Защо гениите носят едни и същи дрехи?

Пренасищането с информация води до странни зависимости
11 окт 2015 20:45,
52
Защо гениите носят едни и същи дрехи?
Марк Зукърбърг. Снимка: архив, Reuters

На ден човек “поема” удивителните 74 гигабайта информация, пише СиЕнЕн. Наистина невероятно е как успяваме да преработим този “поток”.

“Пренасищането с информация често води до претоварване на мозъка с повече, отколкото може да поеме”, казва професорът по психология Даниел Левитин. “Преди си мислехме, че можем да се фокусираме върху 5 до 9 неща едновременно. Но вече знаем, че това не е вярно. Максимумът всъщност е 3. Всеки опит за преминаване на тази граница води до рязко намаляване на коефициента на полезно действие на мозъка”, продължава Левитин.

Именно такова прекрачване на границата води до компромисни решения. Като например спрямо облеклото. На почти всяка снимка Албърт Айнщайн е със сив костюм, Стив Джобс обикновено носеше черно поло, а Марк Зукърбърг залага на сива тениска.

Тези хора, които ежедневно “бомбардират” мозъците си с нечовешко количество информация, знаят, че трябва да пестят “мозъчната” си енергия за далеч по-важни решения от това какво да облекат всеки следващ ден.
  
Невроните, които ни помагат в този процес, са живи клетки с метаболизъм – те се нуждаят от глюкоза, за да функционират, но не правят разлика между взимането на важни или маловажни решения.
 
Един от големите проблеми според професор Левитин е, че търсенето на информация се превръща в зависимост. Започваме да губим контрол върху пресяването на нужното и просто “наливаме” още и още информация.

Всяко ново “парче” информация инжектира организма с малка доза допамин. А допаминът е  междинен продукт в синтезата на епинефрина (адреналин), което дава да се разбере, че пристрастяването е напълно възможен сценарий.
 
Така се стига до неестествена “екплоатация” на организма. За Левитин това неизбежно води до стрес и психически проблеми, както и до невъзможност за съсредоточаване върху най-важните неща.

Професорът дава елементарен пример. Преди 25 години в обикновен супермаркет в Съединените щати има 9000 различни продукта. В наши дни асортиментът е около 40000. Средностатически купувач се нуждае от около 150 продукта при голям пазар.

Това означава, че за запълването на една количка клиентът трябва да отсее 39850 продукта. А за да ги отсее, трябва да им обърне внимание. И да натовари мозъка си значително.

Обикновено мозъкът започва да “зацикля” след 2 часа. Експерти съветват, когато се усети загуба на концентрация, да се отделят 10-15 минути за почивка, дори за дрямка. Четвърт час дрямка в този момент се равнява на час и половина сън през нощта.

Тази малка почивка рестартира мозъка и му дава свежи сили. Специалистите препоръчват организиране на деня така, че винаги мозъкът да има гарантирано време за почивка... за може да обработи цялата информация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: организъминформация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
8
 
34
 
! Отговори
... преди 8 години
Защо сравняват Айнщайн със Зукърбърг ? Какви непрокопсани типажи сте ? Единият е признат гений, с IQ над 165, другият е обикновен шмотльо с 1 добра идея която го е направила богат. Нека не сравняваме предприемчивостта с гения !
22
8
 
32
 
! Отговори
1 преди 8 години
До муспиЩо не си пиеш хапчетата редовно?
21
8
 
39
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Да, за тази кражба има писано много. Тя е била отличничката на курса и Айнщайн с еврейския си инстинкт за плячка вижда че работи върху нещо голям и се жени за нея. После, понеже кражбата е била дотам брутална, че даже и евреин почувства "угризения", й привежда цялата сума от Нобеловата награда - нечуван случай в еврейския свят, още повече че нобелката (термина е на Йосиф Бродски) е била за друго, а не за теорията на относителността.
20
8
 
34
 
! Отговори
ооо преди 8 години
не е лошо да се прави разлика между гении и комплексни продукти..
19
9
 
37
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Затова дяволът яхве е създал този свят - за да си създава тълпата гении. 99% от хората на бялата раса, а на другите 100% за гений считат този дето има много пари. Стандартният американски въпрос - щом си толкоз умен защо не си богат, - не е хумор, а откровение на тълпите. Гении винаги е имало, но докато по рано са ги издържали царете, защото техният труд не може да се продава, днес влачат жалко съществуване или правят подвиг пред Бога. Нищо което се е реализирало в масите не е гениално.
18
8
 
34
 
! Отговори
Браво преди 8 години
Като ви чета коментарите,с изключения на няколко заблудени овце,идва надеждата,че не сме толкова глупави,за колко ти мислят.
17
15
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаете ли защо Зуктърбърг е гений? Защото от нещо уж дребно и незначително, направи милиони. От един най-обикновен сайт за запознанства.Колко от вас, коментиращите, могат да направят същото? Колко от вас могат да забогатеят от нищо?
16
18
 
37
 
! Отговори
Discovery преди 8 години
До 19:"Каква му е позицията и какво точно прави? Последните 5-6 години той не е правил нищо."Боже, боже... не бил правил нищо последните 5-6 години, без да те обиждам, ама поинтересувай се с какво се занимава младежа от снимката и тогава *** разправяй че не бил правил нищо, защото нещата с които той се занимава и прави в момента ти за целия си съществен живот не можеш да сътвориш.За другите глупости дето си написал хич, ама хич няма и да ги коментирам!!!
15
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къф гений е пък тоя??:):):)Просто имитира търгаша Добс и толкова.
14
9
 
45
 
! Отговори
:) преди 8 години
Батко ви Стив е носил еднакви дрехи (черно поло Сейнт Кроа + дънки Ливайс 501) , защото освен гении е бил леко куку. Същият агент не се е къпел (имало е доста оплаквания от колеги, че смърди) и е ходил бос. След като станал IT икона, разни некадърни Цукита го последвали. Край на загадката,
13
8
 
37
 
! Отговори
Гений преди 8 години
Благодаря Сашко.Винаги съм чувствал ,че съм гений,ама сега намерих доказателството.
12
12
 
38
 
! Отговори
dp преди 8 години
Посредствените току търсят под вола теле как тия изключителните всъщност нещо им хлопа, и това наблюдение е така.Реалността е, че това са все доказали се хора, които нямат нужда да доказват нищо на себе си.Стигайки дотам човек престава да се интересува от мнението на другите за него, съответноне се хаби в глупости с преобличания отвъд хигиенните си нужди.
11
13
 
49
 
! Отговори
КУКЛОВОД преди 8 години
НА СНИМКАТА НЕ ВИЖДАМ ГЕНИЙ А ПОДСТАВЕНО ЛИЦЕ НА ЦРУ КОЕТО НАЛОЖИ СОФТУЕР ЗА СЛЕДЕНЕ НА БЕЧЕТАТА С МНОГО ГОЛЕМИ РЕКЛАМИ ОТ ВСЯКА МЕДИЯ. БАЗА ДАННИ И ЛИЧНИ ДОСИЕТА НА МАСАТА ,НА ГОИТЕ. ЕДИНСТВЕНИЯ РОДЕН ГЕНИЙ Е НИКОЛА ТЕСНА НЕ ЕВРЕИНА АНЩАЙН КОЙТО БЛЕДНЕЕ ПРЕД НИКОЛА ТЕСЛА ЗНАЕЩИТЕ ЩЕ РАЗБЕРАТ ЗА КАКВО ГОВОРЯ!!! ВЯРВАЙТЕ В АМЕРИКАНСКАТА ПРОПАГАНДА ОЩЕ СЛЕПЦИ БЪЛГАРСКИ ГЛАДНИ. ЖАЛКО ЗА ДЕЦАТА ВИ!!! ПОЗОР!!!
10
8
 
36
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Не мога да проумея факта "взриви социалните мрежи" Какво значи и какви са последиците от тоя взрив?
9
12
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Има една приказка - "Убий *** с мълчание".Точно това ще направя с по-долните коментатори с изключение на коментар 11.
8
9
 
38
 
! Отговори
Aсен преди 8 години
До 11 ако си мислиш, че ще отвори сайта и ще им прочете коментарите верно ще дойде, че ти си *** :)))
7
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kato vi prochete komentarite shte go premesti. Puka mu kakvo misllite. Ima si parichki, dariava ot tiah i si jivee spokoen NE. Izpylnen sys zloba jivot
6
12
 
42
 
! Отговори
Гладен преди 8 години
Винаги съм знаел, че бедняците са най-големите гении. Благодаря ви че доказахте тази моя теория...
5
14
 
68
 
! Отговори
кога? преди 8 години
Кога най-после ще забранят тази щуротия фейсбук? Простолюдието съвсем е пощуряло от тези социални мрежи!
4
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прилича на Джордано....купона

Спонсорирани публикации