Експериментът в Dnes.bg: 160 акта за нарушители в бус лентата

Какъв бе отговорът на институциите след нашия репортаж?
Обновена: 4 май 2016 15:45 | 3 апр 2015 11:37, Александър Попов
77
Експериментът в Dnes.bg: 160 акта за нарушители в бус лентата
Николай Крушарски. Снимка: bgonair.bg

Преди седмица, в редовната ни рубрика "Експериментът в Dnes.bg", ви показахме как в рамките само на три минути заснехме 35 нарушители. Шофьори, които избягваха задръстванията и без страх от глоба навлизаха в бус лентата в района на Орлов мост в столицата.

Партньорите ни в рубриката - телевизия Bulgaria On Air, потърсиха отговора на институциите след нашия експеримент.

Оказва се, че движението в бус лентите в пиковите часове и по натоварените булеварди е едно от най-честите нарушения на шофьорите. Водачите нарушават правилата, за да пестят време от пътуването, но затрудняват нормалното движение на градския транспорт.

Още по темата

"От началото на годината над 160 водачи са наказани за шофиране в бус лентата. Законът е предвидил да се налагат глоби до 50 лв. със съставяне на акт или издаване на фиш на място. Пътната полиция в София ще се опита да хваща нарушителите още на място", заяви пред Bulgaria On Air Николай Крушарски от Пътна полиция София.

За момента няма точен брой на шофьорите, които трябва да бъдат санкционирани. Изглежда камерите не са достатъчни да спрат шофьорите да карат в бус лентите, призна той.

"Правим специализирани полицейски операции срещу неправилното движение в бус лентите. След стартирането на работата на мобилните камери и издаване на електронен фиш контролът и в тази насока ще се засили", допълни Крушарски.

Превишената скорост и отнемането на предимство са другите чести нарушения. От началото на годината са издадени в столицата 6163 акта.

Ако и вие сте станали свидетели на абсурди, нарушения или добри практики - сигнализирайте ни или ни пратете видео с ваш експеримент на info@dnes.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
11
 
! Отговори
Петър преди 9 години
"От началото на годината над 160 водачи са наказани за шофиране в бус лентата."А в 3-минутния репортаж само на Цариградско май бяха над 30. А за 3 месеца са глобили 160 човека. Браво на МВР, очевидно много през пръсти си вършат работата.
41
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тАЗИ "бус ЛЕНТА" Е ГОЛЯМА ПРОСТОТИЯ!иМА СЛУЧАИ, В КОИТО ПО 5-6 МИН. НЯМА КОЛА ОТ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ, А ДРУГИТЕ АВТОМОБИЛИ АКО СЕ ДВИЖАТ ПО НЕЯ, И РАЗТОВАРВАТ ЗАДРЪСТВАНИЯТА ПО ПЪТЯ ГИ САНКЦИОНИРАТ.ТОВА Е ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ, БИ ТРЯБВАЛО САМО В СЛУЧАИТЕ, КОГАТО ИМА АВТОБУС ИЛИ ТРОЛЕЙБУС ДРУГИТЕ ПРЕВ.СРЕДСТВА ДА ИМ ДАВАТ ПРЕДИМСТВО, А НЕ ЛЕНТАТА ДА Е ПРАЗНА, А ДРУГИТЕ ЗАДРЪСТЕНИ ДО ПРЕДХОДНИЯТ СВЕТОФАР.
40
1
 
13
 
! Отговори
край преди 9 години
Искам по същия начин БЕЗУСЛОВНО да разкарат колите от тротоарите, детските площадки и градинките. Има място-няма място не важи. Тротоарите са САМО за пешаходците, маиките с колички инвалидните колички ипр. Така е по закон и право и никой няма право да им го заема.
39
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 39Отговарям! :) Аз не се сещам в София да има шосе с три ленти, а ако случайно визираш Цариградско, то никога не е било с 3 ленти винаги са били 2 ленти и 1 бус лента. И всъщност най важното ако по дадено шосе ВЪТРЕ в градът се движи градски транспорт еми взима се жълта боя и се прави бус лента. И големите шосета в София са за да може да се побере повече трафик макар и поняко га да се налага да почакаш 10-тина 15 минути а не да се лети. Това е ГРАД а не МАГИСТРАЛА.
38
2
 
6
 
! Отговори
www преди 9 години
До до 37И аз ще ти отговоря, както и други по-назад в дискусията.ЛЕСНО, прави се лесно. Минава маркиращата машина и поставя пътна маркировка. По същия начин се затварят пътища, пускат се двупосочно по едната половина, ограничава се временно или за по-дълго скоростта на движение и т.н.И между другото, присъединявам се към писалите по-назад - *** в някоя от северните страни на ЕС и карай напреко на правилниците им за движение по пътищата. Тогава ще ти отговорят веднъж, но ще го запомниш!
37
0
 
8
 
! Отговори
www преди 9 години
За смисъла на бус лентите:1. Така се осигурява спокойно движение на по-едрогабаритно превозно средство.2. Това превозно средство кара хора, много хора, не е товарно. Намалява се рискът от произшествия, тъй като това е по принцип бавната лента.3. По-долу са обяснили - осигурява се спазване на графика на превозните средства.4. Стимулира се поведение, което намалява задръстванията, вредните емисии и т.н.5. Създава се усещане за ред. То и по правилник пътната маркировка също е ред, законов ред!
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво за репортажа!Лично аз много се дразня на каращите в бус-лентите. Не затова, че пречат на градския транспорт, а затова, че се правят на тарикати. Защото останалите "балъци" чакаме по 5-10 минути на светофара. Не е справедливо. Затова искаме още по-строг контрол за каране в бус-лентата.
35
0
 
2
 
! Отговори
www преди 9 години
Повече такива експерименти трябва да има. Браво!Но така ли е нормално да се случват нещата? Журналисти да вършат работата на МВР или поне да пресират МВР да си върши работата? Отговор на този въпрос вероятно не сте получили от тази институция.Но както и да е, по-добре трудно, отколкото никак.
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен36Ей заради такива като теб и твойто мислене сме на такова дередже. Всичко започва точно от няколкото минали през буслентата или си хвърлили *** през терасата и така нататък. Когато започнем да спазваме елементарните правила, когато започнем да носим отговорност и да МИСЛИМ и да посочваме всяка нередност тогава няма да се стига до моменти с КТБ. Замислете се!!
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 35Пак ще ти отговоря! Прочети си пак въпросът и си помисли ако ти се отдава дали сериозно задаваш този въпросът. ;)
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кокошкарска работа.Корупции, милиарди минават и заминават, последен пример КТБ, всичко тихомълком и под масата.Минал някой в бус лентата и то, защото инфраструктурата в столицата е плачевна и айде разследване, експерименти.... бъра-бъра
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бус лентаПожелавам ти да отидеш в Германия или Англия или Франция да караш по бус лента и после лично ще ти идвам на свиждане. Изкаването ти показва колко ти е мозъчкия багаж. А според мен ако им сложат глоби по 300 лв и от КАТ слагат патрул за по 2-3 дена в седмицата впиковите часове и да ги нареждат нарушителите един след друг и да дават актовете един след друг и така да чакат пък нека после бързат. Строги мерки и никакъв толеранс поне докато не се научатАй със здраве! :)
30
4
 
26
 
! Отговори
До номер 16 преди 9 години
Рядко *** си, моето момче.Бус лентите, не са за да карат шофьорите от градския транспорт спокойно, а за да могат хилядите хора в автобусите да получат това, за което са платили - да стигнат навреме. Защото ако тия няколко хиляди човека се качат на автомобили, като теб, не задръстване, а перманентно спиране ще има. ***.
29
1
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
До кога в шиб**ни страна репортерите ще вършат работата на полицията ?Те са следователи, разследващи, КАТ-аджии, кога държавните органи ще започнат да си вършат работата за която им плащам, кога политиците ще търсят отговорност от тях ?
28
1
 
2
 
! Отговори
Такси 8ми клас преди 9 години
До бус лентами ходи с метрото и грацкия транзпорт бе играче..кво ми карш..или си земи шофьор ако си играчч...то на тъпия шофиор от грацкия транзпорт тоова мо е професиата а не да се вози като тебе
27
2
 
9
 
! Отговори
Мирослав Георгиев преди 9 години
До бус лентаА "тъпия шофьор на Градския транспорт" вози майките, жените и децата ни. Заради джигит като теб возещ се сам в колата в автобуса чакат 100 човека.
26
5
 
0
 
! Отговори
Папата преди 9 години
Трябва да се псука гювеч на раята... ианче модела ще рухне - щом за полтиците не важат никакви закони, трябва и за раята да иам метър тук тамае, че иначе може да се събуди и рагхатлъка заминава...
25
0
 
3
 
! Отговори
Чиновник преди 9 години
До Анонимен 7Доста глупав и неадекватен отговор. Ясно е какъв си и защо всичко ти е криво.
24
0
 
5
 
! Отговори
шопиянец преди 9 години
Демек, КАТ е свършила работа за 15 минути. Дано да получат и съответната заплата!!!
23
6
 
1
 
! Отговори
8 Клас Бакшиша преди 9 години
Я съм бакшиш и си карам как си искам..я въртим 150-200 км на ден и че си карам как си искам аматури такива..карат ми за работа и после на връщане 50-60 км на ден по един и същ път секи ден .. аматори... да живее алах!

Спонсорирани публикации