Основният проблем в енергетиката - липсата на последователност

"Южен поток" не е единствената алтернатива за доставка на газ, смята експерт
Обновена: 22 яну 2015 14:06 | 22 яну 2015 13:06,
17
Основният проблем в енергетиката - липсата на последователност
Снимка: bgonair.bg

Един от основните проблеми в енергетиката у нас е липсата на последователност, заяви в ефира на телевизия Bulgaria on Air Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. Той направи този коментар във връзка с приетата вчера управленска програма на кабинета, в която също са предвидени актуализации и добавяне на нови цели до края на мандата на правителството.

Анализаторът посочи, че енергийните предприятия са с „милиардни обороти“ и не може да липсва предвидимост, защото това намалява инвестициите.

„Инвеститорите не могат да вложат няколко милиарда в някакъв проект, ако смятат, че регулаторната рамка ще се промени на следващия ден и техният проект вече няма да е рентабилен“, допълни той.

В управленската програма е записано и желанието на управляващите проектът „Южен поток“ да бъде реализиран, но много малко хора знаят какво е бъдещето му, като един от тях е руският президент Владимир Путин, смята анализаторът.

За Владимиров „Южен поток“ не трябва да се разглежда като единствената алтернатива на България за доставка на природен газ, защото при този проект има много проблеми, свързани с прозрачността на управлението, съмнения за корупция и проблеми със законодателството на ЕС.

„Южен поток“ беше един от тези проекти, които показа, че в България върховенството на закона не се зачита и има масови практики на неспазване на правилата“, обясни още Мартин Владимиров.

В момента се посочват само ползите от газопровода, но той има и много негативи и главната е, че се запазва зависимостта ни от само един източник, коментира Владимиров.

Той допълни, че се намалява транзитният риск през Украйна, но от друга страна преговорите ще се водят само с руската страна.

Целия разговор чуйте на bgonair.bg


Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Видяхте ми проблема ?Натовските международни войски в България. А в Черно Море чужди кораби !За това тичаха да спират всички проекти ! България се използва като буфер за военни цели .Най бедната , но да си увеличава военните разходи - това е развитието ..
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сложихте КРАЙ на Българската Енергетика !Хванаха ни яко за гушата !
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Центъра за изследване на демокрацията...na dedO vi SoroSH galoshite...
14
0
 
2
 
! Отговори
Като е... преди 9 години
" експерт "- да посочи алтернатива- *** !!!
13
0
 
6
 
! Отговори
На снимката ! преди 9 години
Един от стотиците хиляди нищоправещи с огромни заплати !!! Тези комунисти, тъпите им деца и внуци поставиха на колене България, такава, каквато дори под Турско робство не е била !!! Сбогом ***- чавдарци !!!
12
1
 
2
 
! Отговори
Хуже того нет ! преди 9 години
Россия просыпаеться, но уже очень поздно ! Олигархию уничтожила ее !
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бедна *** БГОтговора на въпроса ви е: което може за Германия, не може за България. На това му се вика - двоен стандарт, плюс лицемерие.
10
2
 
2
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
За това ли единия чисто нов реактор за Белене седи и ръждясва готов с етикетите по него?--Никъде няма никакъв реактор, която стои с етикетите и ръждясва! Нещо си прекалил с пърцуцата!
9
3
 
7
 
! Отговори
бедна тъпа БГ преди 9 години
Интересно, защо Германия няма никакви проблеми с това, че внася газ единствено от Русия и е зависима енергийно от Русия, а за България тога да се супер проблем?! Германия е силна и може да отстоява интересите си, докато БГ е малка смотана държвавица, която американците искат да контролират тотално. И го правят!
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЛТЕРНАТИВАТА Е ТУРСКИ ПОТОК.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Потом хохлам впору будет подвязывать нижнюю челюсть после того, как они ознакомятся с новыми тарифами. Пусть спросят у болгар, эти уже просрали этот свой рынок.любишь Тягнибок, люби и холодок.
6
3
 
3
 
! Отговори
poznato-a?? преди 9 години
Украина совместно с Польшей начинает технические консультации по модернизации украинских ТЭС для их приспособления под все типы угля Что касается денег на реконструкцию станций, то их нет и поляков. Да и кто им даст такой жирный нарез! Деньги на станции, а 100 лямов - пробный шар, пойдут от пиндосов и немцев, которые, в итоге, и захватят теплоэлектрогенерацию на Бандеровщине. Ну а потом... Потом хохлам впору будет подвязывать нижнюю челюсть после того, как они ознакомятся с новыми тарифами. Пу
5
2
 
2
 
! Отговори
до 4ко преди 9 години
За това ли единия чисто нов реактор за Белене седи и ръждясва готов с етикетите по него? За това ли "западни" конкуренти дават 30% по-виоски оферти за проект с 50% плаваща (нефиксирана) цена за оборудване и обслужване на горивото? Русия е най-близо физически, преносът на каквото и да е струва по-малко. Ако не, търси причините за напомпаните цени другаде! Ние ресурси нямаме, за това ги копуваме. Безпочвено лаене по доставчика, обикновенно не води до отстъпки в цената!
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Основният проблем в енергетиката не е липсата на последователност, а постоянното тичане след глупавите руски енергийни проекти. Досега за АЕЦ Белене и Южетн Поток са изхарчени над 5 милиарда лева а насреща няма и един пирон.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв Южен Поток бе Русия ви отряза тотално ! И спира вноса на стоки от България на границата си ( точно по санкциите ).Има Европейски държави с които продължават търговията на някои продукти , но не и с България !То Плевнелиев се побърка да ги напада цяла година . Американците дохдоха , забраниха ЮП и всички се съгласиха !! Сега проблема ще остане Български , защото всеки идва казва ти и си заминава , и разбира се днес е едно, утре друго . И накрая ви изритват от всички големи проекти !
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи ползите нямат значение , негативното е че Газ се доставя от един източник ! Е в един поток от колко източника да се пълни от 5 ми ?Северен Поток са тръби , само за Германия от Русия - от колко източника се пълни ? И при тях ли е негативно ?Абе изперкахте да повтаряте на чуждите нашественици думите - да не сте зависими ?Е нали търгуваш , все от някой ще вземаш газ, защо да не е от най-близкия източник.След България и други държави се накачват ?? На тях ще им казват личе ще бъдат зависим
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голями експерти сте !Продавате интересите на България тотално . И подложихте българския народ на геноцит !

Спонсорирани публикации