Москва скръцна: НАТО да не приема Грузия и Украйна

Алиансът всъщност издигал "Желязната завеса" в Европа
Обновена: 29 юли 2015 14:06 | 29 юли 2015 12:47, Бойчо Попов
387
Москва скръцна: НАТО да не приема Грузия и Украйна
Александър Грушко. Снимка: Ройтерс

Разширяването на НАТО към Грузия и Украйна може да има „катастрофални последствия“ за Европа, заяви руският постоянен посланик в алианса Александър Грушко, участвайки в предаване на телевизия  LifeNews.

„Всяка политическа игра около присъединяването на Грузия и Украйна към НАТО може да има големи геополитически последствия за цяла Европа“, посочи Грушко, цитиран от AFP. 

„Надявам се, че Брюксел и другите европейски столици напълно разбират опасността от тези игрички. Всичко това ще има катастрофални последствия“, добави той.

Грушко предупреди още Украйна за опасността от влизането ѝ в НАТО, като подчерта, че присъединяването на страната „ще раздели украинското общество“ и „ще разпали напрежението в международните отношения“.

Анексирането на Крим от Москва през март миналата година и последвалото насилие в източната част на Украйна доведе до и обтягане на и без това напрегнатите отношения между Русия с НАТО, като всяка страна обвинява другата в намеса във вътрешните работи на страните от бившия Съветски съюз.

Грушко обвини НАТО, че издига "Желязната завеса" в Европа чрез разгръщане на войските си и провеждане на военни учения в близост до източната граница на Русия - ход, който според военния алианс е насочен само към възпиране на Москва.

По-рано през тази година страните от НАТО се договориха да засилят отбраната си с помощта на шест командни центрове в Източна Европа и с нови поделения от 5000 войници. Освен това организацията заяви, че ще провежда непрекъснато военни учения в региона.

В неделя Русия обяви старта на новата си военноморска доктрина за противодействие на онова, което Москва нарича "недопустими"  опити на НАТО да премести военната си инфраструктура в близост до границите на Русия.

Всичко за кризата в Украйна четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
4
 
1
 
! Отговори
Отговор до 189 преди 8 години
Маджурия няма значение, Японските острови бяха непокътнати, а японците се предават само ако императорът заповяда (справка: камикадзе), по някои сметки предстоящата инвазия в Япония щеше да коства 10-тина млн жертви и още 2 год война.
124
1
 
4
 
! Отговори
Japan boy преди 8 години
До Анонимен 189Много бланодаря ви от народа на Япония! Ние помним всичко, винаги и завинаги. Повярвайте ни, моля!
123
2
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
до Странджата; При Батиста Куба беше бардака на САЩ. Ако не друро, то поне изгледай филма" Кръстникът" Не правен от комунисти!
122
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 191Не е вярно това,което пишеш, че тогава янките се ОТТЕГЛЯЛИ. Просто не е вярно, точно обратното. За разлика от англичаните американците са ФАНАТИЦИ. Бият се до последно като турците и немците. В Гренада да не би да се оттеглиха? А в Индокитай? В Иран? В цяла Латинска Америка, Корея? къде са се оттеглили без да бъдат със сила изтикани? И пак плетат заговори със Цереуто си.
121
2
 
2
 
! Отговори
16439 преди 8 години
До Отговор до 181Писах за ядрените заплахи на янките СЛЕД 195О Г, (коя година свършва войната с Япония?) ама ти си кьорав да го прочетеш. И започваш да хулиш. Ако сенатор Джо Маккарти беше американски президент днес можеше да ни няма и си чешете езиците тук
120
4
 
2
 
! Отговори
Отговор до 185 преди 8 години
"не се месят"Добре де, точната дума е "не решават" съдбата на другите. Месят се в подкрепа на своя човек, ако стане. А ако другите са мнозинство, ги признават и се оттеглят. Русия също подкрепяше Янукович и това не беше проблем!! И тук РАЗЛИКАТА, за която говоря: Русия загуби срещу прозападните сили в Украйна, но не призна, а се върна с танкове!Не оправдавам Америка, просто обсъждаме РАЗЛИКАТА.
119
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Отговор до 181Хвърлянето на двете Бомби в Япония е оабсолютно безсмислен акт ...япония е била пред капитулация ...Японците са гонени от руснаците от Маджурия било е въпрос на месец до пълна капитулация ....Америка иска да демонстрира световна сила затова хвърля атомните бобми....избива мирни граждани на япония и хиляди обрича на болест дори и все още неродени неродени !Само заради този си акт Америка трябва да плаща репараци на япония и на целия свят !
118
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 184. Това го кажи на бившите моряци от Доналд Кук
117
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това го кажи на бившите моряци от Доналд Кук
116
1
 
3
 
! Отговори
Отговор до 181 преди 8 години
"Само да допълня"Да допълниш кое?Япония нападна САЩ. Бомбардировките бяха част от войната.Докато циника твърди, че САЩ щели да "изпепеляват" дори някой да поеме по друг път и се съюзи с едикой си... Кухи твърдения без почва.
115
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Отговор до циникаТака ли ..Американците не се месят ...- Литва Латвия Естония Полша Румъния България Македония са държави в които САЩ контролира политическия елит на 100%- Либя,Иран Ирак , Сърбия , Египет ...Арабската пролет забрави ли ...Афганистан, да изброявам ли още държави където НАТО си прави каквото си иска
114
2
 
7
 
! Отговори
Юнайтед фрут къмпани преди 8 години
До Отговор до циникаСАЩ наложи ембарго още след национализацията на Юнайтед Фрут Къмпани в Куба, която имаше огромни плантации там и на практика владееше земята на яла Куба. По същия начин ЦРУ извърши военен преврат в Чили на 11 септември 1973 г срещу законно избрания президент-социалист Салвадор Алиенде, който национализира чилийските мед и селитра, заграбени от янките като нашите тецове марица. Дойде на власт предателят генерал Аугусто Пиночет, който върна чилийските богатства на американците
113
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще направят референдум в Украйна и Грузия и хората ще кажат искат ли в НАТО или не. Само че реферандума няма да е като този в Крим
112
0
 
5
 
! Отговори
ако Маккарти управля преди 8 години
До циникаВидях, че оттегляш коментара си. Само да допълня. Айзенхауер е герой от Втората световна, командвал е операция Овърлорд в 1944 г, срещал се с руските маршали и генерали от Втората световна, може би е посещавал Москва и се е срещал и със Сталин. Айзенхауер има солидна биография зад гърба си, видял е с очите си ужасите на войната и разрушенията. Той не е разрешил ядрена бомбардировка на изток, но някой друг президент на неговото място можеше да разреши.Както Труман. Ако беше Маккарти?
111
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само Русия е способна да скрьцне сьс зьби и НАТО да се на...е
110
3
 
2
 
! Отговори
Отговор до циника преди 8 години
"САЩ никога няма да допуснат стратегическа опасност в задния им двор."Да, но това са конкретно ракетите, а не строя и ориентацията на Куба. Чак като кубинските бежанци във Флорида вдигнаха врява за отнетите имоти, САЩ наложи ембарго, но това е съвсем друго.Докато за Украйна Русия не казва "Не слагайте ракети", а "Искаме да контролираме Украйна по принцип". САЩ не се месят на никого така.
109
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Атакист 166Аааа, разскрил ся, Щирлиц. Я къде било заровено кучето, да премахнем базите на съюзното НАТО и да ни яхне пак дедо ти Иван. ........Тази страна за разлика от НАТО не е против нас, нито пък ще ни ограничава във военен план........... Та, кои сте ВИЕ, как точно се чувствате ограничени във военен план ? По балистичните ракети ли роните сълзи, милитаризация на България ли искате?
108
9
 
7
 
! Отговори
Bolt Thrower преди 8 години
Кого ще присъединявате към Русия бе гнусни атакиски ***. Да ви пикая в гнусните усти.
107
7
 
8
 
! Отговори
153 преди 8 години
До Анонимен 165Ннас ти няма какво да ни задаваш тези въпроси! Задай ги на западните умници, които разрушиха всичко у нас. нека те ти отговорят, защо ние? Ние ли разрушихме всичко или техните слуги и мекерета? Задай въпросите си на техните ЛУДИ кабинетни учени, задай въпроса си на Збигнев Бжежински поляка-евреин-русофоб, който заяви в Панорама по бенете "По-добре да има ИСЛЯМ в Източна Европа, отколкото комунизъм!". Край на цитата.
106
8
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Понеже се спори за Латинска Америка - ще дам два примера:- Куба при Батиста беше водеща латиноамериканска държава със стандарт колкото американския - при Фидел Кастро кубинците умираха от глад и с дървени корита и салове драпаха до заветния бря...- При комуниста Салвадор Алиенде Чили изпадаше в ролята на втора Куба, но Пиночет направи държавата си водеща икономика в Южна Америка... - факти...