Трагедията на Хирошима след бомбата (16+)

На 6 август 1945 г. US бомбардировачът "Енола гей" пуска "малчугана"
25 май 2016 21:40,
324

 Снимка: Reuters

На 6 август 1945 г. US бомбардировачът "Енола гей" пуска над Хирошима пуска над Хирошима ядрената бомба, наречена "малчугана" - 50-килограмово ядро от уран с еквивалент 13 килотона тротил.

Бомбата пада в центъра на града - голям промишлен център за времето си. Въпреки че бомбата се взривява на около 600 м. над Земята, на място загиват близо 80 000 души.

90% от сградите в радуис от 1q4 км са напълно разрушени. Впоследствие загиват общо над 140 000 души.

В края на седмицата американският президент Барак Обама посети Хирошима. Така той стана първият президент на САЩ, посетил града. Въпреки очакванията обаче, той не се извини за бомбардировката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още по темата: Хирошимаядрена бомба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да им се връща на янките. Без никакво съжаление.
24
2
 
6
 
! Отговори
Тактика преди 7 години
Такава е била тактиката на съюзниците - ФАЩ и Ингилизия! Хирошима и Нагазаки не са сефте! Преди тях са избити стотици хиляди и са сринати със земята Хамбург и Дрезден, а жертвите са били почти на 100% цивилни! Знаем за бомбардировките над София и други български градове с убити повече цивилни и почти никакви военни! Не случайно Чърчил е казал: "Ако не спечелим тази война ще ни съдят, като военнопрестъпници"! А както знаем - победителите не ги съдят...
23
2
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 54Муахахахахаахахахахахаххахаа.....Без коментар!
22
2
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 53Пърл Харбър викаш е територия с цивилно американско население? От къде те изкопаха, брачед?
21
7
 
1
 
! Отговори
до 38 преди 7 години
В България драги, никога не е имало фашизъм.
20
7
 
4
 
! Отговори
Кой нападна първи преди 7 години
Тя Япония нападна САЩ нали ? Не беше обратното!!!! Все пак да сме коректни!!!
19
4
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Вярно в София има паметник на хамериканските войни, през ВСВ, и чиито техни летци бомбардираха София. И този паметник не е оцапан с боя, както руските- требваше пластичен екзплозив да имаше в основите му и да се натисне детонатора в 3 през нощта, когато няма никой край него. Софиянци, руснаците ли избиха вашите 2000 баби и дядовци или хамериканците 43-та година с бомбите си над София?
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Генералите и висшите членове трябва да се поставят начело на армиите. Докато седят в щабовете и гледат на хората като колонки от цифри, винаги ще са готови да подпалят още една война. Нека рискуват собствения си живот и тогава ще могат да преценят реално загубите и жертвите. А и когато се повиши смъртността сред генералите, хората склонни да воюват значително ще намалеят.
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Войната на е оправдание за жестокостта. Войната не е оправдание за Хитлер, който е избил милиони в лагерите. Войната не оправдава Сталин, който е избил милиони в своите лагери. Защо трябва да е оправдание за САЩ? Япония вече е била победена! Било е въпрос на дни или часове да се предадат окончателно. Не е имало смисъл да се убиват въпросните няколкостотин хиляди души. Искали са да видят просто колко души може да утрепе това чудо.
16
3
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Крайно време е, да се издигне един паметник, на храбрите Американски пилоти, рискували живота си, за да пуснат атомната бомба над Хирошима.Някак си, не е редно, да имат паметник насред бомбардираната от тях София, а да нямат насред Хирошима.Ще се обидят, ощетени са несправедливо!Я вижте, какво геройство са направили!
15
3
 
5
 
! Отговори
младен преди 7 години
А дали случайно не са 600 фута???
14
12
 
2
 
! Отговори
Война преди 7 години
Освен това забравихме, че са били във война нали!!! God Bless the USA!!!
13
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 16Дали няма? Или викаш Сталин ще изтрепе половин Берлин и ще зарази половин Европа, щото понеже с Катюши по бавно ще стане?Сталин колкото и да е откачен, не може да изверг като хамериканците, бате!Съжалявам за теб!
12
12
 
4
 
! Отговори
Япония преди 7 години
Но след това направиха от Япония чудо нали!!!!
11
7
 
23
 
! Отговори
1234 преди 7 години
Колко по мирен и спокоен и богат щеше да е света......ако не съществуваше държава САЩ!
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това е ясно от 71 години, но е явно защо ни в клин ни в ръкав пак го пишете в сайтар що ни пишете зя Савченко или вече и тази дума е цензурирана
9
2
 
12
 
! Отговори
Ъ преди 7 години
Извинете се Бе..
8
4
 
18
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
япония тьрпи 70 год ам бази на територията си няма ли да ги изгони наи накраякак може да тьрпят такова нещо при толкова жертви
7
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин, признай си! Ти беше! Поне така даваха по БНТ, БТВ и пр. ***.
6
4
 
19
 
! Отговори
Не знаехте ли? преди 7 години
Берия по заповед на Сталин е хвърлил бомбата. Коминтерна и Георги Димитров са дали идеята, за да се хвърли сянка срещу ФАЩ, най-великата демокрадция "мъни кен бай".