Русия възстановява космическата база в Крим

Това не е капан за Запада, увери Москва
Обновена: 16 сеп 2014 14:12 | 16 сеп 2014 11:36, Елка Василева
286
Русия възстановява космическата база в Крим
Снимка: архив, Reuters

Плановете на руската федерална космическа агенция Роскосмос за възстановяване в Крим на база за подготовка на експедиции на Международната космическа станция /МКС/ нямат никакво отношение към политиката. Това твърди ръководителят на Научно-изследователския изпитателен център за подготовка на космонавти „Гагарин“ Юрий Лончаков.

По-рано западни медии съобщиха, че възстановяването на базата в Крим е коварен план на Москва, в резултат на който Западът ще трябва да счита Крим за част от Русия или да се откаже от МКС.

„Днес нашият център има възможност да възстанови и разшири базата за специална подготовка и рехабилитация на космонавтите, която първоначално беше създадена за това – преди 50 години, когато с това се занимаваха Юрий Гагарин и неговите другари от първи отряд“, разказа Лончаков пред „Российская газета“.

След разпадането на Съветския съюз базата, която се намира на брега на Черно море близо до град Евпатория, беше предадена на Украйна.

Преди това космонавтите започнаха да се обучават край Новоросийск и в района на Сочи, а през последните три години това ставаше на язовира на специалния център на Министерството на извънредните ситуации в Ногинск в Московска област. Лончаков изтъкна, че местоположението на създадената преди половин век база има много плюсове за бъдещите космонавти – те могат „да провеждат пълноценни тренировки на море, а не да се ограничават с имитация на приводняване“.

Освен това близо до базата се намира летище „Гвардейское“, което може да приема транспортни самолети с едрогабаритни товари, включително и тренировъчните капсули на спускаемите апарати „Союз“.

„Точно поради тези съображения предложихме да бъде възстановена базата на Центъра за подготовка на космонавти в Крим, така че в бъдеще там да се провеждат отговорни тренировки на международните екипажи. Мисля, че те биха могли да започнат още през следващата година“, добави Лончаков.

За „дипломатически капан“, който руската страна била подготвила на Запада, писа по-рано британският вестник „Таймс“. В материала на вестника се посочваше, че в момента западните космически агенции практически изцяло зависят от Русия, тъй като те достигат до МКС с руски „транспорт“. Следователно Русия има възможност да  „отлъчи“несговорчивите колеги от работа в космоса. Или пък американците ще трябва да ходят в Крим без украинска виза, признавайки по този начин новия дипломатически статут на полуострова.

„Това много прилича на ситуация, в която една двойка се опитва да получи развод, но живее в един и същи дом – единият на първия етаж, другият – на втория, но те са принудени отново и отново да се срещат в кухнята“, цитира изданието думите на експерта по разработка на космически програми в Американския университет /Вашингтон/ Хауърд Маккърди.

Междувременно американската телевизия NBC твърди, че възстановяването на базата в Крим ще бъде само бреме за руския бюджет, след като тренировките в Черно море могат да се провеждат и в Сочи, където космонавтите тренираха по-рано.

САЩ в момента се опитват да преборят зависимостта от руските ракети носители „Союз“. НАСА иска да сключи договор с една от частните американски компании, която да създаде алтернативна совалка за транспортиране на астронавтите до МКС. Кога това ще стане, не е известно.

По-рано руският вицепремиер Дмитрий Рогозин посъветва НАСА да изпраща своите астронавти в орбита с помощта на батут. Той не изключи също така след 2020 г. Русия може да се откаже от експлоатацията на МКС, пише Newsru.com.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 158Няма проблем и ще правят ладички и москвичи. Имат си всичко - стомана, петрол и т,н, Който не го мързи ще работи.
120
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 158Може, може и да се върне във времената на Брежнев :))) като национализира например завода на Форд в Петербург, какво ще постигне ??? освен че ще има едно бездействащо хале и 5 хил. безработни
119
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПешкоПешко, ставаш все по-сексапилна и ...глупавичка! Защо, Боже, не раздаваш благата едновременно?
118
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЩЕ ползваме тази на покойния кадафи другарю а ти ми кажи какво ще ядете през зимата
117
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен всичко останало, не забравяйте че МКС всъщност е руска, като американците я ползват съгласно договор за взаимно сътрудничество. Така че освен че ще трябва да си построят ракети, с които да си пращат космонавтите на МКС, ще трябва и да си построят МКС.
116
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"При военно положение Русия може спокойно да национализира всичко и да спре свободната обмяна на долари и евро. Няма как да изтече нищо."...Спокойно, военно положение в Русия никога няма да има. Руснаците си взеха поука от втората световна. Военно положение и военни дейстия на територията на Русия никога повече няма да има. Много преди да се стигне ли се до там, въпроса ще бъде решен само за броени часове.
115
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименда една голяма Северна Корея какли ще го приемат олигарсите
114
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кажиго на първите 300 уволнени в газовия сектор другарюКажи го на българите и европейците как ще плащат по 1000 евро на месец за ток или петрол, ако Русия спре газа и цената на нефта хвръкне на 300 долара.
113
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименевро ракетите са си ок тавариш
112
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 142 славянинПри военно положение Русия може спокойно да национализира всичко и да спре свободната обмяна на долари и евро. Няма как да изтече нищо.
111
1
 
11
 
! Отговори
мда преди 9 години
Запада не отчита новите реалности и живее с 20 години назад. Същото правеше и СССР през 80-те. Живееше с 20 години назад. И естествено рухна. Тогава запада си имаше Рейгън и Тачър, а СССР си имаше Горбачов. При това беше затънал в Авганистан.Сега обаче света е различен. Русия си има Путин, запада ... един кениец със спорно гражданство и ислямски корени. За евролидерите дори не си струва да се говори. По жалки не би могло да бъдат. Освен да въртят опашки на обама друго не правят.
110
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Русия спре вноса на автомобили от западна европа ще стане голям цирк - такава олелия ще се вдигне, такава безработица че тогава направо ще падат глави и правителства. Недостатък за Русия ще бъде, че богаташите ще трябва да се ориентират към японски лимузини, японците няма да пропуснат случая за нов пазар.
109
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вместо да превънат Крим в черноморски лазурен полуосров кремълските КГБ апаратчици ще правят и ракетна база !!!...азиатско казарменоно мислене
108
1
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До писмо до Русиягърците също са православни и имаш културна връзка с тях. Драсни им некой ред и на тех
107
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 142 славянинОзначава, ако изнасяш и нещо друго от суровини, иначе означава загуба на спестявания и поскъпване на кредитите, глапираща инфлация, изтичина на капитали .......
106
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименкажиго на първите 300 уволнени в газовия сектор другарю
105
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БИМБОКуба и Северна Корея не са в изолация, а са с наложена блокада и санкции от САЩ. Като не искат послушно правителство и САЩ ги наказват.
104
7
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До до 126 от славянинАха, значи товарищ Путин се е кискал лукаво по време на Олимпиадата за гейове, лесбийки, бисексуални и транссексуални, проведена в Масква, защото това всъщност е гавра с еврогейовете. Яко, много е умен и изобретателен. Между другото олимпийското село в Сочи функционира ли още или мяза на Припят?
103
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Рубль падает седьмой день подряд"Това е добре! Американците могат да купуват по евтино руски батути за да си издтрелват космонавтите. Русия надявам се няма да откаже да им продава батути, след като им отреже достъпа до космическия транспорт.
102
0
 
12
 
! Отговори
писмо до Русия преди 9 години
С всеки изминал ден ,с всеки изминал част аз съм ставам все по горд че съм славянин и източноправославен че съм имал връзка , културна и гена с тази велика страна.Страна на гениии, пияници ,невероятни красавици , бандити и истински мъже и жени, Русия Обичаме те.