Проблем ли е франковата задлъжнялост в България?

След 15 януари валутата рязко поскъпна и кредитите скочиха
Обновена: 29 апр 2015 14:04 | 29 апр 2015 10:32, Надежда Бочева
31
Проблем ли е франковата задлъжнялост в България?

Няколко хиляди потребители, обединени в неформално сдружение, се борят за отпадането на "франковата задлъжнялост" и срещу високите лихви по ипотечните кредити в България. Проблемът е особено остър след 15 януари – тогава Швейцарската централна банка премахна минималния обменен курс от 1,20 франка за едно евро, това оскъпи рязко местната валута и вноските на потребители, взели франкови заеми.

Припомняме, че от началото на 2011 г. швейцарската валута поскъпна силно заради интереса на инвеститорите, търсещи сигурно убежище. Те вкарваха парите си в швейцарските банки, като не ги спря дори ограничителната мярка - лихва по овърнайт депозитите от -0,75 на сто.

Силният швейцарски франк се превърна в заплаха за местната икономика, износителите и туризма. Затова Швейцарската национална банка фиксира курса на националната валута към еврото през септември 2011 г.

Междувременно в редица страни от Източна Европа франковата задлъжнялост се превърна в основен въпрос за финансовата система. Например около 550 000 – 600 000 поляци имат ипотечни кредити във франкове за 38,4 млрд. долара, което е близо 40% от общия ипотечен пазар. Затова през март тази година Асоциацията на банките в Полша (ZBP) предложи да бъде създаден Фонд за преструктуриране на ипотечни кредити, насочен към най-пострадалите заемополучатели, и на стабилизационен фонд, който да помогне на други клиенти да конвертират швейцарските заеми в злоти.

60 000 хървати също са изтеглили заеми в швейцарски франкове. През януари парламентът в Хърватия реши да фиксира обменния курс на един франк към 6,39 куни за следващите 12 месеца.

В Унгария още преди пет години имаше сериозен проблем, тъй като 82% от общата задлъжнялост на домакинствата бяха в швейцарски франкове. Там от ноември 2014 г. кредитополучателите имат право да конвертират своите заеми в унгарски форинти, писа през януари тази година германският Die Welt.

В България обаче проблемът не засегна толкова голям дял от кредитополучателите. Според анализ на Industry Watch 0,8% от всички банкови заеми на физическа лица са в чужди валути като щатски долари, швейцарски франкове, японски йени или британски паунд.

Обединени във Facebook, засегнатите в България настояват банките, които са отпуснали такива кредити, да коригират лихвите според първоначално договорените нива и да върнат изцяло надвзетите суми.

Доколко тези искания са основателни?

Според неформалната организация отпуснатите в България кредити във франкове са основно ипотечни и са най-много 5000, отпуснати в периода 2006 – 2008 година основно от Пощенска банка, но и от Банка Пиреос, както и от УниКредит Булбанк (наследени от Биохим). От Пощенска банка обаче казват, че в момента имат под 1000 клиенти с такива заеми, като средният срок на кредит в CHF е 21 г.

Получателите на такива кредити твърдят, че банките са им предлагали продукта, като са изтъквали ниската лихва и стабилността на швейцарската валута. Според кредитополучателите финансовите институции не са ги предупредили за рисковете при промяна на валутния курс, нито са обяснили, че е имало възможност тези рискове да бъдат предотвратени чрез застраховки.

Неформалната организация твърди още, че в редица случаи банките са започнали да увеличават лихвите по тези кредити в годините на кризата, заради което някои потребители са изпаднали в невъзможност да плащат. Тъй като потребителите връщат заемите в левовата равностойност на франкове, поскъпването на валутата сега утежнява ситуацията.

Следват съдебни процедури. При тях получателите на заеми претендират, че реално не са получавали франкове – само левове или евро, а лихвите са увеличени непазарно чрез повишение на компонентата базов лихвен процент (БЛП). Потребителите настояват за реакция от страна на БНБ, правителството и съда за решаването на създадения проблем.

„Ние искаме да си плащаме кредитите. Най-голямата беда в това е, че хората за взели такива заеми, не за да правят валутни спекулации, а за да си купят жилище“, коментира Цветомила Найденова от Сдружение „Защита на правата на кредитополучателите.

Трябва да се отбележи обаче, че два фактора са натежали при избора на потребителите – при кредитите в CHF навремето лихвата е била по-ниска, в сравнение със заемите в лева или евро. Например заем в левове е бил с лихва около 7%, а в CHF – малко над 5%. Освен това швейцарският франк от години има репутацията на една от най-сигурните валути. Ето защо потребителите може би е трябвало да са наясно, че поемат по-висок риск с тези по-добри за тях условия.

Според адвокат Десислава Димитрова, която защитава потребители, завели дела срещу банки, съществен въпрос е дали в договорите за кредити има неравноправни клаузи, в резултат на което клиентите на банките са в неравностойно положение.

Тя коментира, че от 2012 г. има дела заради франковите заеми, те се оказват сложни, движат се бавно и като цяло практиката е противоречива. По думите й големият въпрос по тези дела е дали е справедливо, социално допустимо и дали противоречи на добрите нрави специалисти, които знаят, че курсът на франка ще се вдига, да отпуснат такива заеми на неосведомени потребители. Освен това тя изтъква, че потребителите са подписали договори за заеми във франкове, но след това по сметките им са били превеждани лева или евро. „Част от съдиите казват: съгласили сте се, дължите франкове. Според други съдии това противоречи на добросъвестността и тази клауза е неравноправна“, допълва тя.

Десислава Димитрова е категорична, че според Закона за защита на потребителите и европейската Директива 91/13 (за неравноправните клаузи в потребителските договори) е важно дали потребителят е имал възможност да влияе върху текста на договора и дали той е бланков или индивидуален.

„При заемите в швейцарски франк рискът се носи изцяло от потребителя, без това да му е разяснено и това е големият проблем“, твърди тя.

„В договорите имаме специални секции, където валутният риск е специално разяснен: какви права имаш и какво може да се случи“, казва Румен Радушев, началник управление „Индивидуално банкиране“ в Пощенска банка.

Превалутиране сега?

От 24 януари Пощенска банка предлага на кредитополучателите си със заеми в швейцарски франкове двe програми за превалутиране. Банката обещава, че с двете програми потребителите ще бъдат защитени от поскъпването на швейцарската валута.

„Двете разработени от нас програми бяха приети много добре. Близо една трета от клиентите ни с кредити в CHF подадоха документи за превалутиране и заемите им ще се погасяват с нови кредити в лева“, казва Радушев. Той допълва, че клиентите на банката винаги са имали възможност да превалутират заемите. Банката активно предлагаше тази възможност години наред, преди извънредната ситуация през януари. Въпрос на личен избор е дали клиентът ще се възползва, много го направиха, казва банкерът.

„Ние казваме следното: на 15 януари вашата главница във франкове се е равнявала на 100 единици в лева. На 16 януари вашата главница в левова равностойност става 120 и това е проблем за клиентите. Затова ние се съгласяваме да отпишем 20% от сделката и да ги държим на безлихвена партида за сметка на банката. 80% от главницата остава олихвяема с лихвата, дължима преди превалутирането, а останалите 20%, равни на скока от януари, стоят на партида, по която клиентът не дължи нищо – нито вноски, нито лихви. Така клиентът продължава обслужва редовно 80-те процента, а останалите 20 ние отписваме периодично като генерираме сериозни разходи“, допълва той.

След рязкото покачване от 15 януари курсът на франка падна, което доведе до допълнително облекчение за клиентите, казва Радушев и изтъква, че по тези заеми допълнително са премахнати таксите за управление, които са в границата 0,3 – 0,6%.

Радушев пояснява: „Главницата е една и съща, но заради курсовите разлики, ако имате 100 единици във франкове, на 1 януари или на 30 март 2015 г., преизчислени в лева, те най-вероятно няма да са една и съща величина. Но основата е една и съща, дългът на клиента не се променя“.

„Този рязък скок на франка, за съжаление, показа, че не е добре валутният риск да се носи от клиентите. Но аз не мога да накарам насила клиентът да превалутира. Договорът е между две страни: единият предлага, другият приема“, допълва банкерът.

„Горещо препоръчвам на тези хора да не спират да си обслужват кредитите, с идеята да накажат някого. Ако го направят, те вредят единствено на собственото бъдеще. След три години например може да решат да развиват бизнес или да купят жилище. Негативният резултат ще е единствено за тях заради кредитната история. Ако имат затруднения, да дойдат и да помислим за преструктуриране“, коментира той.

От УниКредит Булбанк заявиха в коментар за Investor.bg, че кредитите в швейцарски франкове са малко като обем в банковата система (по-малко от 0,5% или по-малко) и почти единични вече случаи в кредитния им портфейл. „Тези случаи при нас са наследени най-вече от присъединилата се към УниКредит Булбанк банка Биохим и почти всички са превалутирали. Разбира се, нормална практика във всички страни е да има и заеми в чуждестранна валута, ако има търсене. В определени периоди тези заеми са по-изгодни. За щастие, в България хората, които са ги избрали заради много благоприятните преди условия, не са толкова много, предвид променената ситуация", посочиха от финансовата институция.

Съветът към клиентите на УниКредит Булбанк е да предпочетат заеми във валутата, в която получават доходите си. „В началото на годината при прoмяната на курса на швейцарските франкове препоръката ни беше хората да изчакат и да не бързат да превалутират, тъй като само щяха да понесат допълнителни загуби“, казват от банката.

„На малкото клиенти във франкове още при предишната ситуация с франка е предложено превалутиране на заема при нас без такси, същото се случи и сега. Лихвите по франковете обаче са били по-ниски при сключването на договора, така че за някои клиенти въпреки по-неизгодния курс е било по-добре да се запазят във франкове, вместо в евро, но с друга лихва. Но повечето кредити са превалутирани. Подобно превалутиране без такси е възможно и сега“, допълват от УниКредит Булбанк.

Съдебната практика

Засега е трудно да се говори за единна съдебна практика при делата на потребители с кредити в швейцарски франкове. Потребителите оспорват повишените лихви, след промяна на БЛП. Исковете, свързани с връщане на суми заради курсови разлики, в някои случаи биват уважени, а в други – отхвърлени.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
3
 
! Отговори
ПРОТЕСТ преди 9 години
https://facebook/events/1611717129073067/Протест - Хепънинг-Премахване на франковата задлъжнялост от Българските банки Дата и час на събитието : вторник 19.05.15 - 12 часа - 13 часа пред Парламента
27
0
 
8
 
! Отговори
Франкофон преди 9 години
Никога не бих преподписал скапаната оферта на Пощиняците, защото по този начин жилището ще го изплащам двойно от договореното. След няколко години като препищят преподписалите от новата уловка на банката, пак ще си говорим.Тази банка само иска да преебава хората и накрая да им вземе жилището. Затова и отнетите имоти са пак в полза на банката и на нейната шевка. Има ли прокоратура в тази държава.
26
1
 
7
 
! Отговори
АБВ преди 9 години
До онбашиятаИ да си продължа мисълта . Какво ще направиш ти, ако искаш жилище и имаш доходи, които ти позволяват да си връщаш заема. И какво ще направиш, ако 3- тата вноска вече е с по-висока лихва?
25
1
 
9
 
! Отговори
АБВ преди 9 години
До онбашията 16Отговорът на въпроса ти е много лесен - Защото хората нямат достатъчно пари и затова искат заем от банката. Банката обаче им казва, че доходите им не са достатъчни за левов кредит и затова няма да им отпуснат такъв. И веднага добавят , че могат да им отпуснат същата сума, но ще е във франкове и да не се притесняват от това, защото те ще получат левове. Само в договора ще пише че им отпускат франкове. И какво мислиш, че ще направи човек който иска да си купи жилище?
24
0
 
13
 
! Отговори
--- преди 9 години
А в Гърция например, когато стачкуват учителите, стачкуват всички. Защото тези хора ще им учат децата после. Когато стачкуват лекарите, стачкуват всички, защото тези хора ще ги лекуват после. Същото е и с другите професии. При нас обаче ще ти кажат "да си станал програмист вместо лекар". И после като идат на лекар казват "нямаме здравеопазване". Като ги оберат питат "къде е полицията" и т.н.
23
0
 
13
 
! Отговори
--- преди 9 години
Банките, отпускащи кредити във франкове са били предупредени от Искров (тоя сте го чували нали?), да спрат да лъжат хората, което те естествено не правят. Самите банки дори не са имали франкове да раздават, за това всички договори са за получаване на евра и връщане на франкове. И така, държавата за пореден път осигурява бързо и сигурно богатство на шепа хора, за сметка на народа си. Както винаги е правила.
22
0
 
13
 
! Отговори
--- преди 9 години
Само за информация, това с франковете е измама, както това с пирамидите на времето. И тук няма никакъв хазарт или FOREX. Случвало се е и в други държави, не е измислено тук. Банката разполага с информация, която клиените и нямат и ги подвежда с "ниската лихва на стабилната валута". Ако не мине номера ще те принудят "ако искаш 100% финансиране, ще трябва да вземеш франкове". А за по-сигурно правят и няколко консултантски фирми. Лично аз ходих при такава фирма и познайте какво ме посъветваха?
21
0
 
14
 
! Отговори
--- преди 9 години
По-*** и *** народ от нашия няма никъде по света и коментарите тук са поредното доказателство за това. Тук се радваш когато видиш, че някой е прецакан. Първо бяха тези с пирамидите, после банките, после пенсиите, докторите, полицайте, миналата година КТБ, сега франковете. Пълно е с ***, които се радват, че някой е прецакан. И вместо да се подкрепим, ние се радваме на проблемите на другите. И така докато не дойде нашият ред да сме прецакани. А той винаги идва, и то не веднъж.
20
1
 
9
 
! Отговори
ИЗМАМА преди 9 години
До ГЛУПОСТИ НА КУБ !Чети преди да говориш...Франкове никой не е получил.Банката трябва да предложи защита от риска (поскъповане на валутата - жеджиране),НО тя не му предлага и го въвежда в заблуждение.
19
1
 
8
 
! Отговори
fan преди 9 години
До онбашиятаСпоко лек, кредита се взима за 25-30 години, в момента в който БГ влезе в евро зоната и еврото не фиксирано и стане 3 лева какво ще се случи с евровите кредити ? Нали се сещаш, че това е всеобщ проблем а тия с франковете са просто първите умници.
18
16
 
7
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ НА КУБ ! преди 9 години
Андрешковците взеха франкови кредити заради по-ниските лихви и сега са прецакани. Това е играта - понякога печелиш, понякога губиш. Ако бяха взели кредити в евро, като нас "по-простите", сега нямаше да мучат.
17
2
 
15
 
! Отговори
ИЗМАМА преди 9 години
Тези кредити са измама.1. Банката не е спазвала договора, през цялото време сама си е определяла лихвата.2. Не са предложили застраховка за валутния риск (хеджиране) на клиентите.3. Предложението за застраховка на риска е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.4. Договорите съдържат НЕРАВНОПРАВНИ КЛАУЗИ, по които банката не може да бъде претендира в съда вземането си.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До fanБи трябвало да си забелязал, че след 1998г. банките винаги дават сушени ливове. Не случайно промениха закона за гарантираните депозити и изришно е споменато че се изплаща в левове по крса за деня. В случая с КТБ извадиха късмет.
15
8
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
До fanгений мамин сладък, лично ще те номинирам за таз годишната нобелова за икономика! и щом всичко е в евро, защо не си теглил кредита в евро бе лауреат? аа, верно, щото в евро искат много лихва, а на "франковете" дето пак накрая не ги виждаш лихвата мижава.
14
2
 
13
 
! Отговори
fan преди 9 години
Последно за хората,които четат статията, която е доста точна.Нотариалният акт на апартамента има сума в ЕВРО,в договора за кредит сумата е в ЕВРО,Оценката на имота преди сделката от експертите на ПБ е в ЕВРО,Застраховката на имота, която е задължителна е в ЛЕВА или ЕВРО,ако си погледнете какво Ви е превела банката по сметката с която сте си купили имота ще видите, че банката Ви е дала ЛЕВА :)франкове НЯМА никъде,на нито един документ от всичките 10. Има изречение,че връщате ФРАНКОВЕ,престъпници!
13
8
 
6
 
! Отговори
Бай некой си преди 9 години
А за к'во са ви такива огромни кредити по 80 000 - 100 000 CHF? Нали уж бачкате за 400-500 лв. и постоянно ревете, че сте гладни.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До fanА защо като си теглил кредит не си си купил телевизор - преди 10 години(по време когато се надуваше имотния балон) жизнерадосни люде купуваха плазми на килограм?
11
14
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
ех тарикатчета тарикатчета, теглите заем във франкове щото лихвите бяха много по-ниски от еврото нали? а защо са по-ниски това хич не се сетихте да питате :)сигурно щото евреите са глупави и не сасе сетили че могат и за франковете да искат висока лихва!
10
2
 
13
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
И тези уж независими брокери, кредитни консултанти и т.н. напоително са обяснявали как това е чудесно, стабилна валута, идеална за вас... А на някои хора ПБ казваше - или франкове, или нищо - вие изберете. Не става толкова въпрос за самия избор, а за некоректния натоск, който е оказван от страна на банките.
9
2
 
4
 
! Отговори
fan преди 9 години
А тая глупост, че след 5-10 години съм щял да искам да купя жилище или бизнес и нямало да имам пари. То и сега нямам заради тия измамници. След 10 години / 120 месеца/ по 1000 лева, които не им давам на тия ще имам 60 000 евро... дали няма да имам пари ? Сега с 1000 лева вноска по кредит не мога да си купя и телевизор на изплащане :)