Бизнесът се оплака от високите цени на газа и тока

Обсъжда с властта мерки за подкрепа на икономиката
Обновена: 7 апр 2015 14:18 | 7 апр 2015 12:23, Надежда Бочева
36
Бизнесът се оплака от високите цени на газа и тока
Бойко Борисов и Владислав Горанов. Снимка: БТА

Редица мерки в подкрепа на българската икономика обсъждат министри и работодатели в рамките на бизнес форум в София.

На дискусията представители на бизнеса се оплакаха, че цените на природния газ и на електроенергията за бизнеса са по-високи в България в сравнение с други страни от ЕС.

"Трябва да направим така, че да имаме повече инвеститори и да спре износът на капитали от България. Кога бизнесът ще разбере защо индустрията консумира най-високи цени на газа и електроенергията в сравнение с други европейски държави?", попита изпълнителният директор на "Асарел Медет" Лъчезар Цоцорков.

Той поиска правителството да приеме стратегията за развитието на суровинната индустрия, подготвена при първия кабинет на Борисов. Премиерът Бойко Борисов обеща документът да бъде придвижен и допълни, че вече няма посредници при търговията със синьо гориво.

Премиерът препоръча бързи законодателни промени, свързани с отпадането на такса "задължение към обществото" за индустриалните потребители на електроенергия.

За родното производство е важна борбата с контрабандата, каза още Борисов и припомни, че по въпроса периодично се събират експерти от Министерството на финансите (МФ), Националната агенция за приходите (НАП), митниците и ДАНС. Виждат се веднага резултати като приходи в бюджета, каза Борисов.

"Някои се надяват, че няма да устискаме, но мога да ви убедя, че това веднъж касае бюджета и е важно, после касае вас, защото е най-добрата защита на българското производство – месо, зеленчуци и др.", обясни той.

Енергийният министър Теменужка Петкова коментира, че основната причина за високата цена на газа е зависимостта от един източник. Затова правителството работи усилено и се търси диверсификация освен на маршрутите, и на източниците на газ. Петкова припомни, че се работи по междусистемните газови връзки, които по нейна оценка били игнорирани в миналото.

Интерконекторите по думите й ще се отразят на цената на газа, а приоритет била връзката с Гърция, откъдето ще бъде доставяно синьо гориво от Азербайджан, като целта е това да стане през 2018 г. и евентуално да се отрази на цената, каза тя.

Според Антон Петров, регионален мениджър на „Виохалко“ за България, след като през 2013 г. е облекчен износът на ток, сега конкурентите извън България получават енергия с около 20% по-ниска цена.

Теменужка Петкова отговори, че решението е на предишното правителство, за да се стимулира износът. Тя потвърди, че осигуряваме по-добра цена на тока за съседните страни. Петкова каза, че проблемът трябва да се реши и с въпроса се е заела работна група, която бързо трябва да анализира надбавката и този недостатък да бъде елиминиран.

Премиерът Борисов също коментира темата, като отбеляза: "Търговците на ток имат изгода от това. Не разбирам защо трябва да правите работни групи. Както се казва - три пъти го режа, то късо и късо. Как ще купиш нещо скъпо, ще го продаваш евтино и няма да генерираш милиарди загуби", попита той по повод загубите на НЕК.

Премиерът разясни, че при сегашната схема за износ на електроенергия "петима търговци на ток генерират печалби с един работник, който пише фактури".

"Днес се събери с Лукарски и го решете в полза на бизнеса", поръча той на Петкова.

Икономическият министър Божидар Лукарски коментира: "Ние сме готови, внасяме го в енергийна комисия".

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев посочи, че износът на електроенергия е износ на суровина, а не продукт с висока добавена стойност. По думите му големи предприятия с хиляди работещи остават неконкурентноспособни. Токът на пазарни нива трябва да остане в България, но добавките за задължение към обществото правят продукцията неконкурентна, каза той.

На въпрос от страна на бизнеса финансовият министър Владислав Горанов се обяви категорично против намаляването на ДДС за храните. Той обясни, че диференцираният данък ще се администрира трудно и заяви, че държавна политика трябва да се прави през разхода, а не през прихода на бюджета. 20-процентната ставка може да бъде увеличена или намалена, но не и да бъде диференцирана, допълни той.

На въпрос за схемата за подпомагане на земеделците чрез намалена ставка за гориво Горанов обеща в непродължителен срок, преди да е изтекла нотификацията, "да имаме механизма, който да намери вярното сечение".

Миролюб Столарски като представител на превозвачите постави въпрос за разрешителните за Турция. Транспортният министър Ивайло Московски отговори, че се обмисля вариант за пълна либерализация на режима за разрешителните с Турция, а другият вариант е да преговаряме за завишаване на квотата. Междувременно сме поискали изтегляне на разрешителните за второто полугодие, които да се ползват сега.

"Разбираме голямата дейност на правителството по еврофондовете, но политиците трябва да се обединят и да спрат да се плюят едни други в Брюксел", обърна се президентът на "Главболгарстрой" Симеон Пешов към министрите. Той поиска да бъдат облекчени процедурите по промяна на предназначението на земята.

Той запита Горанов има ли възможност за кредити с по-нисък лихвен процент през Насърчителна банка (Българска банка за развитие, ББР – бел. ред) за иновационна дейност. Горанов отговори: "Чукате на отворена врата". Днес се очаква ББР да вземе решение и да се определи ресурс за подобни инициативи.

Тъй като Пешов поиска реставриране на базиликата в Плиска, Горанов заяви, че това може да стане до края на 2016 г.

На въпрос за дуалното обучение икономическият министър Божидар Лукарски заяви, че по въпроса се работи на парче. Законът трябва да се промени, за да стане възможно още от средното образование учениците да се насочват към определена специалност, обясни той и заяви, че трудно промяната ще е факт до есента.

Горанов коментира още, че в България никога не е имало реформа на висшето образование.

Още новини от Investor.bg


36
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги ми е било странно, че България изнася ел.енергия в пъти по-евтина за съседните страни. А дере в три кожи от собствена икономика.
29
1
 
2
 
! Отговори
observer преди 5 години
На БГ бизнесмените ще им кажа следното -абе др. вие какво още искате -ниски данъци или никакви ,заплатите не ги коментирам щото на всички е ясно какви са,осигуровки да не говорим.А като ви види човек колите и къщите и яхтите и вилите и метресите и вс.останало явно не сте толкова зле.Така че вместо да ревете харчете печалбата си за нови технологии и производства с ниска енергоемкост.Довиждане
28
0
 
4
 
! Отговори
оцеляваща българка преди 5 години
МНОГО АДМИНИСТРАЦИЯ И МНОГО ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ...
И АЗ СЪМ ДА СИ ВНАСЯТ КАТО ВСИЧКИ ОСИГУРОВКИТЕ-БЪЛГАРИЯ Е БЕДНА И НЕ МОЖЕ ПО ТОВА ДА ПОДРАЖАВА НА ВОДЕЩИТЕ СЪС СИЛНА ИКОНОМИКА ДЪРЖАВИ....
ТАЗИ ТЕНДЕНЦИЯ ,ДА СЕ УВЕЛИЧАВА ДЪРЖАВНИЯ АПАРАТ,СЪСИПА ПО СИЛНИ ОТ БЪЛГАРИЯ,А В БЪЛГАРИЯ КОЛКОТО НАРОДЪТ Е ЗЛЕ ,ОТ МНОГО ГОДИНИ,ОЩЕ ПОВЕЧЕ ГО ЗАКОПАВАТЕ С ИЗМИСЛЕНИ НОВИ ДЪРЖАВНИ ДЛЪЖНОСТИ....(Т.Е.ХРАНТУТНИЦИ)
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, сега Тато Втори ще ви намали цените. Утре ще излезе с указ и цените ще паднат. Споко.
26
3
 
3
 
! Отговори
Мислете бе! преди 5 години
Ние го продаваме на тяхната НЕК с 20% по-евтино ама тя като си сложи печалбата и токът поскъпва.....България е с най-евтин ток! Македония не я броя тя е колкото София по население.
Просто на едрия бизнес в Бг все друг му е крив-я заплатите са високи, я тока.....Мръсни крадци са!
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До политолог

Ама чакай бе!Никой не отрича,че Бойко строи,то се вижда.Има обаче нещо дето пречи и народа не знае дали не му казват всико как пъдарите тормозят народа,или Бойко знае но се прави на луд?Много му е лесно да пита ''що не работите'',ама знае и пита или го лъжат?Да си погледне до последния чиновник хората в общините какви ги вършат и тогава да пита!
24
12
 
5
 
! Отговори
политолог преди 5 години
Браво другари , как не ви омръзна над 50 години крадете сега Бойко ви виновен , че строи и работи в полза на обикновените хора . Ето ви само един пример: - Т.н. АЕЦ Белене още при Тодор Живков уж щеше да се строи , а до ден днешен само се краде. Нали не мислите , че някой можеше да попречи на строежа . Да обаче той е създаден точно за това , кражби и пак кражби . Ако не знаете попитайте Румен Овчаров , той е спец по тези работи . Да е жив и здрав Б.Борисов , опората на обикновените хора .
23
0
 
9
 
! Отговори
до анонимен 18 преди 5 години
Възможно ли е нереформираният субект на властта да предприеме реформи на средата, която го възпроизвежда? Аз считам, че това е невъзможно.
22
1
 
2
 
! Отговори
edin преди 5 години
Какво един-език ли?
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Министър Москов, вместо да кара безработните да си продават 6-те декара ниви, за да си платят осигуровките, да си напълни НЗОК с осигуровките на държавните служители, платени лично от тях, а не от държавния бюджет. Бюджетът ще е значително облекчен и ще може да предложи на съкратените 30% да получат обезщетението за безработица, което им се полага наведнъж, ако започнат собствен бизнес и наемат 1 човек.
20
6
 
3
 
! Отговори
Папата преди 5 години
Оплачете се в Чебурашия, тези и без това са техни слуги - сами нищо няма да направят по въпроса....
19
1
 
17
 
! Отговори
до номер 17 преди 5 години
Проблемът с тока е изключително прост. Има свободен пазар, бизнесът купува на него. Само дето след това държавата налага добавка, наречена "задължения към обществото" и цената отива с около 20% нагоре. При износа няма такава добавка. Тоест, ние помагаме на бизнеса на съседните държави като им продаваме евтин ток и съсипваме нашия бизнес със скъп ток.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До internetlumpen

Е нали затова увеличават администрацията,за да имат гарантирани гласоподаватели.Съкратят ли я губят изборите.Иначе точно това което си написал трябва да се направи.
17
0
 
13
 
! Отговори
internetlumpen преди 5 години
Основно правило.. даже направо (аксиома) закон е, че икономика не може да има без евтина енергия. И още, Икономика не се събужда с европрограми, а с намаляване на данъци, такси и изисквания към малкия бизнес. Това, обаче Лукарски не го е чувал. Съкратете 30% от държавните служители, а останалите да плащат сами осигуровките си, без компенсация на заплатите/на нас , недържавните служители, никой не ни ги компенсира/, защото следващия ви заем, няма да има кой да го изкара, за да му платите лихвите.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19

Аплодисменти!Има един поне дето е в час,значи сме поне двама и не всичко е загубено!
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разберете, всички производни на БКП то не могат да поведат страната. А те са Борисов, Цветанов, Цачева, Менда Стоянова, Лъчо Мозъка, Краси Велчев и т.н. все членове на Столетницата преди 10.11.89. Крадене и лъжи. Не споменавам но като тях вина имат Ив.Костов, Р.Овчаров, Станишев и Моника, Дъбов, и цялата кохорта комунисти - социалисти които мамеха и крадоха с десетилетия. Отчаянието и бедността един ден ще пламнат, нищо не е безкрайно което ще върне България в Средновековието.
14
1
 
13
 
! Отговори
ii преди 5 години
Г-да, бизнесмени! Имам един въпрос : Нали тока също се произвежда от бизнеса, нали газа също се доставя от бизнеса? Защо не се съберете и разберете, ами се оплаквате?
Или и вие го карате по инерция - щом другите реват, защо да не ревнем и ние...
А, най-малкото пък, какво може да ви помогне Бойко в условията на пазарна икономика?
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До edin

С мазоли съм и ако ти отвъртя един шамар ще се опикаш!
12
7
 
1
 
! Отговори
edin преди 5 години
До 14 а ти с черно под ноктите ли си?
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За България не се предвижда развитие на икономика. Високите цени на тока и горивата са гаранция за това. Както и факта, че всички суровини се изнасят. За "концесиите" на метали пък нямам думи.То концесия си е *** дума, узаконен грабеж...