мисии, за да гарантира, че САЩ разполагат с надеждност и гъвкавост да отговорят на спектъра от потенциални заплахи".

"Операциите на бомбардировачите разширяват тези възможности, предоставяйки на президента (на САЩ) различни варианти за действие, които може да са му необходими за защита на страната или нейните съюзници и партньори", добави пресслужбата на ВВС.

През март в светлината на острите разногласия с Русия във връзка със ситуацията в Украйна САЩ изпратиха допълнително седем военни самолета за патрулиране на въздушното пространство на балтийските страни в съответствие с ангажиментите към съюзниците от НАТО, отбелязва ИТАР-ТАСС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
7
 
! Отговори
? преди 10 години
Стига с този ф22... ужасно скъп е и вече е спрян от производство. Има авиоизложения на които се прави демонстрация кой какво може... ф22 е по добър на хартия но реалносттта е съвсем друга... и един друг пример м16 на хартия е по добър от ак но до тук абсолютно никой военен не иска м16
84
0
 
13
 
! Отговори
Вернер Фон Браун преди 10 години
до 102 Май пропусна да споменеш кой създаде балистичната и космическата програма на САЩ, както и кой прибра нацистките учени.
83
13
 
2
 
! Отговори
USA-Proud преди 10 години
Руското джудже - най-голямото джудже! Руската интегрална схема - най-голямата интегрална схема! :)
82
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия свърши ракетите и самолетите.Измряха германските мозъци, които бяха отмъкнати заедно с целите заводи и оборудване.Всичко, което се прави в русия е откраднато от запад.Вкл.и калашник.Пуснака му дай водка и го прати да убива, той от техника не разбира
81
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименРуснаците съвсем не са зле с авиацията, затова пък ПВО-комплексите им са без аналог в света. По данни на западни военни експерти (НАТО), те са способни да унищожат до 80% от летателните средства на противника, включително и Ф-22 (единствен от 5-то поколение). Руснаците са по-скромни, като оценява ефективността на ПВО-комплексите си на 60-65%. Сам прецени какви загуби са способни да нанесат - практически да обезкървят всяка атака по въздуха и обезмислят подобни вариант за нападение.
80
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САЩ се намират в състояние на паника. Върхушката, която стои зад или срещу Обама, не знае какво да прави. Елитът на САЩ е разцепен поне на две. Едните казват "да плюем на този свят и да действаме според старата схема", другите казват "да вземем почивка и да обмислим актуалната ситуация". Но и едните и другите не могат да направят нищо в своята паника, освен да унищожат света
79
5
 
6
 
! Отговори
Марси Райс преди 10 години
Достатъчно господа, прекаленото лъскане на имиджа ни, предизвиква съмнения. Минете по-късно през посолството, да си получите надника.
78
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вие нали не си мислите, че щом е направен пред 50-те години на миналия век, и от тогава не е пипан? :) Този самолет няма вече почти нищо общо освен формата с предшественика си понеже самолитете се поддържат. А тези които се смеят, че бомбандировачите били от 50-те години :) я вижте на руснаците от кога са :) и пак копирани от американските.
77
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прав си Боби, новият МИГ-35 е върха, оборудван с газов инжекцион, турско производство!Нали ги видяхме миговете в Ирак, дори не могат да излетят, а които излетяха, американците ги свалиха като гнили круши.
76
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 75Rusia polzva syshtite baraki ot minalia vek :) i tehnite bombandirovachi sa ot 50-te godini :) a i nikoi ne se hvali :) rusofilski ***
75
11
 
4
 
! Отговори
USA-Proud преди 10 години
Имам предвид разбира се, че Сухуй е видял в небето F22, от който е копирано доста за да се направи "великият" T-50. Още дълго руските авио и моторостроители има да дялат с брадвата, ама лошо няма. Все пак носят радост на почитателите си, като Бобито. :)
74
0
 
0
 
! Отговори
заспал сутдент преди 10 години
До bgЗа каква колония говориш? пиши по-ясно или дай линк
73
2
 
9
 
! Отговори
заспал сутдент преди 10 години
Тия *** отдавна мечтаят за трета световна и правят всичко по силите си, за да я провокират. Рептилите- агресори -сатанисти са най-голямото зло на света. Америка е империята на злото! Заедно с лидерите на Г-7, разбира се. Защо народите мълчат? Какво чакаме? България и останалите източни страни да се превърнем във военния плацдарм на НАТО ли? Отново война и отново ИЗВЪН ТЕРИТОРИЯТА НА САЩ! ДОКОГА???
72
9
 
4
 
! Отговори
Даниел преди 10 години
Боби половината самолети на Сухой са само прототипи.
71
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Свръхзвуковия бомбандировач носи 40% по-малко товар и има 20% по-малък обсег от субзвуковия при равни други условия. Твърденията, че руски свръхзвуков бомбандировач носи повече бомби и лети по-далеч от Б-52 са доста смешни. Пишете ми колкото си искате минуси, наричайте ме с всякакви епитети, но законите на физиката са ясни.
70
12
 
4
 
! Отговори
USA-Proud преди 10 години
До Боби: Сухуй нямат велики самолети, нещо си се объркал. Т-50 е открит от руския мужик Иван Иванич Сухуй. Един ден, както си орал, вдигнал потно чело, съзрял нещо в небето и въйкречал:- Вот самальот!
69
1
 
2
 
! Отговори
bg преди 10 години
Trima kanadski policai sa ubiti,voenno polojenie v celata kolonia.
68
1
 
0
 
! Отговори
bg преди 10 години
Az kazah li vi 4e VM e rusofob?
67
1
 
1
 
! Отговори
bg преди 10 години
USA-pedofil ot Morton Grove.
66
11
 
2
 
! Отговори
USA-Proud преди 10 години
Също ми е много смешно, че русофилите коментират възрастта на B-52. За ваше сведение, драги мужици, повече от 90% от изтребителите и бомбардировачите на русия в момента са на същата възраст, дори има и по-стари.

Спонсорирани публикации