Експериментът в Dnes.bg: Дебнат ни светофари-убийци

Защо пешеходецът в София трябва да се превръща в лекоатлет?
Обновена: 4 май 2016 16:07 | 2 апр 2015 09:00, Александър Попов
88
Експериментът в Dnes.bg: Дебнат ни светофари-убийци
Снимка: Dnes.bg

В началото на годината в столицата се разигра трагедия на столичния булевард "Ситняково", когато лекари бяха прегазени от мотриса. Като една от предпоставките за тежкия инцидент бе светофара пред мол "Сердика" - зеленият сигнал по дългата отсечка на пешеходната пътека е недостатъчен, за да бъде премината със спокоен ход.

След случая кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди на Постоянната комисия по организация и безопасност на движението да направи преглед на продължителността на зелената светлина на пешеходните светофари в София. Целта - да се гарантира безопасността на пешеходците. Датата беше 3 февруари.

Тази седмица в Експериментът на Dnes.bg... ще покажем дали наистина е имало синхронизация, или пак се е действало на парче. Нашият читател Виктор Желязков ни сигнализира, че зелената светлина на светофара на кръстовището на булевардите "Н. Вапцаров" и "Черни връх" е твърде кратка.

"За да пресечеш без да нарушиш правилника трябва да наложиш темпо на спортист. Представете си ако трябва да пресече възрастен човек - ще стигне не повече от средата", пише г-н Желязков.

Решихме да проверим на място, ето и резултата:

Оказа се, че на нормален ход няма как да пресечеш, шофьорите започват да свирят с клаксоните. Трябва ли да стане и тук трагедия, за да се синхронизират всички пешеходни светофари?

За някои хора може това да е маловажен проблем, но в крайна сметка от него ни зависи живота. Дано проявената немърливост не доведе до нов инцидент. Защото оправданията тогава ще бъдат неприемливи...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
14
 
! Отговори
13 преди 9 години
И НА СТОЧНА ГАРА Е ТАКА.Като пи е зелено в средата - е зелено и за десния завой на идващите от "Хаджи Димитър"!!!АЗ СЪМ С АВТОМОБИЛ, НО Е....ОПАСНО И ЗА МЕН!!!
1
0
 
49
 
! Отговори
Чикън преди 9 години
Проблемът е сериозен. Лошото е, че тези проблеми не се забелязват от властта, защото те се движат с коли със специален режим на движение..

Спонсорирани публикации