Език мой, враг мой: В деня на грамотността – можем ли да пишем?

Грамотни ли са българите - да проверим!
8 сеп 2017 14:15, Боряна Павлова
35

8451 гледания   |  Още видео

Днес е Международният ден на грамотността. Около 793 млн. са възрастните по света, които не могат да четат и да пишат.

Грамотни ли са българите? Това провери репортерът на Bulgaria ON AIR Борислав Петров, който "тества" знанията на столичани, използвайки думата "тротоар". Димана Мирчева също участва в експеримента.

"Повечето мои съученици са грамотни и не мисля, че трябва да има хора, които да сгрешат тази дума", каза тя преди експериментът да започне.

И се оказа права. Нито един запитаните граждани не сгреши в изписването на думата. Според една от жените, които веднага дадоха верен отговор, голяма част от хората у нас са неграмотни. По думите ѝ проблемът не е в образованието и училището, а в семейството и цялостното отношение към грамотността.

Друга жена посочи, че младите хора в България са неграмотни, защото не четат достатъчно. Тя е на мнение, че проблемът е комплексен и не е само в училище или вкъщи.

Във втората част на експеримента екипът на Bulgaria ON AIR изпробва знанията на гражданите с думата "отвертка" и веднага се намери жена, която да "падне в капана". След нея още две дами написаха думата грешно.

Студентка от УНСС написа правилно "анцуг" и до известна степен опроверга твърдението на възрастните, че младите масово са неграмотни.


35
Още от
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Helleborus преди 4 месеца
С това, че свободното общество беше смачкано от държавата, сега имаме грешка и в трите неща, хем не можем да пишем и четем, хем се бием и обиждаме, хем не можем да си вържем връзките на обувките. Но вчера вашият журналист твърдеше, че родители, които имат различна от държавната визия за обучението на децата си, гледат на тях като на домашни животни, пардон, любимци. А по-добре ли е да са в държавна кочина?
33
0
 
3
 
! Отговори
Helleborus преди 4 месеца
Това, което вие днес наричате патриархална култура, не е просто остатък от старо мислене. Човекът е създаден като семейство, майката и бащата са вид технология за живот, за отглеждане на поколение. А добрите качества и умения са част от технологията на добрия обществен ред. Днес държавата вади децата от семействата, присмива се на морала, дава им образование, но бледо копие на оригинала, който е изопачен. Тоя тип познание трябваше да надгради старото, да бъде плюс, а не да го измести и затрие.
32
0
 
4
 
! Отговори
Helleborus преди 4 месеца
Грамотността е важна, но има и по-важно, качества и умения. Като тръгнем от качествата - почтеност, трудолюбие, уважение към останалите, сръчности. Хората преди нас не са били прости, ако не всички са умеели да четат. Първоначално писмото е било образно, само малцина са се занимавали с чиста наука. Обаче са имали технологии за изграждането на личности с качества и умения, каквито ние днес не прилагаме като масова култура. Не бива да заменяме изграждането на човека с придобиването на информация!
31
0
 
0
 
! Отговори
Acca преди 5 месеца
28 - бате, ква е тая дума междувпрочем :D
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Печалния менестрел - В държава, в която масово хората по почина и примера на премиера казват "правимЕ", "пишемЕ", "четемЕ", "строимЕ", за каква грамотност може да става въпрос?

като се абстрахираме от желанието ти за уязвяване на премиера, може да се каже, че основно в софийско и шоплука си "миекат" далеч преди премиера.
Това е защото тези хора хал-хабер си нямат що е то спрежение на глаголите и колко спрежения има в българския език! От там, кога е възможно да "миекат" и кога не!
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
отвертка - руска дума! На български доскоро се пишеше отверка. Вече са наместили руската дума тълковния речник. Сега се обяснява, че коренът е отвъртам, но същият инструмент не само отвинтва, а и завивинтва. Значи, може да се нарича и "завертка" ( пак от руски). Голяма грамотност рийшли!
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
пак ни натякват през парцаливите медии, че сме прости! Аве що ви няма с камерите никви на Терминала, когато Олимпийците се връщат окичени като с рогозенското съкровище, ами вкарвате дезинформации? Междувпрочем грамотността в днес. бг е критична! Обикновено се смята на принципа ср. аритметично, като с това се вкарва боядисаният електорат...
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-неграмотни са драскачите работещи в сайтовете като този.
Равносметката от екперимента показа ,че младите мъже "не говорят"български език,20 годишната студентка е изключение,а най-грамотни са жените(от експеримента)на средна възраст-вероятно учителки.
26
3
 
14
 
! Отговори
Печалния менестрел преди 5 месеца
В държава, в която масово хората по почина и примера на премиера казват "правимЕ", "пишемЕ", "четемЕ", "строимЕ", за каква грамотност може да става въпрос?
25
1
 
2
 
! Отговори
тест ист преди 5 месеца
До Тест

герп 1/2
24
2
 
4
 
! Отговори
Ан цу,цвай цу преди 5 месеца
Аз па си пиша анцунг.По ми аресва.
23
0
 
10
 
! Отговори
Збогом преди 5 месеца
младежи, пише се Хан Цун Гъ, чичо му на Ханку Брат
22
10
 
3
 
! Отговори
Да живее Балгариа!!! преди 5 месеца
Всеки Балгарин е длъжне дае ГрАмотен Не пишате на латински и на шлйокавитса и маимонитса а на балгарски!!! но пишете грамотноо за6тотото е срамнооо Да живеат братиатя КирилиМитоди и тяхниа брат Климен Охрицкиа дето сам е посроил софискиа ониверситед и ебил професор там а ассам заваршил балкарска филлолугиа преди пет 5 годинй Да живее Балгариа иса мо Балгариа Асека звам Хасан и многу оби4ам таси даршава!!!?><$$Ч!! Машалла Ефенди Евала!!!
21
4
 
12
 
! Отговори
Тест преди 5 месеца
Как се пише правилно:
БКП +
или
БСП -
20
0
 
9
 
! Отговори
Цецо преди 5 месеца
До Бай Кольо № 17

Бай Кольо, напълно те подкрепям, особено когато грешките са в заглавието на статия! Разбирам, когато хората, които не си изкарват хляба с писане, правят правописни грешки, но на журналистите не мога да им го простя това!!!
19
0
 
11
 
! Отговори
Я па да ви кажем преди 5 месеца
анцуг идва от немски , което означава костюм ! Същевременно е субстантивирано от немския глагол - с трите форми anziehen , zog an , angezogen , което означава обличам се .
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То само правописа да е проблема. Тръгнете да правите нещо за доброто на тази държава, за доброто на квартала, на селото, на града в който живеете, на блока, и вижте какво става. Ще ви разкъсат и ще ви изядат. Злобата остатък от комунизма е огромна. По-старите направо са злобари. Човек направо му идва да избяга в чужбина.
17
0
 
26
 
! Отговори
Бай Кольо преди 5 месеца
Джурнализите от този сайт нямат дори една статия, която да е написана правилно. И не става въпрос за дребни технически грешки, а за неграмотност и липса на интелект.
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Съвецка" е използвано предимно от бели емигранти и противници на тоталитарният режим. Използва се и до днес, означава иронизиране, презрение, ненавист към болшевишките сволачи.
15
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много "русофили" често пишат неправилно "съветска", вместо "съвецка", както ги учеше Тато им !

Спонсорирани публикации