Радост и цена: 1 година Крим под крилото на Русия

Празненства и концерти отбелязват анексирането
Обновена: 18 мар 2015 14:07 | 18 мар 2015 08:25, Александър Попов
188

Снимка: Reuters

Точно преди една година, на 18 март 2014 г., руският президент Владимир Путин подписа договора за приемане в Руската федерация на Република Крим. Това стана два дни след като на 16 март миналата година 97 процента от жителите на Крим, с преобладаващо рускоезично население, подкрепиха на референдум присъединяването към Руската федерация, напомня агенция Франс прес.

Референдумът, приветстван от Русия, беше определен от Запада като незаконен. Последваха западни санкции срещу руски и кримски представители.

Анексията на Крим от Русия подхрани аспирациите за отцепване на проруските сепаратисти в източния украински район Донбас, отбелязва Франс прес. Там започна въоръжени конфликт, който по последни данни е отнел живота на 6000 души.

Днешният ден в Крим е обявен за неработен. Тържествата за присъединяването на полуострова започнаха още от 16 март. Днес в Москва ще има и голям концерт. Той ще се състои близо до Кремъл и ще е под надслова "Ние всички сме заедно".

Крим, който е силно зависим от Украйна за водата и електричеството си, не разполага с никаква сухопътна връзка с Русия и има проблеми със снабдяването с храни. До Русия жителите на Крим сега стигат само с ферибот, когато времето позволява.

Въпреки това 82 процента от кримчаните подкрепят присъединяването към Русия, според социологическо допитване, публикувано през февруари, посочва Франс прес.

Преди година анексията на Крим беше приветствана в Русия, където мнозина смятаха за грешка административното присъединяване на полуострова към Украйна, извършено от съветския лидер Никита Хрушчов през 1954 г., отбелязва БТА.

Решението на Путин да анексира Крим към Русия позволи на руския президент да се радва на рекордно високо обществено доверие. Според неотдавнашни допитвания то достига около 90 процента, посочва Франс прес.

Но заради наложените на Москва западни санкции в Русия се надигат гласове дали цената за присъединяването на Крим не е прекалено висока.

"Крим си е наш, разбира се, но колко време ще трябва да плащаме цената за това и колко нули ще има накрая на сметката. Дори Путин не може да отговори на този въпрос", написа в. "Московски комсомолец".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
15
 
! Отговори
BrainwashStudio преди 9 години
Сякаш не виждаме как се превърнахме в бунището на ЕС, та чак акъл и загриженост за Крим изразяваме.. Брееейййй!
61
5
 
4
 
! Отговори
Калифорнийска преди 9 години
До сибирскаПразнува спонтанно като у нас навремето нали?Хахахаха
60
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро в Раша ще ядат бомби и ракети и ще пият бензин и нафта
59
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Дядо ПетърКато бързаш толкова, тичай в Донбас!!!
58
0
 
3
 
! Отговори
анонимко преди 9 години
да бе наистина това на третата снимка много е добре :)
57
0
 
1
 
! Отговори
инсп. Стрезов преди 9 години
Уважаеми ***, поне се опитвайте да изглеждате различни в начина си на писане. От пръв поглед се вижда, че Иван и Петър А. са едно също лице
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тръгва нова автобусна линия от България за Крим - билетите безплатни за приятелите на Русия. Както казваше другарят Остап Бендер - бензина от вас, идеите от нас.
55
0
 
6
 
! Отговори
:) преди 9 години
Мацето на 3-тата снимка е супер. Разбирам ги украинците защо се чувстват толкова прецакани :)
54
3
 
16
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Живея в България, но половината ми рода е в Крим(Ялта) . Искам да се обърна само към онези господа, които ту ни раздават на Украйна, ту на Русия. Господа, ние сме хора и ни оставете ние да решим, кое е по добре за нас и децата ни. Стига сте се държали сякаш сме *** в някаква ферма, която ту се чудите кой да я вземел. Все едно вас някой да иска да ви дава на Турция, защото било справедливо, целесъобразно. Замислете се, как се държите спрямо нас !
53
11
 
6
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До сибирска----------Това не е анексиране-това е заграбване.Защо Русия не се сети че Крим е руски когато се иотделяха с Украина 1991 година-да не би да се срамуваше тогава защото Украина имаше ядрени ракети ? Коя перхидролка ще отговори на тоз въпрос ?-коя,коя руска булонка ще се престраши?
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
XORATA, SVOBODATA I DEMOKRACIATA NQMAT CENA, TE SA BEZCENNI ! RUSIA OSVOBODI KRIM OT UKRAINSKO ROBSTVO I TOVA NQMA CENA !
51
0
 
18
 
! Отговори
До 70 преди 9 години
Не, това действително е някаква клиника. Да наричаш един КЪРВАВ ПРЕВРАТ, ГРАЖДАНСКА ВОЙНА С НАРОДА СИ, ГЕНОЦИДА НАД ТОЗИ НАРОД - ДА МУ СПРЕШ ПЕНСИИТЕ КОИТО Е ИЗРАБОТВАЛ 40 ГОДИНИ (ОЩЕ ОТ СЪВЕТСКО ВРЕМЕ), МАЙЧИНСКИ И ЗА ИНВАЛИДИТЕ, ДА ГО ТЕРОРИЗИРАШ и убиваш ВСЕКИ ДЕН, ДА ДОКАРАШ ДЪРЖАВАТА СИ ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА - И ТОВА ДА Е "СПРАВЕДЛИВОСТ И СВОБОДА"???? Имам чувството, че съм се събудил в лудницата!
50
2
 
9
 
! Отговори
До василев 70 преди 9 години
И ти наистина още вярваш на тези приказки????? А въпросчето за това това кой запалва унищожителни войни, отговора вече го знаем от 70 години. Има една държава, която си помисли, че земното кълбо и е бащиния. А колкото до олигарсите, направо ще ме умориш от смях, мисля да те попитам какъв е кървавия потрошенко, яйцето, пастор турчинов, наливайченко, снайпериста парубий , а за коломойски да не говорим -феодала на Днепропетровса област!!!Ти НАИСТИНА ЛИ СИ ТОЛКОВА ***, или за това има друга причина?
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, колко лесно си личат отрепките на човешките същества - ПИТАТ "НА КАКВА ЦЕНА". Ей, заблудени същества - ИМА В ТОЯ СВЯТ НЕЩА, КОИТО НЕ СЕ ИЗМЕРВАТ С ПАРИ, А ОЩЕ ПО-МАЛКО С НУЛИ, ТА БИЛИ ТЕ 1 МИЛИОН. ЗАЩОТО СА СИ НУЛИ!!!И айде най-сетне поместете някоя статия от сериозни, истински руски вестници,а не от жълти, човеконенавистни оплювателски и либерастки изданийца, които руските хора подминават ако не с презрение,а с тихо съчувствие,като към лудите.И на които открито плащат "отвън" за предателст
48
10
 
5
 
! Отговори
Блядко преди 9 години
В Россия закриват обществени болници!А честито!
47
0
 
8
 
! Отговори
До 65-66 преди 9 години
Странно, но ако сте "съвременни" хора, би трябвало да го знаете - да се подиграваш със здравето на хората, да пожелаваш болести и да говориш постоянно за тях е БУМЕРАНГ! Не ви ли е страх бе, недоумки, ВИЕ СИ УНИЩОЖАВАТЕ МОЗЪКА И ПСИХИКАТА. Биополето на черните мисли ПЪРВО ВАС ЩЕ УНИЩОЖИ! ***!
46
3
 
8
 
! Отговори
До 47 преди 9 години
Нали ти е ясно, че парите които взимаш за такива лъжи няма да ти донесат нищо хубаво? Не лекарства, а отрова! А между впрочем да пишеш ОТКРОВЕННИ ЛЪЖИ е даже и подсъдно. С Константиновка пиян укроп сгази жена с две дечица и в отговор хората подпалиха казармите на войниците. НА укропската армия (доколкото това е армия, разбира се). И това ли ще припишете на Путин? Даже командването на "армията" си го призна! Ей, толкова безсилна злоба и злъч, ако си се ухапеш сам, ще си се отровиш.
45
4
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
До ВасилевЖужи да го пратят в Припят за няколко дни и ще се излекува от всички болки.
44
8
 
7
 
! Отговори
иван мазепа преди 9 години
Слава богу, че се отървахме от Крим и Донбас, заедно с 6 млн. руснаци в тях. Не ни трябват *** в ЕС.
43
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И Турция и Гърция са пълноправни членове на НАТО, но когато Турция окупира половината Кипър НАТО пръста си не мръдна. Умрял е НАТО да ни защитава от някого.

Спонсорирани публикации