Радост и цена: 1 година Крим под крилото на Русия

Празненства и концерти отбелязват анексирането
Обновена: 18 мар 2015 14:07 | 18 мар 2015 08:25, Александър Попов
188

Снимка: Reuters

Точно преди една година, на 18 март 2014 г., руският президент Владимир Путин подписа договора за приемане в Руската федерация на Република Крим. Това стана два дни след като на 16 март миналата година 97 процента от жителите на Крим, с преобладаващо рускоезично население, подкрепиха на референдум присъединяването към Руската федерация, напомня агенция Франс прес.

Референдумът, приветстван от Русия, беше определен от Запада като незаконен. Последваха западни санкции срещу руски и кримски представители.

Анексията на Крим от Русия подхрани аспирациите за отцепване на проруските сепаратисти в източния украински район Донбас, отбелязва Франс прес. Там започна въоръжени конфликт, който по последни данни е отнел живота на 6000 души.

Днешният ден в Крим е обявен за неработен. Тържествата за присъединяването на полуострова започнаха още от 16 март. Днес в Москва ще има и голям концерт. Той ще се състои близо до Кремъл и ще е под надслова "Ние всички сме заедно".

Крим, който е силно зависим от Украйна за водата и електричеството си, не разполага с никаква сухопътна връзка с Русия и има проблеми със снабдяването с храни. До Русия жителите на Крим сега стигат само с ферибот, когато времето позволява.

Въпреки това 82 процента от кримчаните подкрепят присъединяването към Русия, според социологическо допитване, публикувано през февруари, посочва Франс прес.

Преди година анексията на Крим беше приветствана в Русия, където мнозина смятаха за грешка административното присъединяване на полуострова към Украйна, извършено от съветския лидер Никита Хрушчов през 1954 г., отбелязва БТА.

Решението на Путин да анексира Крим към Русия позволи на руския президент да се радва на рекордно високо обществено доверие. Според неотдавнашни допитвания то достига около 90 процента, посочва Франс прес.

Но заради наложените на Москва западни санкции в Русия се надигат гласове дали цената за присъединяването на Крим не е прекалено висока.

"Крим си е наш, разбира се, но колко време ще трябва да плащаме цената за това и колко нули ще има накрая на сметката. Дори Путин не може да отговори на този въпрос", написа в. "Московски комсомолец".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това не е анексиране, а присъединяване към Русия поискано чрез референдум от народа на Крим. Хайде да бъдем точни и да не манипулираме! След като такъва референдум се призна за Косово, всяка една част от територията на друга държава може да направи това, което направи Косово.
41
9
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
"Затова, през 1954 г., Кримската област е предадена на Украйна със следната формулировка: Като се има предвид общият характер на икономиката, териториалната близост и тесните икономически и културни връзки между Кримската област и Украинската ССР. Така на 25 януари 1954 на заседание на Президиума на ЦК на КПСС (председателствана от Георгий Маленков[7][8]) е одобрен проект на постановление на Президиума на Върховния съвет на СССР за прехвърлянето на Кримската област на РСФСР в състава на Украин
40
10
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
"Съвременните историци обаче твърдят, че това твърдение не е съвсем вярно[5]. Според някои украински изследователи, предаването на Крим на Украйна е била необходима мярка, поради трудната икономическа ситуация на полуострова, причинена от унищоженията по време на Втората световна война и недостигът на работна сила след депортацията на кримските татари[6], тъй като преселниците на полуострова от руските региони не притежавали умения за земеделие в степните райони на Крим. "
39
9
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
"През 1954 г. Кримският полуостров е предаден в състава на Украинската ССР. Широко разпространено е вярването, че това е станало по инициатива на съветския ръководител Никита Хрушчов в името на дружбата между народите на СССР, като награда за украинското участие и жертви във Втората световна война, както и по повод на празнуването на 300-годишнината от провеждането на Переяславската рада (Събранието от Переяславъл)."
38
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците остават сплотени зад своя лидер, особено по време на трудни изпитания. Те са оцелели въпреки 25-те млн. загинали при комунизма и 26-те млн. жертви при нацизма. Те успяха да оцелеят при 1800% инфлация през 1992 г., която парализира страната. Те умеят да търпят страданието и не се страхуват от трудностите. Ако тъпите военни и политици бяха прочели Толстой, Пушкин или който и да е друг руски автор, щяха да бъдат по-внимателни в напъните си да дразнят Русия.
37
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Западът, в лицето на САЩ и ЕС се е вживял в ролята на Господ. Те решават къде по света какво е законно и незаконно. Единствения критерии е дали имат сметка или не. Кого ли не окупираxа през вековете, кого ли не колонизираxа. Използваxа природните им ресурси , крадяxа всичко, до което се докопат. А сега се изживяват като ментори на справедливостта.
36
10
 
6
 
! Отговори
Блядко преди 9 години
В Луганската република официално е преустановено изплащането на пенсии!А честито!
35
0
 
6
 
! Отговори
сериозно преди 9 години
В чест на осми март украинските писатели проведоха акция, която определиха като социална инициатива Украйнска книга за украинските ***.Целта на акцията била да се преодолеят предубежденията съществуващи между читателите и съвременните украински писатели, както и да се постигне по-голяма популярност на книгата сред населението.
34
1
 
11
 
! Отговори
Иван Сотиров преди 9 години
До Анонимен Да лъжеше Путин. Но кой са тези който казват истината??? Може би САЩ или Великобритания , най-вероятно сегашното Украйнско правителство е най-добрия пример за искреност , доброжелателност и смирение.
33
2
 
17
 
! Отговори
Hehe преди 9 години
Как се кандидатства за програмките на "демократичните" фондацийки, искам и аз парички, ще плюя по Путин, той е толкова лош дава оръжие на идил като до преди няколко месеца ги наричаше борци за свобода, дай ми парички сорос ще предам и майка си, ако трябва за каузата на "демокрацията". Ще затрия родината си в името на фондацийките, защото съм гаден мазен и с промит моЗък ***.
32
4
 
2
 
! Отговори
до Червонец преди 9 години
За мен също е празник местя си го от ляво
31
6
 
16
 
! Отговори
Червонец преди 9 години
Преди 1 година Крим се върна у дома. Най-искрени поздрави за жителите на полуострова и на цяла Русия!На днешният ден се навършва още една кръгла дата, за която си струва да споменем. Преди 50 години легендарният космонавт, два пъти Герой на Съветския Съюз Алексей Леонов излезе в открития космос. Алексей Леонов е първият човек напуснал космически кораб ("Восход-2") и излязъл в открития космос.
30
6
 
8
 
! Отговори
б преди 9 години
97% ало 97% хората плачат от радост И сащ отричат за украина, Бъркаите с пръчка в г..... на мечката пъп после агресивна била
29
10
 
6
 
! Отговори
До 52 преди 9 години
***, *** отричаше за войниците в зелени униформи по улиците на Крим !! Защо според теб бяха без обозначения ? Не ме карай да търся официалните му изявления
28
7
 
8
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До АнонименДо 33 "Пукайте се ***!България е пълноправен член на ЕС и НАТО!"Ех,де да бяхме пълноправни!За нас само задълженията,а правата и решенията са за други!Подсмърчаме си в ъгъла и каквото ниподхвърлят-това е!Ако надигнем глава-режат ни веднага!Еб.ем ти пълноправието!
27
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е вярно , в русия има референдум ,а резултатите от него се броят по труповете останали след него !!!
26
11
 
8
 
! Отговори
nue преди 9 години
ей че странно заглавие сте тупнали. Май радостта е само в кремъл, но да видим до кога
25
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крим не е Украина.
24
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А УКРАЙНА МИЗЕРИЯ, ПРЕСТЪПНОСТ, МАФИЯ, РАЗПАД, УБИЙСТВА.
23
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Радвайте се сега на руския фашизъм, утре друга песен ще запеете.

Спонсорирани публикации