Домусчиев прогнозира 2:2 срещу Реал

Собственикът на разградчани: Нашата тайна е работа и организация
Обновена: 30 сеп 2014 14:05 | 30 сеп 2014 12:12,
50
Домусчиев прогнозира 2:2 срещу Реал
Снимка: Diario As

До мача на Лудогорец с Реал Мадрид остават по-малко от два дни и в Испания продължават да се чудят откъде се появи този български отбор. Затова и собственикът Кирил Домусчиев прие да даде интервю за вестник „АС”.

Как станахте собственик на Лудогорец?

В Разград има фармацевтична фабрика, в която работят около 1000 души. От 1945 година в града има отбор, който обаче играеше предимно в трета и втора дивизия. През 2000 година този отбор фалира, но през 2001-а група ентусиасти решиха да го възстановят, като започнат работа с деца.

Това бяха бивши играчи, какъвто е и президентът Александров. Той организира всичко на аматьорско ниво, а през 2008-а започна работа в нашата компания във Варна и така се запознах с проекта.

И решихте да го подпомогнете....

Започнах да влагам малко пари там. Първо бяха 25 000 евро. След това тимът влезе във втора дивизия, ми се обадиха и поискаха още средства. Попитах: Колко? И ми отговориха – 250 000. Решихме да помогнем, но само ако имаме контрола върху начина на използване на парите. И през 2011-а влязохме в елита. С брат ми организирахме нещата напълно професионално. Станахме 3 пъти поред шампиони, като два пъти спечелихме требъл. Подобна история едва ли има в света. Миналия сезон стигнахме далеч в Лига Европа, като победихме ПСВ, Динамо Загреб и Лацио.

Каква е тайната ви?

Работа и организация. Имаме бюджет от 6 милиона евро, който е доста малък в сравнение с други европейски отбори. При Левски и ЦСКА е нещо подобно. В България обаче има сериозна криза и инвестициите са малко. Колкото повече тимът обаче израстваше, се увеличаваше и бюджетът.

За 4 години стигнахте от втора дивизия до Шампионската лига. Това е нещо невероятно. Дори не съм си представял, че ще стигнем до елита, когато бяхме в третото ниво на футбола.

Гледат ли вече на вас в България като на голям отбор?

Имаме известен проблем в това отношение. Точно затова загубихме и от Левски. Отборът е изморен и мисли предимно за Европа. Освен това всички съперници играят на 150% от възможностите си срещу нас. В България да играеш срещу нас е както в Испания да срещнеш Реал или Барса.

Как играчите остават мотивирани тогава?

Те разбират, че титлата от първенството е важна. Освен това догодина знаем, че ще ни бъде по-лесно да влезем в Шампионската лига заради подобрения ни коефициент. Затова е важно да печелим. Коректни сме, но понякога има и глоби.

Глоби?

Да. Инвестирал съм в много неща, но никога преди това не бях инвестирал във футболен клуб. Днес футболът е бизнес като останалите. Разполагаш с продукт, който е важно да можеш да продаваш и ръководиш. Трябва да имаш приходи, но и да можеш да контролираш разходите.

Носи ли ви полза клубът?

Да, имаме сериозна полза.

Имате ли проблем с финансовия феърплей?

Не, никакъв. Не ми допада, когато клубовете го пренебрегват, както когато се случва с богати руснаци или арабски собственици. Ето например ПСЖ. Футболът трябва да бъде чист. Реал продава фланелки и получава солидни приходи. В началото приех да инвестирам, тъй като това бе по-скоро един социален проект, който трябваше да помогне да развитието на едно бедно място в страната. Реновирахме стадиона, направихме база и сега работим по нова. Аз обаче не съм като арабите. Нашите фенове плащат доста скъпи билети, защото този клуб е за тях, но и те трябва да помагат в издръжката му. Същото е и с фланелките. Като цяло балансът ни във финансово отношение е много добър.

Това ще ви позволили да инвестирате повече във футболисти?

Мога да купя един играч за 4 или 5 милиона. Докъде обаче ще ни отведе това? Става въпрос за нещо временно. Аз не искам клубът да зависи от моя бизнес, а да се развива и расте малко по малко.

Харесвате ли испанския футбол?

Много. През последните години наши треньори бяха на стаж в Барса, Виляреал и Еспаньол, за да видят как се работи в тези клубове. Опитваме се да имитираме испанския модел и затова стилът ни е подобен и искаме да задържаме топката.

И срещу Реал ли ще играете така?

Да. Да можем да се изправим срещу най-големите е чест и гордост за нас. Ще бъде празник. Хората, които ще дойдат на стадиона, ще се радват на наша победа, но все пак знаем, че срещу себе си имаме галактически отбор.

Прогноза?

2:2.
 

Още спортни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
9
 
5
 
! Отговори
XAXAXA преди 9 години
Успех ЛОДОКОРЕЦ...2 на 2 ХАХАХАХАХА спрете да си въобразявате че сте национален отбор...харесват ви като биете - после - КРЕНВИРШ... успокойте се малко че ставате като депутатите - навирени без покритие
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ъхъ,нема да стане.че ни тупат като брашнян чувал.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви са тия портрети на ловна тематика зад Домсусчиев?Да не би и той да обикаля по сафарита като Пенчо Кубадински !?!?
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя па Домузчиевия, направо се изказа с това 2:2 Ще ги изнесат като малка гара, а на него равен му се иска ...Поне гол ако вкарат пак е добре
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да излъжа, ако кажа че ми се иска, но няма и да излъжа, ако кажа, че не вярвам. Просто Реал са от друго измерение.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Taka ще им го набучи роналдо, че по-добре да не влизат на терена. Служебното 3 : 0 е по-добре от 5 :0
7
10
 
10
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Киро,Киро колко си абен куфражист.Създал 5 работни, па унищожил поминък за 500 че и 5000!!Чети малко, интересувай се!!!
6
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изкуствен клуб съставен с футболисти от джунглите и горите на Южна Америка и Африка.
5
2
 
14
 
! Отговори
СТОЛИЧАН СОФИЯНСКИ преди 9 години
"Гладна кокошка,просо сънува." Но все пак,успех!
4
8
 
7
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Киро гелата да каже тия корабостроителници за колко 5 ойро му ги хариза Стани Шеф??Ще дойде Видовден ще се търси сметка и тогава отбора от "Долината на широките ***" ще се превърне във 2-ри "Литекс"!!!И ще се борят за оставане!!!
3
4
 
20
 
! Отговори
optimist преди 9 години
Успех, мачкайте!
2
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лудогорец нямат юноши а само купуват чужденци и така добре печелят само брокери на футболисти.
1
10
 
15
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Амфетата много па разговорлив стана,като помириса кирливата лига на късмет!!!

Спонсорирани публикации