Москва скръцна: НАТО да не приема Грузия и Украйна

Алиансът всъщност издигал "Желязната завеса" в Европа
Обновена: 29 юли 2015 14:06 | 29 юли 2015 12:47, Бойчо Попов
387
Москва скръцна: НАТО да не приема Грузия и Украйна
Александър Грушко. Снимка: Ройтерс

Разширяването на НАТО към Грузия и Украйна може да има „катастрофални последствия“ за Европа, заяви руският постоянен посланик в алианса Александър Грушко, участвайки в предаване на телевизия  LifeNews.

„Всяка политическа игра около присъединяването на Грузия и Украйна към НАТО може да има големи геополитически последствия за цяла Европа“, посочи Грушко, цитиран от AFP. 

„Надявам се, че Брюксел и другите европейски столици напълно разбират опасността от тези игрички. Всичко това ще има катастрофални последствия“, добави той.

Грушко предупреди още Украйна за опасността от влизането ѝ в НАТО, като подчерта, че присъединяването на страната „ще раздели украинското общество“ и „ще разпали напрежението в международните отношения“.

Анексирането на Крим от Москва през март миналата година и последвалото насилие в източната част на Украйна доведе до и обтягане на и без това напрегнатите отношения между Русия с НАТО, като всяка страна обвинява другата в намеса във вътрешните работи на страните от бившия Съветски съюз.

Грушко обвини НАТО, че издига "Желязната завеса" в Европа чрез разгръщане на войските си и провеждане на военни учения в близост до източната граница на Русия - ход, който според военния алианс е насочен само към възпиране на Москва.

По-рано през тази година страните от НАТО се договориха да засилят отбраната си с помощта на шест командни центрове в Източна Европа и с нови поделения от 5000 войници. Освен това организацията заяви, че ще провежда непрекъснато военни учения в региона.

В неделя Русия обяви старта на новата си военноморска доктрина за противодействие на онова, което Москва нарича "недопустими"  опити на НАТО да премести военната си инфраструктура в близост до границите на Русия.

Всичко за кризата в Украйна четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 167. Що да ти помним думата ! Ти в Казахстан ли живееш ?
104
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 165 . Присьединяване кьм руската федерация
103
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Отговор до циникаТочно обратното, наглецо! Япония как я изпепелиха? Кубинската ракетна криза какво беше? Американските стратегически бомбардировачи бяха вдигнати във въздуха с пълно ядрено въоръжение. Генерал Дъглас Макартър е искал от президента Айзенхауер да разреши употребата на ядрено оръжие срещу китай и русия през 1950-53 г. Айзенхауер се изплашва, че става дебела работата и уволнява генерала.
102
4
 
4
 
! Отговори
Александър Грухчо преди 8 години
Те Украйна и Грузия не могат да влязат в НАТО защото имат териториални спорове със съседите. Но за НАТО е достатъчно радикалите в Москва да са с "враг пред портата". А следващия е Казахстан. Помнете ми думата.
101
8
 
5
 
! Отговори
Атакист преди 8 години
До Анонимен 148Ами ти си казал вече едното решение-военен блок с Русия е най-правилното решение за България във военен план. Тази страна за разлика от НАТО не е против нас, нито пък ще ни ограничава във военен план. Да не забравяме че като бяхме с Русия, имахме съветски балистични ракети способни да носят ядрени глави от които Турция пълнеше гащите.И които НАТО ни принуди да унищожим.А за технологиите ако не знаеш и сега като членове на ЕС ги КУПУВАМЕ без никакви отстъпки от тях!
100
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 153Не, не, не, аз на вас ги задавам, на всичколозите - нихилисти. Преди сме били в СИВ и Варшавски договор, сега ако излезем от ЕС и НАТО, *** светнете ни как да стане, че да не ни полазят отвсякъде държавата, матушката ли ще ни обгрижи, ще ни затрупа ли с инвестиции, или братята турци, кой? Сложни въпроси, а? Иначе да се плюе, отрича и критикува всичко, това го може всеки ***, предложете решения.
99
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крим е руски . Който не е сьгласен да направи нещо на практика а не само да си чеше езика всички знаем че езика е без кости
98
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който има добри карти мълчи и ги играе, който няма заплашва, блъфира, обяснява
97
2
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
След две години ще отбележим 100 годишнината от Великая Актябърская Сациалистическая Ревалюция... - и голямото противопоставяне на азиатщината на цивилизацията...
96
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 151. Ми та то и сега е криза ако не вярваш вьрви до курортите в Турция Египет Сейшелските острови Карибите и тн кьдето е текло винаги ще тече ти руснаците не ги мисли те имат цялата менделеева таблица и даже повече ааааааааааа забравих да кажа и за Крим там няма кьде да седнеш от хора а ващо черноморие умря щото сте професори и много умни разбираш ли
95
2
 
5
 
! Отговори
Отговор до циника преди 8 години
Значи признаваш, че САЩ няма да изпепелят нито Куба нито Мексико, ако тръгнат в друга посока - все едно по каква причина.Та въпросът е защо Русия не пуска Украйна също така да избере сама съдбата си?
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 134Много кухо размишляваш. Не само Русия, НИКОЙ НЯМА БЪДЕЩЕ срещу една агресивна сила и империя. България в 1396 г се сблъска с Османската империя и нямаше никакво бъдеще след това.
93
2
 
1
 
! Отговори
Атакист преди 8 години
До onzА нивата(Крим) по документи на кого се води? Ти откъде и как си я получил? А иначе за свободите какво можеш да имаш и какво не- то е същото като притежаването на огнестрелното оръжие-демек нямаш право да го притежаваш по принцип, особено ако не осъзнаваш отговорноста от притежаването му! Същото е и с членството на Грузия и Украйно в НАТО!
92
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 148Тези въпроси ги задай на янките и тези западняци ,които разрушиха нашите армии и икономики. *** питай тях сега какво да правим. Това разрушаване на икономиките и армиите ни на практика е едно поставяне в пълна зависимост от тях.
91
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чета тука и се чудя на глупаците дето пишат кво щяла да го прави нефта Русия ! Ами тези руски военни самолети дето летят денонощно по целият свят и карат Сащ да се нас...т ами този огромен флот който плава по всички световни океани да не вьрви с вода бе ! Бай *** пусна един вьртолет над София и данькоплатците още плащат за керосина хахахах
90
4
 
5
 
! Отговори
Юнайтед фрут къмпани преди 8 години
До onzХрушчов е подготвял настаняването на ядрени ракети в куба по "свободната воля" на кубинското правителство. Което също както сега Украйна само е избрало политическата ориентация на Куба. Но янките не зачетоха кубинския избор, щом не е в тяхна полза, да си запазят колонията Куба. Напротив заплашваха с ядрена атака Куба,а дори и СССР и целия източен блок. За каква "свободна воля" говорим тогава? Щом самите американци не се съобразяват с нея? Що свалиха Мосадък в Иран? А Гренада 1983 г?
89
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре бе, приемаме че ЕС и НАТО са нещо зло и допускаме, че от утре България излиза и от двата съюза. И, какво правим насетне? Самостоятелна армия ли да имаме, в миналото е била 100хил., сега колко трябва да бъде? Или с Русия да сключим някакво военно договорче? Икономика, търговия, наука, какво правим, технологии от РСФСР ли ще внасяме? Хайде предлагайте, който критикува нещо трябва да даде друго решение, алтернатива.
88
4
 
5
 
! Отговори
асака 18+ преди 8 години
140 Я обясни как Грузия и Украйна "не са суверенни държави"?? Каква е тая руска наглост ве мишоци? И двете държави ИМАТ ПЪЛЕН СУВЕРЕНИТЕТ над територията си и могат да провеждат самостоятелна политика, както и членство в НАТО
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 15 БългаринВелик си
86
0
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До Анонимен 116Ти виждал ли си жив американец... - бе халтак...

Спонсорирани публикации