Москва скръцна: НАТО да не приема Грузия и Украйна

Алиансът всъщност издигал "Желязната завеса" в Европа
Обновена: 29 юли 2015 14:06 | 29 юли 2015 12:47, Бойчо Попов
387
Москва скръцна: НАТО да не приема Грузия и Украйна
Александър Грушко. Снимка: Ройтерс

Разширяването на НАТО към Грузия и Украйна може да има „катастрофални последствия“ за Европа, заяви руският постоянен посланик в алианса Александър Грушко, участвайки в предаване на телевизия  LifeNews.

„Всяка политическа игра около присъединяването на Грузия и Украйна към НАТО може да има големи геополитически последствия за цяла Европа“, посочи Грушко, цитиран от AFP. 

„Надявам се, че Брюксел и другите европейски столици напълно разбират опасността от тези игрички. Всичко това ще има катастрофални последствия“, добави той.

Грушко предупреди още Украйна за опасността от влизането ѝ в НАТО, като подчерта, че присъединяването на страната „ще раздели украинското общество“ и „ще разпали напрежението в международните отношения“.

Анексирането на Крим от Москва през март миналата година и последвалото насилие в източната част на Украйна доведе до и обтягане на и без това напрегнатите отношения между Русия с НАТО, като всяка страна обвинява другата в намеса във вътрешните работи на страните от бившия Съветски съюз.

Грушко обвини НАТО, че издига "Желязната завеса" в Европа чрез разгръщане на войските си и провеждане на военни учения в близост до източната граница на Русия - ход, който според военния алианс е насочен само към възпиране на Москва.

По-рано през тази година страните от НАТО се договориха да засилят отбраната си с помощта на шест командни центрове в Източна Европа и с нови поделения от 5000 войници. Освен това организацията заяви, че ще провежда непрекъснато военни учения в региона.

В неделя Русия обяви старта на новата си военноморска доктрина за противодействие на онова, което Москва нарича "недопустими"  опити на НАТО да премести военната си инфраструктура в близост до границите на Русия.

Всичко за кризата в Украйна четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
4
 
3
 
! Отговори
асака 18+ преди 8 години
Голямото изключение от правилото за неприкосновеност на границите след ВСВ направи Русията с анексирането на Крим (официално) и част от Донбас (неофициално), това е голяма грешка, защото самата РФ е под натиск и заплаха от разпад от доста години насам. За сега крепи положението Москава, но докога изобщо не е ясно
84
5
 
2
 
! Отговори
Атакист преди 8 години
До всички *** и представите им за суверенитет на Украйна и Грузия: НАТО не е просто някаква военна организация която следи за процесите в чужди страни, или по то-точно изпълнява със сила интересите на САЩ! НАТО беше създадено с една единствена цел-пресиране на Москва. Много наивен и *** трябва да е някой ако си мисли, че Украйна и Грузия са суверенни страни които имат право да са в НАТО! От тези СЪСЕДНИ на Русия страни зависи световният мир, и те в момента носят отговорноста за него!
83
2
 
2
 
! Отговори
Отговор до 111 преди 8 години
"бяха готови да разпалят ядрена война заради Куба"Но в Европа има договор за ядрените оръжия и никой няма да разполага такива в Украйна!Ако пък Западът реши да наруши договора, може да разположи и без Украйна да е в НАТО. Т.е. Украйна в НАТО не е проблем за Русия, щом Украйна сама така е решила.
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До onzРуската база в Куба е в отговор на разполагането на ядрени ракети в Турция. Накрая САЩ се съгласяват да изтеглят ракетите от Турция, в замяна на изтеглянето на руските ракети от Куба. Така че провери пак на кого жена му спи с комшията.
81
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия няма никакво бъдеще по пътя по който е тръгнала. Разпада и е гарантиран. СССР тръгна срещу НАТО и загина геройски, Югославия също тръгна срещу НАТО и тя загина геройски. Същата ще е съдбата и на РФ. Колкото и да надува Путин ботоксни бузи срещу НАТО песента на путинска Русия е изпята.
80
2
 
3
 
! Отговори
Кипър 1974 и НАТО! преди 8 години
До (-_-)Много си прав! На кипърските гърци в 1974 г каква сигурност им гарантира НАТО? До ден днешен техните земи са окупирани и не могат да се върнат по домовете си. Вече 41 години!!! Лимасол, Фамагуста, къде са те сега?
79
1
 
1
 
! Отговори
асака 18+ преди 8 години
124 Войните за "земя" отдавна са минало, сега се воюва за други неща, най- вече ВЛИЯНИЕ. това че се "заселвали" мексиканци в южните щати на САЩ никога не е било проблем за Вашингтон и сега не е
78
2
 
1
 
! Отговори
демограф преди 8 години
Диктатурите са нагли. Кой ми *** в гащите..? Когато Западът ги покани заедно да управляват един демократичен и мирен свят, Путиния отказа и реши, че "меките китки", ще клекнат пред супермена в скъсани *** от Туземия. Сега, като видя, че му омеква китката, Путин започна да хленчи и да размахва бодуган. Да ама боздуганът му е от плюш...защото "пари нема" и следва сваляне и на гащите - до края на тази годинка.
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
onz,явно бъркаш танкова армия с танкова дивизия...
76
2
 
5
 
! Отговори
Отговор до циника преди 8 години
А що тогава не изпепелиха Куба?Кастро го мразеха заради описания от мен проблем, не заради политическата ориентация на Куба.САЩ приеха избора на Куба, но не начина, по който стана и кубинците обещаха да платят обезщетения за заграбеното, но после се отметнаха и тогава САЩ им го натеменужиха, та до днес.Следете историята по-внимателно.
75
4
 
4
 
! Отговори
Четете история! преди 8 години
До onzИ не само дето мексиканците масово емигрират в САЩ, ами и подозрително масово се заселват в южните щати, които някога са били мексиканска територия, насилствено отнета от Щатите. Тоест те със заселване си връщат нещо, което им принадлежи. Кога Щатите ще върнат на Мексико окупираните му територии? Това е половината от предишната територия на Мексико. Някога американците по същия начин се заселвали в мексиканските щати, докато накрая станали мнозинство и с война ги заграбили за САЩ.
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На руснаците им скьрца пяська в Турция а на вас ви скьрца стомаха от глад марш на нивата веднага
73
6
 
6
 
! Отговори
асака 18+ преди 8 години
103 да ти кажа честно не ми дреме за Мексико, от вашия корнер дойде закачката с мексико- то и как щял да реагира САЩ, ако въпросните станели руски ***))))))) не осъзнавате ли факта че Русията в момента е многократно по- слаба от Янките, къде ви е реалната преценка ве пичове
72
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То немци е нямало толкова много тук през ВСВ колкото сега кравари...Минаха си от тук само към Гърция няколко танкови дивизии през 1941 и това беше...Сега сме под тотална краварска окупация...А както историята учи където се намърда американския ботуш трудно си тръгва без бой...
71
2
 
6
 
! Отговори
Путинофашист преди 8 години
Фашизм,друзья- власть едноличная,безконтрольная,безмандатная! Это наш Путин!
70
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Освен мотиките на село мое да фаните и руснаците за шланга хахахах
69
3
 
4
 
! Отговори
отговор на отговора преди 8 години
До Отговор!Да, не я пипнаха Куба. Само дето бяха готови да разпалят ядрена война заради Куба и руските военни бази там. Двойни стандарти нали?ЗА карибската криза от 1962 г нещо чел ли си? Или тогава си бил само проект на баща си?
68
4
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Не, не призрак, ами истинско зомби е НАТО! Никаква сигурност не гарантира, ами просто обслужва интересите на САЩ. Десет години не могат или не искат да хванат една *** на магаре с АК, а иначе са много добри в бомбардирането на стократно по-слаби противници..
67
8
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Таварисшч *** докара Русия... - до просия...
66
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Управлението в Грузия и Украйна е фашистко както и в кенефистанска Б......я