Листата на пътя – толкова опасни, колкото и ледът!

Кампанията Ford провежда необичаен експеримент
25 ное 2018 11:34, Екип на Automedia.bg
13
Листата на пътя – толкова опасни, колкото и ледът!
Снимка: Pixabay

За първи път експерти провеждат изследване за това, колко хлъзгави са падналите по пътната настилка листа. Резултатите са толкова очаквани, колкото и плашещи – красивата есенна покривка е не по-малко опасна от натрупалия сняг.

Автомобилните компании винаги са тествали колите си за това, какво да очакват при движение върху лед и сняг. Но никога за това, как се държи машината върху мокри листа.

Екипът на Ford обаче решава да промени това и провежда необичаен експеримент, като потрива с листа изпитателния полигон на компанията в Белгия. След това се активира специален прибор, който определя коефициент за пързаляне на пътното покритие. Съответно той се свързва с автомобила, който преминава по изследвана повърхност.

Експериментът показва, че в голяма част от случаите листата са не по-малко хлъзгави от замръзнал сняг. Коефициентът на триене (плъзгане) се измерва в µ (мю) – колкото по-хлъзгаво, толкова по-ниски са стойностите. По време на изпитанията се оказва, че коефициентът на триене достига 0,3-0,4 мю, колкото е при движение по покрит със замръзнал сняг път.

"Това може да се разглежда като забавен експеримент, но изводите от него са напълно сериозни – коментира Еди Кастил, инженер от европейското подразделение на Ford. – Повечето хора са наясно, че трябва да намалят скоростта при движение по сняг, но малцина го правят, когато стъпят върху настилка, покрита с паднали листа. А те са не по-малко хлъзгави и съответно не по-малко опасни”.

Още за автомобилите четете в сайта на Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази фирма се занимава със всичко друго сериозно,но не и с автомобили.
7
0
 
4
 
! Отговори
Боклусчиев преди 5 години
Айде сега ще искате и листата да ви чистя. Това ше оскъпи тройно услугите ми.
6
0
 
2
 
! Отговори
65 преди 5 години
БОЖЕ,мили откриха отново топлата вода.Това вски го знае,и поне веднъж в живота си ,се е подхлъзвал от листо.Да не говорим,колко е коварно,ако е подплатено с кучешко ако.Ей ,големи учени има
5
0
 
3
 
! Отговори
Фар по икиндия преди 5 години
И гуми за листя да се въведат. Все пак има водачи които карат предимно по шумата.
4
2
 
2
 
! Отговори
Чистача преди 5 години
Листата на пътя толкова опасни, колкото и ледът!-Да премахнем, да изкореним всички дървета в градовете и пътищата. Да сложим пластмасови - хем ще са по-лачени от истинските, хем няма да им падата листата, хем са за многократна употреба.Да изсечем горите и на тяхно място - фотоволтаици! Изпускаме много безплатна енергия от слънцето, която после може да накараме офцете да я плащат!Да изкореним и нивите -не е нужен фураж, защото има вече лабораторно месо ... а скоро и био-хора!Амин!
3
3
 
2
 
! Отговори
Д преди 5 години
Листата в бургас навсякъде мн мръсно
2
1
 
9
 
! Отговори
истина е преди 5 години
Хиляди шведи получават помощи ,а няма кой да ги впрегне да работят по два часа на ден , защото са електорат на тиквуня!!
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко референтни стойности(усреднени, ориентировъчни):Асфалт, сух, грапав: = 0.85Асфалт, сух, гладък: = 0.72Асфалт, мокър: =0.6Сняг, неутъпкан, 5см: = 0.5Сняг, утъпкан, 5см: = 0.4Лед, грапав(-10С): = 0.17Лед, гладък(-10С): = 0.1И за листа(зелени, мокри) се знае отдавна = 0.45; Това че сега някой си концерн се е сетил да прави практически тестове не е новост нито за наУката, нито за физиката. И не е чак такава драма, хлъзгави са, но не критично по-зле от мокър асфалт.

Спонсорирани публикации