Какви са причините Швейцария да не вярва в еврото?

Есперти: Валутният курс на еврото спрямо франка да достигне паритет
Обновена: 16 яну 2015 14:02 | 16 яну 2015 10:47, Бойчо Попов
23
Какви са причините Швейцария да не вярва в еврото?
Снимка: архив Ройтерс

В продължение на три години Швейцарската национална банка (SNB) успяваше чрез сериозни по обем покупки на чуждестранна валута да ограничава поскъпването на швейцарския франк. Банката защитаваше тази своя политика със зъби и нокти. Едва преди седмица тя опроверга всяко съмнение, че няма да продължи да следва тази политика и в бъдеще.

Но сега, сякаш за една нощ, всичко се промени. Обвързаността към еврото бе отменена, а валутният курс на франка експлоадира. Валутните и финансовите пазари в цяла Европа бяха хванати неподготвени и попаднаха в силна турбуленция. Но защо SNB предприе този ход? Какво означава той? Какво ще се случи? Германският Die Welt дава някои от отговорите.

Защо се стигна до тук?

Официално SNB обосновава стъпката с това, че положението през последните три години се е подобрило и франкът вече не е силно надценен, а швейцарската икономика е свикнала с високия курс. Следователно и по-нататъшно поскъпване би било поносимо. Но това изглежда е само половината от истината.

В действителност обвързването към еврото става все по-скъпо. Защото откакто Европейската централна банка (ЕЦБ) заигра с идеята за закупуване на държавни облигации, стойността на единната валута се свлича. Швейцария трябва да купува все повече евро, за да стабилизира курса. С това се покачват и рисковете за баланса на централната банка. А това щеше да ескалира още повече, ако на 22 януари ЕЦБ стартира програмата си за изкупуване на облигации.

„На швейцарските парични власти изглежда им писна и прибегнаха до този ход, преди техните колеги във Франкфурт да приложат широкообхватната програма за изкупуване на облигации", казва Сьорен Хетлер, валутен експерт от DZ Bank.

Каква роля играе „златната инициатива“ за решението?

В края на ноември швейцарците гласуваха на референдум по въпроса дали SNB трябва да държи 20 на сто от активите в баланса си в злато. Мнозинството отхвърли предложението, но една четвърт гласува за него.

В този вот се изразява голямата загриженост, която все повече швейцарци изпитват предвид спадащия баланс на SNB, която досега изкупуваше масово евро, за да поддържа обменния курс на франка. Институцията отбелязва, че одобрението сред населението към тази политика спада все повече и повече.

Защо франкът е толкова силен?

Франкът поскъпва преди всичко, защото инвеститорите продължават да вкарват парите си в Цюрих или Женева. И това се случва, въпреки че лихвата по овърнайт депозитите вече е -0,75 на сто. През последните години обаче швейцарската валута се превърна в сигурно убежище за целия финансов свят.

И тъй като повечето инвеститори и без това очакват дефлация, това оправдава донякъде евентуалната малка загуба, предизвикана от тези негативни лихвени проценти. В това на практика вярва и целият финансов свят. Ако все пак един ден трендът се обърне, това може да е лоша изненада за мнозина.

Какво значи това за еврото?

Повечето експерти очакват, че през следващите седмици еврото ще продължи да отстъпва, и то не само спрямо франка. Това важи особено, ако наистина ЕЦБ започне да купува масово държавни облигации и по този начин смекчи допълнително паричната си политика.

Някои експерти очакват валутният курс спрямо франка да достигне паритет – едно евро да се разменя за един франк. Но и курсът на еврото спрямо долара ще продължи да пада. Защото досега SNB купуваше масивно евро, за да подържа курса. Сега това изискване отпада, и по този начин ще се повиши натискът над единната европейска валута.

Какви последици ще има това за швейцарската икономика

Повечето компании и инвеститори са напълно изненадани от решението на SNB. Особено компаниите износителки, които изнасят много в еврозоната и през миналите три години разчитаха на сравнително стабилен валутен курс, сега ще са доста засегнати: ако франкът продължи да поскъпва, техните продукти ще поскъпват значително в чужбина.

Ето защо някои швейцарски бизнес асоциации вече бият тревога. Сега някои експерти дори не изключват преместване на цели концерни в други европейски страни. В допълнение паричният шок вероятно ще означава и допълнителна спирачка за икономическия растеж – в крайна сметка еврозоната е най-големият търговски партньор на Швейцария.

Така се покачва и рискът от изпадане в рецесия. Силният спад на цените на петрола заедно със скоростното поскъпване на франка крие „голям риск от дефлация“, предупреди германската Deutsche AWM, инвестиционната дъщерна компания на Deutsche Bank.

Ще поскъпнат ли швейцарските продукти?

По принцип – да, въпреки че това си зависи и от бранша и от глобалната среда. Особено онези фирми, които произвеждат изключително в Швейцария, ще трябва да увеличат цените си, за да ограничат валутните си загуби.

Как се отрази това на борсата?

В Швейцария местният бенчмарк SMI се срина с 8,67% в четвъртък.

Акциите на швейцарските износители като Swatch Group или Cie. Financière Richemont се обезцениха на борсата в Цюрих с повече от 15 на сто. С изключение на телекомуникационния концерн Swisscom всички стойности на SMI се сринаха масово. „Този ход на SNB е цунами за икономиката на износа и туризма, а в крайна сметка и за цялата страна", пише изпълнителният директор на Swatch Ник Хайек. „Аз просто нямам думи".  

Повече международни икономически новини можете да откриете в Investor.bg.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
5
 
! Отговори
Ганя Балкански преди 7 години
-Причината е, че все още са, сравнително наред с главите си.
15
1
 
2
 
! Отговори
az tam преди 7 години
А помислете и за хората с кредити във франкове ... Пощенска масово ги даваха такива допреди години *** ....
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички чакат Юнкер да пусне нови печатници за евра, което веднага ще оскъпи франка освен ако швейцарската банка не печати повече франкове и не вдигне още космическите цени на имотите в Швейцария.
13
0
 
11
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Да не забравяме, че Швейцария е нарочна държава, в която най-богатите да си държат парите!
12
0
 
12
 
! Отговори
еврото е добре преди 7 години
Добрата новина е, че част от производството на Швейцария ще се изнесе в ЕС, иначе стоките им стават трудно продаваеми, защото ще станат прекалено скъпи. А от това печели Европа - нови фирми, нови работни места. Евтиното евро допълнително ще стимулира този процес.
11
0
 
14
 
! Отговори
2013 преди 7 години
Не им стигнаха силите да поддържат валутния курс фиксиран на 1.20 франка за евро. Дори и швейцарската централна банка не е всемогъща. Но това е лошо най-вече за самата Швейцария - имам чувството обаче че доста хора не го разбират тук. Еврозоната е огромен пазар сам по себе си - 330 милиона души. Швейцария със 8 милиона зависи много от износа, който ще пострада.
10
0
 
15
 
! Отговори
еврото е добре преди 7 години
До това води политиката на *** умници. Еврото се срути и всички, свързани с него, обедняваме здраво.--Обезценяването на еврото спрямо долара е добра новина. Това ще активира европейската икономика. Япония, Китай и т.н. се мъчат изкуствено да поддържан нисък курс спрямо долара, тъй като това стимулира вътрешното производство и експорта. През следващите няколко години икономиката на Швейцария ще се сгърчи и производството и експорта ще намалеят, а стоките им ще станат прекалено скъпи.
9
1
 
3
 
! Отговори
M преди 7 години
Бойчо, не е лошо да се върнеш в някой от по-началните класове, че с правописа явно си имаш проблеми. Достатъчно е да спомена само "експлоАдирам" и мисля, че не е нужно да търся повече примери.
8
3
 
16
 
! Отговори
До №7 преди 7 години
"Англия и Швейцария не вярват в еврото пък ние защото сме *** народ вярваме"Бе, че сме прости е ясно.Ама и когато братята АМРИКАНЦИ ни го нахулят и заповядат ........................................
7
0
 
27
 
! Отговори
Левро 1,96 преди 7 години
Ние така или иначе сме въвели еврото, но маскирано като лев, тъй като сме във валутен борд и каквото и да се случи с еврото, автоматично се случва и с лева.
6
3
 
13
 
! Отговори
Силните преди 7 години
Британската лира се върти около 2,50 лв.На полето на силните са бр.лира и еврото.Другите нас по-слабо ни вълнуват.Едно е да имаш 10 000 паунда,друго е 10 000 долара.Къде е Кралицата,къде е Дедо Сам ?
5
3
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Англия и Швейцария не вярват в еврото пък ние защото сме *** народ вярваме
4
2
 
16
 
! Отговори
Прост преди 7 години
Единствено евреите обедняват, което ЛИЧНО на мене ми харесва!
3
2
 
20
 
! Отговори
ахахаха преди 7 години
Спокойно всичко ще си дойде на мястото Ще има флуктуации ,после пазара ще намери равновесната си точка Къде е Горанов сега с въвеждането на еврото мухахаха За съжаление и управляват ******
2
1
 
23
 
! Отговори
ceci_ преди 7 години
Аз малко се изненадах, но за момента са се обезценили и шведската и норвежката валута, казват с около 25-30%
1
11
 
43
 
! Отговори
Бирено шкембе преди 7 години
Радвахте ли се че рублата се обезценява?Мислехте ли си че няма да има последствия?Помислете отново.

Спонсорирани публикации