Новите центрове на НАТО - опит за силов натиск върху Русия

Руският отговор ще е адекватен, заяви постоянният представител на Москва в НАТО
Обновена: 6 фев 2015 14:05 | 6 фев 2015 11:02, Елка Василева
423
Новите центрове на НАТО -  опит за силов натиск върху Русия
Снимка: архив, Reuters

Приетите в четвъртък от НАТО решения за укрепване на източните граници на пакта променят военно-политическата ситуация в Европа, представляват голям риск за Русия и ще бъдат взети предвид при военното планиране на Русия, заяви постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко.

Министрите на отбраната на страните от НАТО решиха в четвъртък да бъдат създадени шест центъра за командване и управление в България, Румъния, Полша, Латвия, Литва и Естония. Бяха определени съставът и начинът на формиране на група в повишена готовност в състава на силите за реагиране на Алианса, като беше решено силите за реагиране да бъдат увеличени от 13 000 на 30 000 души.

Още по темата

„Ние също така сме обезпокоени, че НАТО последователно изпълнява решенията от срещата на върха в Уелс за защита на източния фланг на Алианс срещу мнима заплаха от изток. На днешното /в четвъртък/ заседание бяха приети някои нови решения, които засилват този негативен за европейската сигурност тренд под формата на военно планиране и и го превъплъщават в желязо“, заяви Грушко пред руски журналисти, цитиран от РИА Новости.

„Ако погледнем съвкупността от военна активност, която се осъществява днес от НАТО, виждаме, че се случват сериозни промени във военно-политическата ситуация, преди всичко на границите на Русия, и това естествено трябва да бъде взето предвид в нашето военно планиране, така че законните интереси на сигурността на Русия да бъдат надеждно обезпечени“, каза Грушко.

Според него става дума за много сериозни промени във военните формирования на НАТО и във военно-политическата обстановка в Европа. „Това представлява голям риск за Русия и става дума за най-безопасния от гледна точка на преки военни заплахи регион. Имам предвид преди всичко Прибалтика“, заяви Грушко.

Той посочи, че поради усилията на НАТО „днес, за съжаление, се създават материални предпоставки този регион да стане регион на военно противостоене“.

Руският дипломат изрази надежда, че „в НАТО няма такива горещи глави, които биха могли да хвърлят такова пряко предизвикателство спрямо Русия“. „Разгръщането на допълнителен военен потенциал по протежение на нашите граници не е нищо друго, освен опит за оказване на силов натиск върху Русия. Това е напълно безперспективно занятие, но във всеки случай нашият отговор ще бъде адекватен“, заяви още Грушко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
както обикновено ние ще си изпатим,защото пак сме от на булката страната и пак сме заложили на бита карта!
36
15
 
40
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До ВАРШАВСКИЯТ ДОГОВОРКак да нямаше... - тя цяла България беше една руска база...
35
8
 
41
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
до don 17Реших да ви ограмотя - теб и тези които те подкрепиха с невежеството си. Крим никога не е бил винаги руски. Бил е част от великата Римска империя ,след това на Византийската империя , след това 300 години е част от Османската империя и чак през 1793 година е включен към Русия. Явно не сте ходили достатъчно на училище. Да не сте от ОНИЯ мургавели.
34
16
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 28Ами то цяла България вече 70 години непрекъснато е военен координационен център на Русия!
33
4
 
54
 
! Отговори
Иларион Пробългарски преди 9 години
"Политическия елит" в България е ненадминат в чуждопоклонничеството си, което е жалко за българите, понеже от това мизеруват в социално-икономически план в държава с полу-колониален статут, с формален северенитет и под чужд протекторат! Самият български народ е "безгласна буква", няма национален инстинкт за самосъхранение, пасивен е, никакво чувство за общност и единение, и за жалост, не умее да се имунизира от глупави "политици"-нихилисти, които безропотно следва, както стадо овце следва овчаря
32
4
 
57
 
! Отговори
ВАРШАВСКИЯТ ДОГОВОР преди 9 години
бе СТРАЖ НА МИРА. В НР БЪЛГАРИЯ НЯМАШЕ бази на СССР. КОЛОНИЗАТОРИТЕ от САЩ строят бази на РОДНА ЗЕМЯ, а млади БЪЛГАРИ воюват за УСА ИНТЕРЕСИ в ИРАК и АФГАНИСТАН. С ПАРИ от бюджета на МО. ВЪН ОТ НАТО ВЕДНАГА. РЕФЕРЕНДУМ - НАЛИ СМЕ ДЕМОКРАЦИЯ или КОЛОНИЯ - това всеки може да си отговори
31
5
 
39
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До Анонимен"Бойко Борисов нагло излъга българските граждани от трибуната на Парламента,че ще има само 50 души в командния център,които само ще си щракали по компютрите.Само ден по-късно вече се говори за 5000 военни"...Говори ли се... - от кой...
30
6
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОГАТО ВОЛЕН СИДЕРОВ ПРЕДИ ВРЕМЕ ГОВОРЕШЕ ,ЧЕ САЩ ГОТВЯТ ВОЙНА С РУСИЯ И,ЧЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ИЗПОЛЗВАНА ЗА ПЛАЦДАРМ ЗА НАПАДЕНИЕ СРЕЩУ РУСИЯ,НОКОЙ НЕ ОБРЪЩАШЕ ВНИМАНИЕ,А *** НЕДОНОСЧЕТА ГО ПЛЮЕХА ,ЧЕ БИЛ(ЛУД),АМА ВСИЧКО КОЕТО КАЗА ВОЛЕН ПРЕДИ, ДНЕС Е ФАКТ.ВЧЕРА ЛИДЕРА НА АТАКА ПРЕДУПРЕДИ ,ЧЕ Е ГОРНА БАНЯ СОФИЙСККО СЕ ПОДГОТВЯ ДИСЛОЦИРАНЕТО НА ТУРСКА ТАНКОВА БРИГАДА,КОЕТО ЩЕ СИ Е НАПРАВО ТУРСКА ОКУПАЦИЯ,А ЩОМ ГО КАЗВА СИДЕРОВ ,ВЕЧЕ АЗ МУ ВЯРВАМ
29
1
 
37
 
! Отговори
Един Българин преди 9 години
До баланссъглаесен! ние сме за разбирателството, не за противостоенето!
28
18
 
38
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Ееееех, как тайно се надяваше *** на Гърция... - но уви, не се получи...
27
9
 
34
 
! Отговори
123 преди 9 години
Taka taka trjbva da se otgovori na ruskata agresia i zaplaha daje sa malko trjbva pobe 20 000 voenni da ima tyk za po sigurno
26
17
 
34
 
! Отговори
демократ преди 9 години
"Новите центрове на НАТО - опит за силов натиск върху Русия"-май другите начини се изчерпаха за спирането на агриесията и инвазията на държавата бензиноколока.Май е време за тоягата.
25
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плаваща база на Русия във Мексиканския залив - ще балансира везните.
24
1
 
67
 
! Отговори
баланс преди 9 години
За да има баланс, предлагам в България да бъде открит и военен координационен център на Русия! До Натовския, за да си пият кафето заедно.
23
2
 
51
 
! Отговори
НА КОБУРГИТЕ преди 9 години
това им коства КОРОНАТА и ГЛАВИТЕ. На сегашните ДУПЕДАВЦА-УСА АГЕНТИ, дето ни управляват ще им коства ПАРИТЕ, ИМОТИТЕ и СВОБОДАТА. НАРОДЕН СЪД и БЕЛЕНЕ-2 ги очаква.
22
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко Борисов нагло излъга българските граждани от трибуната на Парламента,че ще има само 50 души в командния център,които само ще си щракали по компютрите.Само ден по-късно вече се говори за 5000 военни.
21
1
 
75
 
! Отговори
еврогейска работа преди 9 години
Новите центрове на НАТО - доказват че управниците ни се таковат и за без пари!
20
2
 
64
 
! Отговори
НОВОТО РОБСТВО преди 9 години
ЯНИЧАРСКИЯТ КОРПУС набира български момчета за служба на ГОСПОДАРЯ от САЩ
19
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
литва,латвия и естония първи ще отнесът плувката като каракуда на гол червей,после са шараните у софето.по леко ще им се размине на полските мишки.
18
6
 
31
 
! Отговори
ham hum преди 9 години
До donti puk se prodava6 na rusnacite

Спонсорирани публикации