НАТО: Незабавно разполагане на център в България

Пактът утвърди бригада за бързо реагиране от 5000 военни
Обновена: 5 фев 2015 21:29 | 5 фев 2015 19:43, Александър Попов
590
НАТО: Незабавно разполагане на център в България
Снимка: Reuters

НАТО реши днес в България, Румъния, Полша, Латвия, Литва и Естония незабавно да бъдат създадени многонационални командни и контролни центрове на пакта.

Това съобщи на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след края на еднодневното заседание на министрите на отбраната от алианса.

Още по темата

Тези щабове ще бъдат постоянни и ще покажат присъствието на НАТО в посочените държави, се отбелязва в приетите решения.

Щабовете ще подпомагат спешното разгръщане на силите на пакта за бързо реагиране в Източна Европа, ще бъдат в помощ при планирането на съвместната защита, ще съдействат при координацията на многонационалните учения.

НАТО утвърждава обособяването на сухопътна бригада за бързо реагиране, съставена от 5000 военни, готови да се разгърнат в срок до 48 часа. Други 30 000 военни ще осигуряват допълнителните специални сили, които ще бъдат в състояние за намеса в рамките на една седмица от възникването на необходимост - отправянето на заплаха срещу държава от алианса или нападение над нейната територия.

Специалните части ще бъдат годни за действия по суша, въздух и вода.

Начините за финансиране на щабовете и специалните сили ще бъдат изяснени през юни. Очаква се средствата да бъдат осигурени едновременно от отделните държави от пакта и от съюзния бюджет.

Общата цел е обособяването на възможности за реакция при криза, независимо от посоката на нейния произход. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


590
Още по темата: нато
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
358
0
 
0
 
! Отговори
mihail преди 9 години
До историкНе е лъже, наистина го е казал !
357
0
 
0
 
! Отговори
историк преди 9 години
509-дано изсъхне ръката,написала тази чудовищна ЛЪЖА!Да вриш в казана,изчадие адово!АМИН!
356
0
 
4
 
! Отговори
Сороститутка преди 9 години
Ще ги посрещаме май руснаците за 3-ти път с хляб и сол.
355
0
 
4
 
! Отговори
Dragi mi Smehurko преди 9 години
Аи честито. Чужда Армия най- накрая. Аи ся ще видите кон боб яде ли делфин вода пие ли????Ся ще видим данъкоплатците какво ще правим и БСК кой ще и е виновен. Кой ще храним ся??? Както сте разбрали разходите по пребиваването на американците тук са изцяло за наша сметка анадънмооооо??? Твои приятел вече ВЕСЕЛ Патиланчо.....
354
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ангел до Морски
353
0
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 9 години
Аз бих протестирал срещу пасивната политика на САЩ и НАТО относно ИД и ислямизацията на Европа,защото съм за НЕЗАБАВНА МОБИЛИЗАЦИЯ на САЩ и НАТО с цел унищожаване на всички Исламисти и Терористи,провеждане на мащабна военна операция в близкия изток с участите на всички страни членки на НАТО.Ще ме приемете ли на протеста с тези мои възгледи.Повечето хора на земята мислят като мен!!!
352
0
 
1
 
! Отговори
Рор преди 9 години
До морскиЯ обясни, защо пред президентството? Президентът няма власт при тези решения. А-а ясно. *** е последователно про-западен, а Борисов само привидно се нагажда и всъщност с половин уста подкрепя про-руските партии в България - които са горе долу всички.Между другото опити са правени дори от БГ професори в такива сайтове - такава активност и постоянство както в тези коментари е практически невъзможна, ако няма организирани коментатори. По-малка час от хората тук са случайно минаващи.
351
0
 
5
 
! Отговори
Victimized` преди 9 години
България трябваше да е суверенна държава която да участва единствено в икономически пактове с които да си подсигури търговия и развитие на икономиката . ЕС ни вкараха зорлем в съюза , както и НАТО , но знаеха , че в противен случай щяхме да залитнем към Русия . Тежка ни е съдбата на този кръстопът на които ни е територията , никога няма да ни оставят на мира , нито руснаците нито американците . А и нямаме политици които да отстояват твърда позиция , България трябваше да е Швейцария на Балканите!
350
1
 
6
 
! Отговори
морски преди 9 години
На 8.февруари,неделя,от 12ч.на обяд ще има протест пред президентството срещу разполагане на натовски бази у нас.
349
1
 
9
 
! Отговори
морски преди 9 години
Ей,сами си го търсят натовци,после Русия им виновна.Ще гризне дървото алианса,руската армия е превъоръжена и силно мотивирана от събитията във фашистка Украйна.
348
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Захари Стоянов едно времето е казал: Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския.За информация на НЕ-БЪЛГАРИТЕ във форума - това са български национални герои и родолюбци, чийто патриотизъм е извън съмнение.
347
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това дърпане на мечката за опашката ще отвори широко вратите за неща, които нито презокеанците, нито ние сме сънували, меко казано. Важното е българите да вярват, че Бог е българин. И повече от сигурно, че повече от половината - руснак.
346
14
 
2
 
! Отговори
Загрижен преди 9 години
Има тук някой повтарящ едни и същи текстове за референдум за НАТО...Абе, продажник!Знаеш ли кой ти плаща стотинките за да пишеш глупости? Мога да ти споделя - Самата агресорка Русия.Твоите постове са национално предателство! Добре че е нато и ЕС иначе до сега да сме влязъл в СССР с тези национални предателски проекти АБВ БСП ДПС!
345
1
 
7
 
! Отговори
ПИТАЩ преди 9 години
А ЗА НАС К'ЪВ ЩЕ Е КЯРЪТ - НАЕМ НЕЩО, КИНТИ ЩЕ НИ ДАВАТ ЛИ, ЗА ДА ИМАМЕ ЗА СОЦИАЛНА ДЕЙНОСТ И ПОГАСЯВАНЕ НА МНОГОМИЛИАРДНИ ЗАЕМИ ИЛИ ПАК НА АВАНТА, ЩОТО ВИДИТЕ ЛИ Т'ВА СА СВЕТОВНИТЕ ТАРТУРЧЕТА ???
344
3
 
10
 
! Отговори
от Нато преди 9 години
Турихме ли ви го? Вадете сега горещите кестени от огъня (с вашите ръце - за нас).Ще приказвате много!
343
4
 
15
 
! Отговори
Мони Паси преди 9 години
Ще се разплача от кеф, толкова добре ми го набиват големият евроатлантически *** ...
342
4
 
21
 
! Отговори
Бг преди 9 години
Да бе , вярно. Преди не ни питаха дали да влезем, поне сега да ни питат за това. Не Соломон Паси да реве когато ни вкара там, а когато загинаха нашите в Кербала да се хили.
341
5
 
12
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Мда, трябва реакция на "руската агресия"... Вижте колко нагло са си разположили държавата до базите на НАТО!Лошото е, че пак никой не ни пита дали сме съгласни... Пък и да ни питат, надали някой ще реагира... Повечето отговори ще са "Правете каквото знаете и не ме занимавайте с глупости!"Народ, картинка!!!
340
5
 
16
 
! Отговори
ПРЕДЛОЖЕНИЕ преди 9 години
НАесен заедно с изборите и РЕФЕРЕНДУМ за разполагане на центрове и сили на НАТО. Някой събира ли подписи за това ?
339
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КокоДа бе Коко НАТО и САЩ винаги са прави и демократични и говорят истината.Предлог за войната в Ирак бе някакво оръжие за масово поразяване, за войната срещу Либия -хилядите убити от режима на Кадафи. В момента Х. Клинтън я разследва конгреса на САЩ за това че е излъгала за жертвите в Бенгази. Но НОТА и САЩ нападнаха Либия и от цветуща страна с 20 хил.долара доход на глава от населението в момента е в руини и плацдарм на ислямска държава.Така че имаме достатъчно нагледни примери за НАТО.