Последни данни: БСП – 31,5%, ГЕРБ – 31,2% и... 7 партии в НС

Социолозите очакват висока активност и голям брой колебаещите се
17 мар 2017 14:00,
249
Последни данни: БСП – 31,5%, ГЕРБ – 31,2% и... 7 партии в НС
Снимка: АФИС

Последните социологически данни показват пълен паритет на силите между основните играчи на изборите – БСП и ГЕРБ.

Ако изборите са днес за социалистите биха гласували 31,5% от избирателите, а за ГЕРБ 31,2%. Това е прогнозата на АФИС на базата на социологическо проучване.

То е проведено от 12 март до 16 март 2017 г. с сред 1010 лица в столицата, областните центрове, другите градове и селата. Изследването е извършено със собствени средства в рамките на изследователската програма на Агенция АФИС.

Според анализа на социолозите силите на БСП и ГЕРБ са толкова изравнени, че новината кой е победителят може да дойде в последния момент, а дори и след окончателното преброяване на бюлетините.

Още по темата

Освен интригата за това кой ще е първи на изборите, остава отворен въпросът и колко точно партии ще има в следващия парламент. АФИС не изключва в него да влязат не пет, както се прогнозираше досега, а седем политически формации.

На трета позиция се нареждат "Обединените патриоти", които получават 9,9 на сто подкрепа седмица преди изборите. Според социолозите именно от тази коалиция ще зависи формирането на следващото правителство.

Четвърто и сигурно място в парламента имат ДПС. На този етап за тях декларират подкрепа 8,5 на сто от избирателите. За движението обаче традиционно до урните отиват да гласуват повече избиратели, отколкото декларират в проучванията, затова и социолозите очакват по-високи проценти. Освен това те отчитат сериозна мобилизация на избирателите на ДПС.

От АФИС забелязват спад в подкрепата за партията на Веселин Марешки "Воля" на 5,3%. В началото на кампанията формацията е имала 30% по-висока подкрепа.

"Партия "Воля", независимо от заявката си за антисистемност, може да се изправи пред неблаговидната перспектива да бъде незабележим фактор в парламентарната практика и в политическия живот на страната изобщо", смятат социолозите.

Според прогнозата на АФИС две формации са близо до 4-процентовата бариера за влизане в парламента – коалицията "Реформаторски блок – Глас народен" и коалицията "АБВ – Движение 21".

"Кампанията им се развива във възходящ тренд. Участието им в следващия състав на Народното събрание е възможно, но не и сигурно. От данните личи, че техните поддръжници все още не са много твърди в намерението си да ги подкрепят в изборния ден и колебанията им могат да ги пратят в последния момент или в обятията на други партии, или за гъби", смятат социолозите.

Те анализират и че се очаква по-висока избирателна активност от тази на предишните парламентарни избори. От АФИС отчитат и много висок процент на колебаещите се избиратели – около 15 на сто.

****************************

Данните са от социологическо проучване, проведено от 12 март до 16 март 2017 г. с обхват 1010 анкетирани лица в столицата, областните центрове, другите градове и селата. Данните са представителни за нагласите на пълнолетните български граждани с избирателни права. Изследването е извършено със собствени средства в рамките на изследователската програма на Агенция АФИС. Коментарът на данните няма характер на прогноза, която агенцията ще направи въз основа на още едно проучване, проведено в по-голяма близост до очакваното събитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целия електорат на БСП през 2014 е 15%. От тях махаме 2% покойници и става 13%.Кой ще гласува за тях до 31%, т.е. още 18% акъла не ми го побира. Не може народа да е толкова глупав и след провалите на Виденов, Станишев и Орешарски да гласува за комунистите и да предизвика сам четвърта национална катастрофа. Не се лъжете от лъжливите проучвания на социолозите и гласувайте по съвест.
148
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много шарения в таз графика бре!
147
4
 
5
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 7 години
До ДПС - процент- 100 лв на глас ,а като дойдем на власт ще ги откраднем с БСП- то двойно за да си ги върнем ,ТОВА СА ПОБЕДИТЕ НА ТЕЗИ ПАРТИИ.
146
3
 
2
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Книжката е написана доста отдавна, литература е, а и е казано донякъде като ирония:* За изборите разделяш парите на две - половината на журналистите, другата половина на социолозите *Комунист нищо не може сам да измисли, карат по чужди книжки.Ама като има наивници в България ...
145
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
15% за ДПС, 30% за БСП, 10% за партии, които не влизат в парламента и 40% за ГЕРБ и партиите-пуделчета на ГЕРБ. Засега така се очертават нещата
144
5
 
8
 
! Отговори
MoX преди 7 години
Като че ли ни трябва още един недовършен мандат на Борисов. Дали е здравословно още няколко години живот в *** само поколенията след нас ще установят. Все пак от сърце пожелавам успех на Социалистите.
143
1
 
2
 
! Отговори
ДПС - процент преди 7 години
ДПС винаги е подценявана от социолозите. През 2014 ДПС имат 14,84%.2013 - 11,306%2009 - 14,46%2005 - 12,68%и т.н.
142
2
 
10
 
! Отговори
Maks преди 7 години
Докато се карате и спорите за глупости, ще ви кажа, че който и да спечели на изборите сигурният губещ са обикновените хора ! Това за 27 години опит не го ли научихте ??? Олигархията е над партиите и само се сменят имената, за заблуда на стадото което си иска и следва овчаря , който и да е той !!!
141
10
 
2
 
! Отговори
1 преди 7 години
нека изберем *** да ни качи всички на кон.
140
16
 
16
 
! Отговори
varg преди 7 години
Само БСП ще отърве България от геноцида наложен над етническите българи от герб.
139
12
 
12
 
! Отговори
ЕСХАЧ преди 7 години
При толкова прогнози да направя и своята:БСП-28%ГЕРБ-24%ПАТРИОТИ-11%ДПС-8%ВОЛЯ-6%ДОСТ-3%РЕФОРМАТОРИ-3%АБВ-1.5%ВЪЗРАЖДАНЕ-2%
138
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде да наклоним везните още малко с едно напомняне: Борисов подкрепи идеята турците да пътуват в ЕС без визи.
137
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единствените истински партии партии срещу мафията Нова република на Радан Кънев и партията на Христо Иванов не влизат. Мафията пак ще си хване държавата за гушата докато ней остане въздух.
136
16
 
20
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Без съмнение най-голямото зло сега е ГЕРБ, а преди ГЕРБ това беше СДС. Факт!
135
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бсп може да вземе 31,5% но от три поредни избора сумарно :)))
134
7
 
13
 
! Отговори
Сигурен източник преди 7 години
да знаете че ББ винаги на избори е гласувал за БСП.дал е смъртен обет!
133
12
 
6
 
! Отговори
ОТВРАТЕН преди 7 години
Кажи *** Пенке ,червените кметове от Хисаря още не дошли на власт и са откраднали пари в аванс,може да казват ,че Москов е луд ,но капка по капка вир става ,така са събраните 25 мл по малко .Браво още от сега работим за чаветата и купуване на гласове от комунистите...... .
132
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бай ТошоТикВО пр.ост.а в тия избори има и други партии освен БСП и ДОСТ, ама как т.ъпата ти глава да схване - умен си колкото вожда се
131
4
 
17
 
! Отговори
Психодиспансер преди 7 години
Смешна агенция. Ако оня *** Витков и Москов влязат, трябва спешно да емигрира всеки с над 100 точки на теста за интелигентност. Същото важи и за Батко, Кака и патриотичната пасмина
130
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Червен Колю какво казва? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))