3 бомбардировача В-52 на САЩ са прехвърлени в Европа

Единият ще участва в тържествата в Нормандия
Обновена: 5 юни 2014 14:23 | 5 юни 2014 11:45, Елка Василева
178
3 бомбардировача В-52 на САЩ са прехвърлени в Европа
Снимка: архив, Reuters

САЩ са прехвърлили временно в Европа три от своите стратегически бомбардировачи В-52, способни да носят ядрени бойни глави. Това съобщиха вчера пресслужбите на американските военновъздушни сили и Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ (СТРАТКОМ), цитирани от ИТАР-ТАСС.

Както те уточниха, самолетите са разположени в база Феърфорд, графство Глостършър (Великобритания). Престоят им там "ще продължи приблизително две седмици", отбелязва пресслужбата на американските ВВС.

За този период въпросните стратегически бомбардировачи ще извършат тренировъчни полети в сферата на оперативната отговорност на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ. Планира се екипажите на тези бомбардировачи "да се запознаят с базите в региона и провежданите там операции", заяви пресслужбата.

Посочва се също, че прехвърлените във Великобритания три бомбардировача, които са от американските бази Барксдейл (щата Луизиана) и Майнът (Северна Дакота), не носят въоръжение.

От своя страна СТРАТКОМ описа целта на прехвърлянето на бомбардировачите в Европа като "подготовка и интеграция с въоръжените сили на САЩ и съюзниците в региона".

Освен това единият от тези бомбардировачи на 7 юни ще участва в тържествата по повод 70-годишнината от съюзническия десант в Нормандия, информира командването.

Пресслужбата на ВВС от своя страна отбеляза, че американското министерство на отбраната "ежедневно провежда тренировъчни мисии, за да гарантира, че САЩ разполагат с надеждност и гъвкавост да отговорят на спектъра от потенциални заплахи".

"Операциите на бомбардировачите разширяват тези възможности, предоставяйки на президента (на САЩ) различни варианти за действие, които може да са му необходими за защита на страната или нейните съюзници и партньори", добави пресслужбата на ВВС.

През март в светлината на острите разногласия с Русия във връзка със ситуацията в Украйна САЩ изпратиха допълнително седем военни самолета за патрулиране на въздушното пространство на балтийските страни в съответствие с ангажиментите към съюзниците от НАТО, отбелязва ИТАР-ТАСС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
4
 
2
 
! Отговори
До чичко-въпроско преди 10 години
След като руснаците направиха Стелт 30 години след американците и който при това "може да лети по всяко време на денонощието", говоря за Т-50, значи след 50-100 години да очакваме първата руска операционна ситема!
104
3
 
1
 
! Отговори
до 128 преди 10 години
мерси за комплимента........за възраста, но уви не всички сме на по 20 години, но това че технологиите са свързани с Apple, сони, самсунг, Бош, сименс, мерцедес, бмв и десетки други в никакъв случай не говори добре за другарите от СССР!!! Те не произвеждат нищо качествено, това е факт!!! Като не произвеждаш качествена техника, не можеш да произвеждаш и качествено оръжие! Не случайно на новите самолети на другарите, софтуера им е от ИНДИЯ
103
6
 
1
 
! Отговори
USA-Proud преди 10 години
Друга комична случка е изумлението на руските конструктори, когато установили, че нито един завод в СССР не е в състояние да произведе качествена лампова електроника (действието се развива през 70-те години на ХХ век), каквато те видели на борда на сериен американски изтребител F-4, пленен във Виетнам.
102
1
 
2
 
! Отговори
USA-Proud преди 10 години
Една легендарна история разказва как конструкторското бюро на Туполев изкопирало американски бомбардировач B-29 Superfortress и в резултат на това се получил "оригинален" съветски Ту-4. Комичното в случая е, че на щурманското място имало... фотокамера като задължителна част от окомплектовката на самолета. Когато попитали конструкторите защо това е така, се оказало, че такава е имало на борда на американския бомбардировач, озовал се в руски ръце след грешка на екипажа си.
101
5
 
2
 
! Отговори
Чичко-въпроско преди 10 години
Къде е руската кола? А руския мобилен телефон? А руския настолен компютър? А руския двд или какъвто и да е световен видео стандарт? А руски оптичен носител на данни? А руския лаптоп? А руския Джи Пи Ес? А руския процесор? А руската операционна система? Вие тука за руски самолети говорите...
100
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Навремето като бях на 20 години и аз се увличах по САЩ и западните ценности. По принцип това е недостатъка на младостта, че си като си млад си мислиш че всичко що хвърчи се яде. Като порастнете и разберете някои неща от живота, ще намразите запада в дън червата си. Запомнете го от мене. Хайде със здраве.
99
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По случай тържествата в Нормандия единия самолет ще пуска балони :)
98
2
 
15
 
! Отговори
55 преди 10 години
САЩ - най-пропадналата нация от нагли лицемери и убийци, на които им се е прищяло отведнъж да завладеят целия свят, но си направиха погрешно сметките. Свидетели сме на началото на края на този злокачествен тумор на планетата.
97
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе що спорите за самолети на 20-30-50 години? Хамериканците са докарали тези в Лондон за скраб? Мислите ли, че последните 5-10 години не се произвеждат свръх модерни технологии? Руснаците си ги показват, а хамериканците си ги крият! Нали така Г-да Другари?forum.boinaslava.net/showthread.php?14099-%CA%E8%F2%E0%E9-%F3%E6%E0%F1%E8-%D1%C0%D9-%F1-%ED%EE%E2%EE-%F1%F3%EF%E5%F0%EE%F0%FA%E6%E8%E5
96
4
 
4
 
! Отговори
USA-Proud преди 10 години
До 121: Руснаците винаги, ама абсолютно винаги, са крали готови проекти от запада! И в авиацията, и в автомобилостроенето. И щото тук много хора от авиация не разбират, ще дам пример при автомобилите. Още стария Москвич 408 беше дословно копие на Опел, Волгата - дословно копие на един модел Додж. За Жигулата - ясно ... "Легендарния" и Запорожец пък е краден от NSU. Просто няма изключение. И сега какво ще ми говорите за това СУ, като американците изкараха техния F-22 преди повече от 20 години! :)
95
0
 
8
 
! Отговори
до 117 преди 10 години
"Така на времето откраднаха фабриките на Месершмит... и след пет г-МИГ 15"А САЩ имал ли е реактивен самолет по времето на ВСВ? Не. Съвпадение ли е, че САЩ разполагат с екземпляри Ме 262А, след придобивката на които изведнъж създават първия си реактивен изтребител? Не.
94
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснака разбира от техника толкова, колкото *** от музика!
93
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искам само да ви открехна, *** червени кратуни!979 ,когато СССР нападна вероломно/както вие се изразявате/ Авганистан, първата работа на окупатора бе да пленят току шо кацналият Боинг и да му одрежат четирите мотора "prat and whitney"Това беше нещото, което руснаците го гледаха по летищата като котка суджук, но дори не знаеха как работи. пет г. след това се появиха първите руски двуконтурни мотори.Така на времето откраднаха фабриките на Месершмит... и след пет г-МИГ 15Така руснаците изобрет
92
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като че ли задниците на много хора в България, като USA-Proud, още са в плен на американската паламарка, която поемат с голямо удоволствие.
91
9
 
2
 
! Отговори
USA-Proud преди 10 години
Като че ли много хора в България, като Бобито, още са в плен на мита за съветската военна мощ, така добре разработен от пропагандната машина на комунизма. Целият свят знае, че Т-50 е копиран от F22, само не и Бобито. И все пак, Т-50 притежава редица уникални способности, различаващи го от F22 - да лети по всяко време на денонощието, при всякакви метеорологични условия! Следващият модел, носят се слухове, дори щял да може и да стреля по време на полет!
90
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко е невидим стелта се видя в реални бойни действия... Сега кото Русия разположат Искандер в Калининград пак ще подскочат че това е агресия.... И незабравяйте че още не е измислен самолет способен да преодолее руското ПВО
89
1
 
12
 
! Отговори
Виктория Нуланд преди 10 години
F_ck the USA .i.
88
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците копират здраво и са едно технологично нищо. Уж правели страхотни самолети, а не могат една светна кола да сглобят (не говоря за проектиране, а само за сглобяване).
87
11
 
4
 
! Отговори
USA-Proud преди 10 години
Нещастници, съветският стелт е най-невидимият стелт на света! Той е толкова невидим, че никой досега не го е видял. Създателите му също не са успели да го забележат. Видял го единствено великият Туполев, но чак след седмата водка. Самолетът е конструиран в два варианта - Ту тук и Ту там. Когато лети нанатам, нарича се Ту там. Когато се връща тук, нарича се Ту тук. Правителството на Тодор Живков поради икономии си купи само Ту там. Затова сега ги няма и самолетът, и парите!
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искам да ви светна, че новината за прехвърлянето на 3 бомбандировача с големината на Б-52 води със себе си подразбираща се новина за прехвърляне на поне по една ескадрила за охрана на бомбандировач. Иначе спора за това на кой самолет му е по-дълъг е много съдържателен и безинтересен.

Спонсорирани публикации