Домусчиев прогнозира 2:2 срещу Реал

Собственикът на разградчани: Нашата тайна е работа и организация
Обновена: 30 сеп 2014 14:05 | 30 сеп 2014 12:12,
50
Домусчиев прогнозира 2:2 срещу Реал
Снимка: Diario As

До мача на Лудогорец с Реал Мадрид остават по-малко от два дни и в Испания продължават да се чудят откъде се появи този български отбор. Затова и собственикът Кирил Домусчиев прие да даде интервю за вестник „АС”.

Как станахте собственик на Лудогорец?

В Разград има фармацевтична фабрика, в която работят около 1000 души. От 1945 година в града има отбор, който обаче играеше предимно в трета и втора дивизия. През 2000 година този отбор фалира, но през 2001-а група ентусиасти решиха да го възстановят, като започнат работа с деца.

Това бяха бивши играчи, какъвто е и президентът Александров. Той организира всичко на аматьорско ниво, а през 2008-а започна работа в нашата компания във Варна и така се запознах с проекта.

И решихте да го подпомогнете....

Започнах да влагам малко пари там. Първо бяха 25 000 евро. След това тимът влезе във втора дивизия, ми се обадиха и поискаха още средства. Попитах: Колко? И ми отговориха – 250 000. Решихме да помогнем, но само ако имаме контрола върху начина на използване на парите. И през 2011-а влязохме в елита. С брат ми организирахме нещата напълно професионално. Станахме 3 пъти поред шампиони, като два пъти спечелихме требъл. Подобна история едва ли има в света. Миналия сезон стигнахме далеч в Лига Европа, като победихме ПСВ, Динамо Загреб и Лацио.

Каква е тайната ви?

Работа и организация. Имаме бюджет от 6 милиона евро, който е доста малък в сравнение с други европейски отбори. При Левски и ЦСКА е нещо подобно. В България обаче има сериозна криза и инвестициите са малко. Колкото повече тимът обаче израстваше, се увеличаваше и бюджетът.

За 4 години стигнахте от втора дивизия до Шампионската лига. Това е нещо невероятно. Дори не съм си представял, че ще стигнем до елита, когато бяхме в третото ниво на футбола.

Гледат ли вече на вас в България като на голям отбор?

Имаме известен проблем в това отношение. Точно затова загубихме и от Левски. Отборът е изморен и мисли предимно за Европа. Освен това всички съперници играят на 150% от възможностите си срещу нас. В България да играеш срещу нас е както в Испания да срещнеш Реал или Барса.

Как играчите остават мотивирани тогава?

Те разбират, че титлата от първенството е важна. Освен това догодина знаем, че ще ни бъде по-лесно да влезем в Шампионската лига заради подобрения ни коефициент. Затова е важно да печелим. Коректни сме, но понякога има и глоби.

Глоби?

Да. Инвестирал съм в много неща, но никога преди това не бях инвестирал във футболен клуб. Днес футболът е бизнес като останалите. Разполагаш с продукт, който е важно да можеш да продаваш и ръководиш. Трябва да имаш приходи, но и да можеш да контролираш разходите.

Носи ли ви полза клубът?

Да, имаме сериозна полза.

Имате ли проблем с финансовия феърплей?

Не, никакъв. Не ми допада, когато клубовете го пренебрегват, както когато се случва с богати руснаци или арабски собственици. Ето например ПСЖ. Футболът трябва да бъде чист. Реал продава фланелки и получава солидни приходи. В началото приех да инвестирам, тъй като това бе по-скоро един социален проект, който трябваше да помогне да развитието на едно бедно място в страната. Реновирахме стадиона, направихме база и сега работим по нова. Аз обаче не съм като арабите. Нашите фенове плащат доста скъпи билети, защото този клуб е за тях, но и те трябва да помагат в издръжката му. Същото е и с фланелките. Като цяло балансът ни във финансово отношение е много добър.

Това ще ви позволили да инвестирате повече във футболисти?

Мога да купя един играч за 4 или 5 милиона. Докъде обаче ще ни отведе това? Става въпрос за нещо временно. Аз не искам клубът да зависи от моя бизнес, а да се развива и расте малко по малко.

Харесвате ли испанския футбол?

Много. През последните години наши треньори бяха на стаж в Барса, Виляреал и Еспаньол, за да видят как се работи в тези клубове. Опитваме се да имитираме испанския модел и затова стилът ни е подобен и искаме да задържаме топката.

И срещу Реал ли ще играете така?

Да. Да можем да се изправим срещу най-големите е чест и гордост за нас. Ще бъде празник. Хората, които ще дойдат на стадиона, ще се радват на наша победа, но все пак знаем, че срещу себе си имаме галактически отбор.

Прогноза?

2:2.
 

Още спортни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
8
 
! Отговори
Az преди 9 години
Да е жива и здрава мама и цялата комунистическа шайка за приватизацията на доста заводи. И защо лъжи за бюджета 6 милиона евро. 15 титуляра по 40-45 хиляди левя на месец заплати + треньорски щаб - горе долу 700-800 хиляди на месец заплати без осигуровки и т.н. За една година 9-10 милиона, а другите разходи. Този ни взе за ***. Много си повярва. ИЗЛИШНО СЕ ЗАЯЖДА И ДРАЗНИ ОСТАНАЛИТЕ ФЕНОВЕ. ПОСЛЕ СЕ И ОБИЖДА. ЖАЛКО.
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хаха, цесекато се е активизирало да хейтва за щяло и нещяло...стойте си в ла*ната, и без това много не се различавате от тях по външен вид :д
31
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и щяли да вземат "точки" - забележете - ..... абе една точка да вземете ще заколя петел.....
30
4
 
9
 
! Отговори
kjhf преди 9 години
"Па и нагли на всичкото отгоре..."
29
5
 
14
 
! Отговори
реално преди 9 години
Валенсия ги отнесе с 0:3 през пролетта. Сега 0:4 тук и 0:5 в Мадрид е реалността.
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С повече защитници, тики така и разцъкване може да направят 0:0.
27
4
 
11
 
! Отговори
Бесен Фен 3 преди 9 години
.... Чувал ли , Киро? ДИРЕКТНА ДОСТАВКА НА ВРАТАТА , ПЛАТИХ СИ ГИ И ОТИДОХ НА МАЧ ОТ ШАМПИОНСКА ЛИГА В ГЛАЗГОУ!.... Ако няма места , хората просто ти казват като бял човек!!!.... Нали "НЯМАЛО БИЛЕТИ"... Редица сайтове са пълни с обяви за продажба на билети на петорни цени!.... Даже някои далавераджии , ако искаш , могат да ти подсигурят по 10-15 билета! Откъде бе , Киро? Как са ги взели? Нали всичко е "ЕВРОПЕЙСКО" , бе , Гел?!?! Как стават тия Бай Ганьовски номера?... ГНУСНА БЪЛГАРСКА РАБОТА!!!
26
1
 
8
 
! Отговори
фори преди 9 години
предлагам им да не дразнят много, много балета, да лашкат леко , леко ,щото ония какво лебедово езеро могат да им спретнат ,.не ми се мисли
25
5
 
8
 
! Отговори
Бесен Фен 2 преди 9 години
.... ЗАЩО "ИВЕНТИМ" НЕ ПУСНАХА БИЛЕТИТЕ ИЗ ЦЯЛАТА СИ МРЕЖА , А САМО НА ОПРЕДЕЛЕНИ МЕСТА И ТО ПО МАЛКО БИЛЕТИ? На бензиностанциите на "ОМВ" в Пазарджик и Пловдив.. знаеш ли какво ми казаха , Киро? Получили сме известно количество билети, обаче всичко е "капарирано" и "запазено" за "наши хора".... БИЛЕТИ - НЯМА! Това ли ти е "ОРГАНИЗАЦИЯТА" , бе , Киро?.. Присъствал съм на мач от ШЛ - В Глазгоу - "Селтик"-"Бенфика"! Билетите си ги поръчах ДИРЕКТНО ОТ КЛУБА И МИ ГИ ДОСТАВИХА НА ВРАТАТА В ЕДИНБУРГ!!
24
5
 
7
 
! Отговори
Бесен Фен преди 9 години
Искам да попитам нещо Киро Гела и цялата му "Европейска организация" , относно продажбата на билети за мачовете в София от Шампионската Лига!!!.... 1. Каква е тази "организация" , бе , Кире? Нали имате претенции за ЕВРОПЕЙСКИ КЛУБ С ЕВРОПЕЙСКА ОРГАНИЗАЦИЯ? А каква стана тя с билетите? 1. ТРЯБВАШЕ ДА СЕ БУТАМЕ НА НЯКАКВИ СИ 2-3 КАСИ ПРЕД НАЦИОНАЛНИЯ СТАДИОН И ДА ЧАКАМЕ ПО 5 ЧАСА ЛИ? 2. КАКЪВ Е ТОЯ ВАШИЯ РАЗПРОСТРАНИТЕЛ НА БИЛЕТИ- "ИВЕНТИМ"- ИМАЛО БИЛЕТИ НА 5 МЕСТА В СОФИЯ И ОЩЕ 5 ИЗ ЦЯЛА БГ...?!?
23
0
 
14
 
! Отговори
шщд преди 9 години
За 0:0 съм съгласен,че може някак да се получи. Но не виждам как ще вкарат 2 гола. Защото, ако вкарат случайно, Реал ще вкарат още 5
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
2:2 е много съмнително при условие, че изостават вече с 5 точки на ЦСКА и даже и аутсайдера Левски ги би вярно с помощ от БФС и съдиите, но все пак изостават и в България, а какво остава срещу световния и европейски шампион Реал Мадрид.
21
7
 
10
 
! Отговори
Муки преди 9 години
Киро Гела е голям оптимяга ;-)
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на момчетата докараха силни отбори, моята прогноза за жалост е 0:3 но ако играят като с Ливерпул нищо чудно да стане 2:2.
19
1
 
11
 
! Отговори
bla bla преди 9 години
Абе сериозно ли има човек които вярва, че тоя е станал толкова червив от пари ей така... първоначално продавал шлифери ПЪЛЕН СМЕХ ! Всичко тва пак са комунистически мангизи препрани през какви ли не неща
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пожелавам ви успех, пичове... Ама нещо не ми се вярва прогнозата да се изпълни. Дано само не ви бият като тъпана на 6-ти полк, както се случи с Левски преди години.
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре е, че не излиза с нагласата да изкара 10 опълченеца пред вратата, а е амбициран, макар и съперникът да е на изключително високо ниво. Нямам никакви очаквания, просто каквото сабя покаже.
16
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво искате да каже човека преди мача да си признае че неговите могат да паднат и то с голям резултат ли? Как ви се струва генерала да ви праща на война и да казва някои от вас да не казвам всичките няма да се върнат. Не каза победа да не се изхвърля но не искайте от човек който ръководи да каже че отиват за загуба. Освен това топката е кръгла и се върти както и късмета кой знае... Гледал съм мач с 23 удара във вратата на единия отбор и само един в обратната и победи кой ?.. Мача е на Челси
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще трябва нещо повече от работа и дисциплина Домусчиев, прекалено силни са, ще е нужна и божията помощ. Успех все пак.
14
1
 
7
 
! Отговори
Чочо преди 9 години
До Трактор - Да, колега,точно това се отнася за псевдо-колегата анонимен,дето и той нещо място неможе да си намери,то не бе завист,не бе злоба,сигурно е некой беден като църковна мишка,те са такива завистливи,злобни,жлъчни и "анонимни",ха,ха