Новите центрове на НАТО - опит за силов натиск върху Русия

Руският отговор ще е адекватен, заяви постоянният представител на Москва в НАТО
Обновена: 6 фев 2015 14:05 | 6 фев 2015 11:02, Елка Василева
423
Новите центрове на НАТО -  опит за силов натиск върху Русия
Снимка: архив, Reuters

Приетите в четвъртък от НАТО решения за укрепване на източните граници на пакта променят военно-политическата ситуация в Европа, представляват голям риск за Русия и ще бъдат взети предвид при военното планиране на Русия, заяви постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко.

Министрите на отбраната на страните от НАТО решиха в четвъртък да бъдат създадени шест центъра за командване и управление в България, Румъния, Полша, Латвия, Литва и Естония. Бяха определени съставът и начинът на формиране на група в повишена готовност в състава на силите за реагиране на Алианса, като беше решено силите за реагиране да бъдат увеличени от 13 000 на 30 000 души.

Още по темата

„Ние също така сме обезпокоени, че НАТО последователно изпълнява решенията от срещата на върха в Уелс за защита на източния фланг на Алианс срещу мнима заплаха от изток. На днешното /в четвъртък/ заседание бяха приети някои нови решения, които засилват този негативен за европейската сигурност тренд под формата на военно планиране и и го превъплъщават в желязо“, заяви Грушко пред руски журналисти, цитиран от РИА Новости.

„Ако погледнем съвкупността от военна активност, която се осъществява днес от НАТО, виждаме, че се случват сериозни промени във военно-политическата ситуация, преди всичко на границите на Русия, и това естествено трябва да бъде взето предвид в нашето военно планиране, така че законните интереси на сигурността на Русия да бъдат надеждно обезпечени“, каза Грушко.

Според него става дума за много сериозни промени във военните формирования на НАТО и във военно-политическата обстановка в Европа. „Това представлява голям риск за Русия и става дума за най-безопасния от гледна точка на преки военни заплахи регион. Имам предвид преди всичко Прибалтика“, заяви Грушко.

Той посочи, че поради усилията на НАТО „днес, за съжаление, се създават материални предпоставки този регион да стане регион на военно противостоене“.

Руският дипломат изрази надежда, че „в НАТО няма такива горещи глави, които биха могли да хвърлят такова пряко предизвикателство спрямо Русия“. „Разгръщането на допълнителен военен потенциал по протежение на нашите граници не е нищо друго, освен опит за оказване на силов натиск върху Русия. Това е напълно безперспективно занятие, но във всеки случай нашият отговор ще бъде адекватен“, заяви още Грушко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оланд и Меркел отиват на крака при Новия Господар на Света да просят примирие.
16
22
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре е България да използва Нато да се въоръжи на добра цена - да се договорят за по-ниски цени на техника.И то трябва да се въоръжим от гледна точка на защитни средства - да изградим много добра ПВО - модерна и с високо КПД.Да имаме добра отбранителна артилерия .Както и да закупим нови самолети или 2ра ръка някакви, но модерни. Няколко Eurofightera или примерно Ф16 на по-ниски цени да се договорят, за да можем да пазим адекватно въздушното си пространство.
15
7
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом така казват от Русия,значи това ще стане .руснаците никога не говорят празни приказки,следователно заради продажната изпедерастена ирландска пастирка в президентството,мутрата от СИК Бойко Бехар и заличаното гейче - Дани Митов външния ни министър България стана мишена на страховитите руски балестични ракети.
14
4
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А значи тука ще е източния фронт...
13
7
 
63
 
! Отговори
don преди 9 години
До ИСТ защо не говориш за окопуцията от страна на Туция над Кипър.Крим е бил Рускси , за него войни са водили с турция и винаги ще бъде Руски.Жалко за такива продажници като Вас където историята не знаете.Готовисте да се продадете на Аремиканците за сметка на странта си и народа.Дано господ ви прости просдтотията
12
27
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Елементарно. Натиск върху Русия с цел икономическото и изтощаване чрез разходи за въоръжение. Така и ще стане. Както е тръгнало, Русия ще стане колония на Китай.
11
2
 
36
 
! Отговори
макето преди 9 години
до 3 Владко на бобец и консерви не ке да изкараш ногоами ракийка винце печено ягне поне огин през войната ке има да изпечеме едно ягне слушай патило токо годин хайдутлук имам само
10
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Литва, Латвия и Естония да се пишат бегали...
9
5
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който нападне Русия напада Китай и С.Корея тежко им ако нещата се задълбочат.
8
3
 
74
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Светът се променя, а ние водим неадекватна политика. Комшиите ни Сърбия, Гърция и Турция почнаха да се заглеждат на Изток и не се знае в един конфликт на коя страна ще са. Това, че Гърция и Турция са в НАТО не значи, че няма да ни прегазят с извинението, че ни пазят. Нещата са много сериозни, а ние не се учим от грешките си!
7
37
 
41
 
! Отговори
Путлер преди 9 години
Да другарю Грушко. Тя и заплахата към Грузия беше мнима, и последва откъсване на Абхазия и южна Осетия. После и заплахата към Молдова също беше мнима и последва опит за отцепване на Приднестровието. Ама разби разбира се, и последния конфликт с Украйна също е мнима заплаха...И къде е сега Крим? Какво се случва в Донецка и Луганска облясти? Нали така...това са все мними заплахи от Русия!
6
9
 
84
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Ще се "наиграят" тези американци на пазители на реда в света и ще заплят нова война която ще върне човечеството най-малко в Средновековието .Аз не мога да разбера ,толкова ли е трудно за разбиране от някои ,че американците са виновни във всичките преврати,вълнения ,протести ,цветни революции,войни по нашето земно кълбо и не може да има империя която да управля света -историята това показва .САЩ ИСКАТ ДА ИЗПОЛЗВАТ ВСИЧКИТЕ РЕСУРСИ И БОГАТСТВА НА ЗЕМЯТА И ТЕ ДА РАЗПРЕДЕЛЯТ БОГАТСТВАТА НА ЗЕМЯТА.
5
2
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНикой не напада СССР през зимата, но ако се направи на много хитър и нападне през лятото пак е принуден да води решаващите битки през зимата.Те не са Люксембург :))))))))))))))))))))))
4
42
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
|Кой говори за нападение и какъв СССР бе ?Бягай в Сибир при твоя вожд Путин.
3
5
 
83
 
! Отговори
Владо преди 9 години
Не е зле да си купите консерви,боб и сухари...нещата не отиват на добре братя :(
2
42
 
41
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Окупацията на Крим и Донбас е миротворческа операция по путински.
1
5
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НИКОЙ НЕ НАПАДА cccp ПРЕЗ ЗИМАТА

Спонсорирани публикации