Обама доволен, икономиката на Русия на пух и прах

Големите не могат да тиранизират малките, заяви той в реч
Обновена: 21 яну 2015 14:05 | 21 яну 2015 07:00, Александър Попов
599
Обама доволен, икономиката на Русия на пух и прах
Снимка: Reuters

САЩ застават твърдо зад принципа, че по-големите държави не може да тиранизират по-малките, противопоставяйки се на руската агресия, подкрепяйки украинската демокрация и вдъхвайки увереност на съюзниците си в НАТО. Това заяви американският президент Барак Обама пред американския Конгрес, цитиран от агенция Ройтерс, която публикува пълния текст на годишната му реч "За състоянието на съюза".

"Миналата година, докато работехме здраво по налагането на санкции, заедно с нашите съюзници, някои изказаха предположението, че агресията на г-н Путин е ловка демонстрация на стратегия и сила. Е, днес Америка е тази, която е силна и единна със своите съюзници, докато Русия е изолирана, а икономиката й е на пух и прах", каза Обама и допълни, че това е показателно за начина, по който Америка предвожда - не с гръм и трясък, а с непоклатима решителност.

Западните сили обвиниха многократно Русия, че активно се намесва в украинската криза с анексирането на Крим, с изпращането на подкрепления и оръжейни доставки за бунтовниците в Източна Украйна - нещо, което Москва категорично отрича, припомни Франс прес.

Подложена на западни санкции и спадане на цените на петрола, руската валута се обезцени с 41 процента спрямо долара през 2014 г. и с около 16 процента от началото на тази година.

Междувременно Обама призова Конгреса да приеме резолюция за използване на сила срещу групировката "Ислямска държава".

САЩ и техните партньори ще победят "Ислямска държава", но това ще отнеме време, допълни президентът. Той изрази солидарност с всички жертви на терористичните атаки срещу училище в Пакистан и по улиците на Париж.

"Ще продължим да преследваме терористите и да унищожаваме техните мрежи. Запазваме си правото да действаме едностранно - нещо, което не сме спирали да правим, откакто бях избран, за да елиминираме терористи, които представляват непосредствена заплаха за нас и нашите съюзници", каза президентът пред Конгреса.

В речта си той бе категоричен, че Америка навлиза в нов етап от своето икономическо възстановяване и тази вечер отгръща нова страница.

"Изминаха петнайсет години от началото на новия век. Петнайсет години, които започнаха с терор, който достигна бреговете ни. Които продължиха с ново поколение, което води две дълги и скъпоструващи войни, в които станахме свидетели на жестока рецесия, разпространила се в нашата страна и по света. Тази вечер, след година на голям напредък за Америка, нашата икономика расте и създава работни места с най-бързото темпо от 1999 година. Нивото ни на безработица сега е по-ниско отпреди финансовата криза. Сянката на кризата премина и Състоянието на съюза е солидно. В този момент - с растяща икономика, свиващи се дефицити, оживление в промишлеността и бум в производството на енергия се надигнахме от рецесията по-свободни да напишем собственото си бъдеще от всяка друга държава не Земята. Сега зависи от нас да изберем кои искаме да бъдем през следващите 15 години и през идните десетилетия", допълни американският президент.

Президентът на САЩ Барак Обама призова Конгреса да вдигне икономическото ембарго, наложено на Куба - още един признак за историческото сближаване между двете страни.

"Тази година Конгресът трябва да започне работа по слагане на край на ембаргото, което Вашингтон наложи на Хавана преди повече от половин век. Щом това, което правим, не работи 50 години, време е да опитаме нещо ново. Промяната на политиката ни към Куба има потенциал да сложи край на една епоха на недоверие в нашето полукълбо", каза още Обама пред Конгреса.

Той допълни, че няма да спре с усилията си да закрие затвора в американската база Гуантанамо в Куба, за което пое ангажимент в началото на първия си мандат.

(БТА)

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


599
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
17
 
7
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До АнонименПоздрав до всички антипутинисти и антирашисти по случай началото на края на Путинистка Русия !Скоро рублата ще стане 200 за долар !Борбата беше тежка,много хора загинаха в братска Украина,но вече е ясно че победата е наша !Вечна слава на героите паднали и за нашта свобода ! Слава Украини !!!
282
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алоу - този от снимката! Най- довре се смее този, който го прави последен.
281
3
 
8
 
! Отговори
BG преди 9 години
Виж ти, какво значи излиза - че децата на комунистите били прозападно настроени ?!?! Че даже били "гадни капиталисти" :)))) Е... си комунистическото възпитание !Какво се оказва бе другари, че вашите собствени деца са ви е.... майката !!! Ама то това си го знаем оттдавна - децата на другарите от политбюро се в "гнилия запад" и корекомите ходеха :))) Сергейчо Станишев - завършил АНГЛИЙСКА гимназия :))))) Сега, "жертва се милия" в "гадния" капиталистически Бюксел, мъчи се, мъчииии :))))
280
4
 
16
 
! Отговори
gogo преди 9 години
Интересно, че това го казва президентът на държава, която е въвлечена във 74 различни войни в момента: globalresearch.ca/u-s-currently-fighting-74-different-wars-and-many-more-covert-wars/5334676
279
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Внешний долг России упал на 130 миллиардов долларов......Долг органов госуправления снизился с 61,7 до 41,5 миллиарда долларов, долги бывшего СССР упали с 2,01 до 1,77 миллиарда. ЦБ должен 10,4 миллиарда (год назад почти 16 миллиардов), банки 171,1 миллиарда (годом ранее 214,4 миллиарда). Долг российских компаний перед внешними кредиторами упал за год с 436,8 до 376,5 миллиарда долларов.меньше долгов, больше свободы. А то некоторые кричат о скором дефолте России, ага... счаззз...
278
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Икономиката на Русия е на смазана! Фактите са си факти!Жалката *** Русия ще страда още дълго заради агресията си и тероризма в чужди държави!
277
7
 
31
 
! Отговори
aaa преди 9 години
Безумни човече,този на снимката,дано Бог се смили над теб и ти даде мъдрост,че поне на хартия си лидер на една голяма страна,която заради безумци като теб рано или късно ще се сгромоляса.Лошото е ,че ще повлече и много други след себе си.
276
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Умът ми не го побира това лицемерие и арогантна лъжа! По същия начин са изтребили индианците. Имат опита и уменията. Да видим дали руснаците ще се окажат първия народ и руската империя, първата империя, при които тази стратегия няма да проработи. Лъщящите *** на поклонниците на силните на деня не са важни в случая. Развоя на нещата касае живота под това слънце, а не децата на комунисти, които са демократи по собствен избор. Такива винаги е имало.
275
3
 
37
 
! Отговори
морски преди 9 години
Въздух под налягане!Шистовия балон на САЩ ще се спука всеки момент,щата Ню Йорк вече забрани добива на шистов газ,при ниските цени на петрол и газ шистовите компаний отдавна работят на загуба и са пред фалит.Фирми за производство на машини и оборудване за нефтодобива нямат поръчки от месеци....Растежа на щатската икономика е само в главата на обама.
274
8
 
3
 
! Отговори
BG преди 9 години
Другарите, дето плюете по "Еврогейския" съюз - нещо забравихте ли че вашия собствен водач със звучното "българско" име Сергей Станишев е настоящ ЕВРОДЕПУТАТ :)))))))))))))))))))))Пък вчера по новините казаха че рейтинга му в парламента е на дъното :)))))))))))))))Бас ловя че на повече от половината от пишещите тук куманоиди, децата им са в "гнилия запад" и най - редовно получават парички от тях ! Ами като нещете ЕС - ей къде е Русия, що не имигрирате ?!?
273
2
 
27
 
! Отговори
Дамм, преди 9 години
"Големите не могат да тиранизират малките", само могат да ги демократизират и да им разгонват фамилиите.
272
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
икономиката на Русия на пух и прахмиротворец, докато се хвали с всичка сила, сигурно не е обърнало внимание, че 60% от добиващите шистов газ и нефт ресурси в САЩ са замразени, а 20% от тях вече фалираха.Държавния дълг на САЩ е най-големия, който съществува на земята. Икономиката им се оживи от пускането на печатницата за тоалетна хартия (долари, непокрити с никаква стойност) и машинации около фючърсите за нефтепродукти. Обаче до 3 г се очаква катастрофален икономически срив в САЩ
271
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И това кой да го каже, вземете се огледайте малко във вашата НАЙ-ВЕЛИКА ДЕМОКРАЦИЯ, колко конфликти започнахте в последните 20 години? колко хора и народи погубихте за да запазите начина си на живот и да задоволите алчността си? А за терора върху Украйна, кой плащаше за безредици на майданчето Русия ли? не мисля!!!
270
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Веднъж завинаги разберете едно.Голяма част от русофилите мразят комунизма!Може би над 90℅ от русофобите и евроатлантиците всъщност са бивши комунисти и техни синове!Ако изобщо има бивши!Опитвате да скриете комунистическите си муцуни зад еврогейщината!
269
1
 
1
 
! Отговори
до 338 преди 9 години
До 338Като чета как се изказваш и ти не си много по умен, просто си в другата крайност.Ако искаш да ме опровергаеш обясни малко по подробно за ядрената енергетика.
268
6
 
3
 
! Отговори
BG преди 9 години
Винаги ще продължавам да се учудвам на изказвания за "ционистите, хазарите и прочее" - от хора наричащи себе си АНТИФАШИСТИ !!!!Както се казва КОМУНИЗЪМ и РУСОФИЛСТВО = ФАШИЗЪМ :))) 348 - само за КАНАС ЮВИГИ АСПАРУХ не говори другарю, щото нали си "православен славянин", пък според братушките ти, оня е "турчин, дето е поробил :))) славяните" - какво русфилите сте се загрижли за паметта му ?!?! Пред народното събрание имаме паметник на чужд цар, а на онзи "***" в ... Стрелча !!!!
267
3
 
20
 
! Отговори
До 338 преди 9 години
Абе ***, стига с тия "опорни точки" бе! "Русия не правела нищо"! Ти акъл въобще имаш ли или просто така си плещиш, от немане какво да правиш? Я по-добре вземи една лопата и *** малко да поработиш, поне да има някаква полза от тебе! Русия сама си прави най-модерното въоръжение, което изисква най-нови технологии, самолети, комбайни, които ги купуват даже краварите, атомната им енергетика е на най-високо ниво и какво ли още не.Но такива *** като тебе, понеже нищо не знаят, не престават да
266
14
 
4
 
! Отговори
n преди 9 години
Като видя руснаци и русофили как се тресат от страх и омраза към Сорос ми иде да се тръшна на земята от смях.Уж велика държава , уж много велики русофили, леви,комунисти, социалисти и прочее ***, а реват на умряло от един унгарски евреин, който вече е почти на 90 г.Смешници и некадърници, освен да си объркат държавите за нищо друго не стават.
265
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
zashto li ne mu vyarvam na tozi.
264
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щях да пропусна, прословутите гении Ран и Ът, познайте сами- хазари ционисти!

Спонсорирани публикации