Пет епохи от цивилизацията оживяват в музей на открито

Огромен Исторически парк отваря врати във Варна на 22 юни
4
Пет епохи от цивилизацията оживяват в музей на открито
Снимка: в. "Труд"

Пет епохи от човешката цивилизация ще оживеят на родна земя в първия по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен комплекс, който се шири на площ от 500 дка край Варна. На 33 км от града до с. Неофит Рилски в деня на лятното слънцестоене – 22 юни, ще бъде открит огромен Исторически парк. Създателите му твърдят, че той е най-големият в света, тъй като съществуващите по света подобни обекти или са възстановки на частично запазени крепости и дворци, или са изградени от бутафорни материали.

Още по темата

“В нашия парк са използвани само автентичните за различните епохи камък, дърво, мрамор и керамика, дори входът и административната сграда представляват каменна реплика на средновековна крепост”, поясни пред в. “Труд” Ивелин Михайлов, инициатор на проекта и изпълнителен директор на “Исторически парк” АД.

Икономистът, за който историята е страст и хоби, работи по идеята от 8 години, а преди 3 години я тества с малък прототип – неолитно селище, което вече се радва на голям интерес от страна на български и чуждестранни посетители и туроператори.

Стартът на строителството на Исторически парк бе даден през 2017 г. Това лято ще бъде отворена първата от общо пет зони. Тя ще предлага пътуване назад във времето до неолита и халколита, когато прадедите ни са започнали да отглеждат домашни животни и културни растения, да ползват метални вместо каменни инструменти и оръжия и постепенно са заменили родовообщинния строй с държавно управление.

В наколни селища посетителите ще могат да видят оръдията на труда, облеклата, интериора и храната, с която са се препитавали древните. Там ще бъде изложени и символите на първата цивилизация – прототип на най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол, както и първият златен жезъл – символ на царската власт.

Съседна зона ще представя развитието на обществото през бронзовата и желязната ера, когато по българските земи е процъфтявала тракийската култура. В парка тя ще е представена чрез тюрзис /тракийски дворец/ с военни помещения, три гробници и пълноразмерна възстановка на храм на Богинята майка. Финалът на първия етап ще са укрепено славянско селище и прабългарски стан с всички характерни атрибути – от каруцата юрта до големите юрти, които се устройват в Плиска.

“90% от обектите са готови, предстои озеленяване и оформяне на зоните за забавления, интерактивни игри и отдих край езерото. В деня на откриването ще има богата тематична програма на няколко сцени. Надяваме се с Исторически парк да променим начина, по който чужденците приемат българите и България, както и начина, по който ние самите възприемаме себе си.

Високо оцененият на световно ниво атракцион ще промени и типа туристи, които посещават страната ни, а в същото време ще създадем перспективен икономически отрасъл, който да даде възможност на много българи да правят международен бизнес”, обясни Ивелин Михайлов.

Дотук в реализацията на амбициозната идея са се включили 4000 души – археолози, писатели, музиканти, скулптори, занаятчии, възстановчици и историци.

В цялостен вид паркът трябва да бъде готов в края на 2022 г. Дотогава ще бъдат изградени останалите зони. Една от тях ще показва величието на Първото българско царство с възстановка на столицата Плиска, скрипториум, казарми, ранна православна църква, царска беседка, пазар и дворцов комплекс.

Там акцент ще бъде поставен и върху създаването на българската азбука, като посетителите ще могат да пишат върху свитъци от овча кожа на глаголица и кирилица. Реплика на Царевец с царска православна църква, три типа бойни кули и дворцов комплекс ще показва културата на Второто българско царство. В автентичен болярски стил в съседство ще работи и Страноприемница, където туристите могат да похапнат традиционни български ястия и да пренощуват, тъй като подробното разглеждане на комплекса, когато бъде завършен, би отнело 2-3 дни.

Последна в огромния комплекс ще бъде изградена най-пищната зона – Рим. В нея ще има агора – открит площад с каменна крепостна стена, покрит с бял и черен мрамор, закрит театър и амфитеатър с ложето на императора, римска вила с басейн и мозаечни подове. Обектът ще отвори за посетители за сезон 2023 г., а идната пролет ще заработи и конната база “Величие”.


4
Още по темата: музейпаркистория
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
xxl преди 1 месец
posledno gi bah chul che karaha horata da teglqt zaemi za da investirat v parka, nz. shte vidim kakva shte izleze.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой много е цъкал "Age of empires" преди да създаде парка.
2
3
 
0
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 1 месец
Предлагам и 6-та : Варна в Космическата ера и посрещането на извънземните на офицерския плаж от група знойни едрогърди по бански мадами , под аплодисментите на загорели "гларуси".
Те това туризъм - трябва да се мисли като , свършата немци , руснаци и а за българите ,те и без това въздишат на Беломорието
1
5
 
1
 
! Отговори
само ГЕРБ преди 1 месец
Когато настъпй великйят ден на Открйването в сметкйте на орлетата ще има вечи прийатни четирцйфрени сумй от който допълнително ще се въздйгне величйето на българскийят дуХ!