Най-богатите станаха още по-богати през 2014 г.

Бил Гейтс все още е най-заможен, следват Уорън Бъфет и Карлос Слим
Обновена: 5 яну 2015 14:08 | 30 дек 2014 10:56, Елена Кирилова
26
Най-богатите станаха още по-богати през 2014 г.
Снимка: Reuters

Най-богатите хора в света са станали още по-богати през 2014 г., добавяйки 92 млрд. долара към колективното си богатство, на фона на спада в цените на петрола и геополитическата нестабилност, пише Bloomberg.

Нетното богатство на 400-те най-заможни милиардери към 29-и декември 2014 г. възлиза на 4,1 трлн. долара според Bloomberg Billionaires Index.

Най-голям принос към тази сума има Джак Ма, съоснователят на най-голямата китайска компания за онлайн търговия Alibaba Group Holding. Ма е бивш учител по английски език, който е стартирал компанията си в своя апартамент през 1999 г.

През тази година той добави 25,1 млрд. долара към своето състояние, благодарение на поскъпването на акциите на Alibaba с 56% от септември, когато компанията се листна на борсата в Ню Йорк. 50-годишният Ма разполага с богатство в размер на 28,7 млрд. долара, благодарение на което надмина Ли Кашин, превръщайки се в най-богатия човек в Азия.

Двама от другите големи печеливши тази година са Уорън Бъфет и Марк Зукърбърг. Бъфет добави 13,7 млрд. долара към нетното си богатство, след като акциите на компанията му скочиха с 28%.

Бъфет изпревари мексиканския милиардер Карлос Слим и на 5 декември се превърна във вторият най-богат човек в света. Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс е добавил 9,1 млрд. долара към състоянието си през 2014 г. Той остава най-богатият човек на Земята със своите 87,6 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг е събрал 10,6 млрд. долара през тази година. През 2014 г. социалната мрежа отбелязва успехи в сферата на мобилните услуги, радвайки се на процъфтяването на мобилната реклама и маркетингови инициативи, свързани с приложения и видео. Придобиването на Instagram през 2012 г. пък сега се отплаща щедро. Според анализатор на Citigpoup приложението за споделяне на снимки е достигнало стойност от 35 млрд. долара. Припомняме, че Facebook го придоби срещу 1 млрд. долара.

Още новини за стил четата в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 9 години
Миналата година също липсваха най богатите световни лидери и не само тук почти по всички издания тук липсват Банкери, Шейхове и много други покрай тяхСтатията би трябвало да има друго име например НАЙ_БОГАТИТЕ БИЗНЕСМЕНИ В СВЕТА който в сравнение с другите по богати са си пълни Мишки
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 22Написал си поредните пропагандни глупости за ГМО, които обикновено се говорят в САЩ. Влез в Гугъл и напиши думичката МОНСАНТО. После хубаво прочети какво пише и си направи изводите.
13
6
 
6
 
! Отговори
prokurora преди 9 години
Бил Гейц е един масов убиец. Дава 4 милиарда всяка година за масови убийства в Африка под формата на благотворителност за ваксини. Самият той има редица интервюта, в което изразява мнението, че човечеството се нуждае от депопулация и беше съден многократно за монополизъм.
12
1
 
4
 
! Отговори
Victimized преди 9 години
''there is enough for everyone's need but not for everyone's greed''
11
1
 
3
 
! Отговори
Криз преди 9 години
Ей добре им се отрази на богатите тази криза.....
10
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бедността не е затова, че не можем да нахраним бедните, а затова, че не можем да нахраним богатите.
9
3
 
10
 
! Отговори
Ив преди 9 години
Има богати и богати. Има безскрупулни богаташи, които биха минали през трупове за да имат пари. Има и обикновени хора стартирали честен бизнес, които впоследствие чрез умни и пресметливи ходове са развили скорострелно. И продължават да са честни. Не всички богати ламтят за жени, коли и т.н. Омръзнало ми е вече да чета такива коментари. Истински богатия човек има акъл в главата и знае как да превърне този акъл в пари, с които да награди себе си за труда си, и семейството си за подкрепата.
8
1
 
10
 
! Отговори
Мотиката преди 9 години
В бъдеще най-полезните хора ще са производителите на истинска храна. Най-богатите се хранят с такава. Но и всички други хора заслужават такава.
7
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
60-70 % данък върху офшорките и ще има пари за цяла Източна Европа и Африка.
6
4
 
13
 
! Отговори
и к'во ??? преди 9 години
Един рапър ( T.I. ) направи откровенно признание преди години.Запитан с какво се промени животът му след милионите продадени албуми,той каза :- Само вида на храната,която ям.Жените,мръсните далавери,наркотиците,безсънните нощи,яхтите,партитата ,завистливите комшии са си все тук.
5
6
 
16
 
! Отговори
Кво напрайха тея преди 9 години
Богатите крадат от бедните и създават войни, от времето на римската империя досега е така, така и ще бъде.
4
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който иска е постига , който завидва и реве е винаге ще реве :)
3
1
 
8
 
! Отговори
Тръба преди 9 години
''произвеждайки нещо полезно за човечеството''Аз също смятам, че произвежда НЕЩО полезно за човечеството и живота на планетата.
2
6
 
8
 
! Отговори
saki преди 9 години
Тия живеят в такъв лукс ,че направо свят ми се завива. За тях няма невъзможни неща. Най големите яхти , най големите имения, пътувания, най красивите жени и т.н..
1
5
 
36
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Бил Гейтс е един от хората, които са изкарали богатството си не само с честен труд, но и произвеждайки нещо полезно за човечеството.