Последни данни: БСП – 31,5%, ГЕРБ – 31,2% и... 7 партии в НС

Социолозите очакват висока активност и голям брой колебаещите се
17 мар 2017 14:00,
249
Последни данни: БСП – 31,5%, ГЕРБ – 31,2% и... 7 партии в НС
Снимка: АФИС

Последните социологически данни показват пълен паритет на силите между основните играчи на изборите – БСП и ГЕРБ.

Ако изборите са днес за социалистите биха гласували 31,5% от избирателите, а за ГЕРБ 31,2%. Това е прогнозата на АФИС на базата на социологическо проучване.

То е проведено от 12 март до 16 март 2017 г. с сред 1010 лица в столицата, областните центрове, другите градове и селата. Изследването е извършено със собствени средства в рамките на изследователската програма на Агенция АФИС.

Според анализа на социолозите силите на БСП и ГЕРБ са толкова изравнени, че новината кой е победителят може да дойде в последния момент, а дори и след окончателното преброяване на бюлетините.

Още по темата

Освен интригата за това кой ще е първи на изборите, остава отворен въпросът и колко точно партии ще има в следващия парламент. АФИС не изключва в него да влязат не пет, както се прогнозираше досега, а седем политически формации.

На трета позиция се нареждат "Обединените патриоти", които получават 9,9 на сто подкрепа седмица преди изборите. Според социолозите именно от тази коалиция ще зависи формирането на следващото правителство.

Четвърто и сигурно място в парламента имат ДПС. На този етап за тях декларират подкрепа 8,5 на сто от избирателите. За движението обаче традиционно до урните отиват да гласуват повече избиратели, отколкото декларират в проучванията, затова и социолозите очакват по-високи проценти. Освен това те отчитат сериозна мобилизация на избирателите на ДПС.

От АФИС забелязват спад в подкрепата за партията на Веселин Марешки "Воля" на 5,3%. В началото на кампанията формацията е имала 30% по-висока подкрепа.

"Партия "Воля", независимо от заявката си за антисистемност, може да се изправи пред неблаговидната перспектива да бъде незабележим фактор в парламентарната практика и в политическия живот на страната изобщо", смятат социолозите.

Според прогнозата на АФИС две формации са близо до 4-процентовата бариера за влизане в парламента – коалицията "Реформаторски блок – Глас народен" и коалицията "АБВ – Движение 21".

"Кампанията им се развива във възходящ тренд. Участието им в следващия състав на Народното събрание е възможно, но не и сигурно. От данните личи, че техните поддръжници все още не са много твърди в намерението си да ги подкрепят в изборния ден и колебанията им могат да ги пратят в последния момент или в обятията на други партии, или за гъби", смятат социолозите.

Те анализират и че се очаква по-висока избирателна активност от тази на предишните парламентарни избори. От АФИС отчитат и много висок процент на колебаещите се избиратели – около 15 на сто.

****************************

Данните са от социологическо проучване, проведено от 12 март до 16 март 2017 г. с обхват 1010 анкетирани лица в столицата, областните центрове, другите градове и селата. Данните са представителни за нагласите на пълнолетните български граждани с избирателни права. Изследването е извършено със собствени средства в рамките на изследователската програма на Агенция АФИС. Коментарът на данните няма характер на прогноза, която агенцията ще направи въз основа на още едно проучване, проведено в по-голяма близост до очакваното събитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
5
 
2
 
! Отговори
СТАРЧОК преди 7 години
ПИТАМ СЕ И НЕ МОГА ДА СИ ОТГОВОРЯ-ЩО ЗА НАРОД Е ТОЗИ,КОЙТО ГЛАСУВА ЗА ПАРТИЯ,КОЯТО НИ РАЗДЕЛИ НА МАКЕДОНЦИ И БЪЛГАРИ,НА НАШИ И ВАШИ ,ВЗЕМА ИМ ЗЕМЯТА ,ИНВЕНТАРА, ЖИВОТНИТЕ,ИЗНЕСОХА ПАРИТЕ ИЗВЪН СТРАНАТА,КУПИХА СИ ПРЕДПРИЯТИЯ НА БЕЗЦЕНИЦА,ДОКАРАХА ГИ ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА/НИЩОЖНИ ПЕНСИИ/ 70 ГОДИНИ ГИ ЛЪЖАТ,ДОКАРАХА СИ ВНУЦИТЕ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ И ПАК ГЛАСУВАТ ЗА НЕЯ.БОЖЕ,БОЖЕ.ЩО ЗА ЗОМБИРАНИ НЕ РАЗУМЕН НАРОД.
168
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До АнонименАбе научихме се ама.. ний туй си обичаме :)
167
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКак не си зададе подобен въпрос преди осем години и да си представиш един комунист бандит Борисов, като вземе властта какво ще стане. А и сега не се питаш, хем ти е ясно в каква клоака ще ни дозавре Бандита Ниеден.
166
4
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
По-голям л'ъжец от Бойко сред нашите политици няма. Трябва да му се признае, че като изпечен банкянски хитрец умело смесва истината с л'ъжата, та покрай малкото истина да мине и многото л'ъжа. Съвсем насково излъга, че нямал нишо общо с уволнението на Гарелов, и то след като служебния премиер потвърди, че е получил SMS от него именно за Иван Гарелов.
165
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗа толкова време дето ги писа тия въпроси - как Нинова успяла да беше разбрал най-накрая. Или искаш да кажеш, че Нинова е по-голям бандит от Борисов.Ама не е! Него няма да го стигне никой нито в убииствата, нито в кражбите, нито в другите бандитски работи.
164
3
 
8
 
! Отговори
Янонимен преди 7 години
До АнонименДругарката Нинова ако е г-жа Лъжа любимеца ти Другар Борисов е Честното Овчарче. Вервай Му и Блажен Бъди В Обиталището Му.
163
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой нормален би повярвал на тъпите червени лъжи.
162
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който не помни миналото е обречен да повтори същите грешки. Ако БСП се върне на власт, помнете ми думите, след тях пак ще сме зле, абсолютно всеки път така става, не се ли научихте.
161
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако българинът допусне отново гроб на власт,гроба му е сигурен
160
1
 
11
 
! Отговори
ТОНЕВ преди 7 години
До КолевТо и ГЕРБ нещо не изкараха и двата си мандата, какво успешно видя не знам. първия -3 г. втория-2г.,трети мандат, една година ли ще стоят?
159
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Геърбери, не харчете парите залудо, ще ви трябват за да ги връщате!
158
0
 
4
 
! Отговори
risk assessor. преди 7 години
До Анонимен 208 :Страх??!!Просто липсват, не ги хваща социологията!:)))Радан и Ристю много, ама много бъркат!
157
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЪЛГАРИ ЗНАЙТЕ ЛАКОМИЯТА НА ДОСЕГА УПРАВЛЯВАЛИТЕ ПАРТИИ Е БЕЗМЕРНА И НЯМА ОПРАВИЯ. ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТЕЗИ КОИТО ГОВОРЯТ ЗА НАЙ-ГОЛЯМАТА НАПАСТ У НАС-КОРУПЦИЯТА, НЕРАБОТЕЩАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА ,КОЯТО СЪСИПА 90 % БЪЛГАРИТЕ. А ТЕЗИ ,КОИТО ИЗОБЩО НЕ ГОВОРЯТ ЗА ТОВА СА БСП,ГЕРБ И ДПС. ЗА ТЯХ НЯМА ТАКАВА ! ХОРАТА ,КОИТО СЕ БОРЯТ С КОРУПЦИЯТА СА РАДАН КЪНЕВ,ХРИСТО ИВАНОВ КАКТО И ПАРТИЯ ВЪЗРАЖДАНЕ. ИЗБЕРЕТЕ ТЯХ АКО ИСКАТЕ ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ТОЗИ АД ! ВИЖТЕ КАК ЖИВЕЯТ В ГЕРМАНИЯ ,ДАНИЯ,ХОЛАНДИЯ-ТАМ НАКЪДЕТО ДЕЦАТА
156
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КолевХайде стига сте харчили откраднатите пари на народа да възхвълявате Герб -тази партия ,която си показа рогата и те са толкова големи колкото на БСП ,защото всички вече разбрахме дори и тези ,които гласувахме за Герб,че там е тъпкано с комунисти,като се почне от Борисов и който показа ,че с нищо не е по-различен от другарката Нинова.Те са си другари с еднакъв манталитет и лакомията им е еднаква.Осъзнахме се и виждаме много други партии ,които първа цел е борба с корупцията за която се мъ
155
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 209как кои? Тези ,които бяха на власт вече 27 г. БСП,ГЕРБ,ДПС , Атака ! всеядните и вечно ненатни акули !
154
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не казва ,че партия "Възраждане " с бюлетина 14 ще влезе в парламента и от нея бедният българин очаква справедливост. Непрекъснато се говори само за БСП и Герб -тези които ограбиха България пак се мъчат да ни ги натрапят и да ни насочат пак да гласуваме за крадците.....Този път не познахте. Народа е беден ,унизен и цялата злаба му е насочена точно към крадливите партии !Да покажем ,че сме разумни българите а не марионетки на забогателите на гърба на народа политици!
153
4
 
9
 
! Отговори
risk assessor. преди 7 години
Резултатът е, че партиите на ОФ- то са мнозинство!Ще ни управляват левичарки и комунисти!А Ръдан и Ристю никакви ги няма.
152
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо единствените,които си отварят устите за румънски антикуропционен модел ги няма?КОЙ го е страх от ДА,България и НР?
151
14
 
10
 
! Отговори
Колев преди 7 години
Това са абсолютни лъжи и манипулации. Във Пловдив,Стара Загора,Бургас и във всички големи областни градове ГЕРБ води на БСП две към едно---това се знае от всички и не е тайна,но умишлено се крие. Българина не е чак толкова ***,че да върне на власт БСП---партията взривявала църкви,трепала българи в лагери и докарала България до катастрофа при всяко нейно управление. Невъзможно е вече,след провала на Орешарски.
150
3
 
4
 
! Отговори
северозапад преди 7 години
До 1- Тя на кон ние на магарета .

Спонсорирани публикации